3voor12 Gelderland

Een winteraffaire tussen vier muren

Festival de Affaire niet in het Valkhof deze winter

Alsof het hartje zomer is, zo kan er tijdens de donkere dagen tussen kerst en nieuwjaar genoten worden van veel muziek aangeboden door de Affaire. Dit jaar niet in het Valkhofpark, maar op vijf locaties in Nijmegen. Vijf avonden geprogrammeerd rondom vijf thema’s, maar wel een stuk kleiner dan vorig jaar.

Voor de eerste keer verruilt de club haar geliefde park voor een bezoekje aan Extrapool, Merleyn en Doornroosje, met als opvallende toevoeging Museum het Valkhof. "We proberen met een inhoudelijk sterk programma de kunst- en muziekliefhebber op zijn wenken te bedienen", aldus Godfried Verstegen, directeur van de Affaire. "We bieden dit jaar niet één groot feest, maar juist inhoud en veelzijdigheid, die in grote mate overeenkomt met de opzet van het Zomerprogramma, zoals men van ons gewend is."

Dit jaar lopen vijf thema's als rode draad door het festival. Op 24 december opent het festival met het thema Muziek en Samenzijn. De Affaire is dan te vinden op de Grote Markt. Daar proberen ze een nieuwe Nijmeegse traditie in te luiden door samen zingend de kerst in te luiden. Twee dagen later, op 26 december, is het Muziek en Beeldende Kunst wat de kerstklok slaat. Pierre en Barend Courbois maken geïmproviseerde muziek op basis van de aanwezige kunst in het Valkhofmuseum.

Muziek en Impact is het thema op 27 december in Merleyn met een lezing van Fer Abrahams. De motor achter de introductie van zowel punk als nederpop in Nederland vertelt over zijn visie op muziek en impact. Het muzikale toetje op de taart komt van Eef Albers en Stöma. Een dag later worden De Grenzen van de Muziek toepasselijk opgezocht in Extrapool door Anonymeye en de performance van Kunt.

Op de laatste dag verbeeldt Vive La Fête in Doornroosje het thema Muziek en Pose. Een citaat zegt genoeg: "We don't put on an act. Despite the flashlights and the synthesizers and the electric guitars and the make-up and the high heels, we are true to ourselves." Volgend jaar moet het weer in het Valkhofpark en dan net zo groot als vorig jaar. "Dit jaar zijn we enigszins met handen en voeten gebonden door het financiële plaatje", zegt Verstegen.

Een niet onbelangrijk detail is dat er voorlopig in het Valkhofpark geen evenementen mogen worden georganiseerd. De gemeente is bezig met een inventarisatie of het park wel geschikt is voor grootschalige evenementen zoals de Affaire en de Dag van het Levenslied. Verstegen: "Mocht de gemeente beslissen dat het park niet geschikt is of geschikt gemaakt kan worden, dan zullen we ook de Zomereditie op een andere locatie moeten houden. Dan was het afgelopen zomer dus de laatste keer op het Valkhofpark."

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12