3voor12 Gelderland

#4df22: Crack Cloud houdt het kort maar krachtig

Canadees multimediacollectief houdt van Nijmegen, maar vindt het na half uur mooi geweest

Crack Cloud werkt dit weekend een druk programma af in de Benelux. Op vrijdag traden ze op bij Welcome to the Village in Leeuwarden. Vervolgens moesten ze zaterdag naar Herk-de-Stad in België, om daarna weer snel noordwaarts te reizen om de zaterdagavond van het Valkhof Festival af te sluiten. Van dat drukke programma is echter niks te merken als de Canadese band het podium in Nijmegen betreedt. Hun kenmerkende puntige art punk wordt vol overgave gebracht.

De formatie – vanavond bestaande uit zes leden – staat geformeerd rondom oprichter, drummer en leadzanger Zach Choy. De bandleden, en het collectief van creatievelingen dat om de band heenhangt, hebben elkaar veelal leren kennen in afkickklinieken en de geestelijke gezondheidszorg. Hun ervaringen daar werken door in de muziek.

De bezetenheid van de bandleden, de manier waarop ze hun songteksten meer uitspugen dan zingen, het werkt allemaal bezwerend. Staccato punk met invloeden uit de psychedelische rock en jazz is onweerstaanbaar. Band en publiek hitsen elkaar op. Publiek gaat los. Bassist verklaart Nijmegen de liefde. Publiek danst nog harder. Prachtig.

HET MOMENT
De klok heeft net twaalf uur geslagen als Choy plots aankondigt dat ze hun laatste nummer gaan spelen. Vanuit het publiek klinkt wat verrast gemompel. Ze zouden een uur spelen toch? Ze zijn toch pas een half uur bezig? Gaan ze van het laatste nummer een legendarische, eindeloze jam van 30 minuten maken? Helaas. Na af te sluiten met 'Drab Measure' klokt Crack Cloud uiteindelijk op 35 minuten uit. Er wordt hier en daar gevraagd om een toegift, maar het podium blijft leeg. Het publiek ontwaakt langzaam uit zijn roes en druipt af. Opvallend detail: terwijl ze het podium aflopen lijken toetsenist Mo Sharar en saxofonist Jesse Atkey een flinke onenigheid te hebben. Is dat tweede optreden van de dag toch te veel geweest?

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12