3voor12 Gelderland

Nirika blijft hangen in je onderbuik

Een avond spannende rock in Doornroosje

De dinsdagavond is geen echte stapavond, maar op dinsdag 21 september blijkt de rockliefhebber toch de weg naar Doornroosje te kunnen vinden. Voor een redelijk gevulde zaal treedt de Britse band Amplifier voor het eerst op in Nederland. Deze grote belofte zet de eerste stappen op Europese grond. In het voorprogramma staat het Nijmeegse Nirika. Het wordt een avondje spannende rock.

De naam Nirika is goed gekozen. Het is het woord dat de Huichol-indianen in Mexico gebruiken voor de deuren tussen het bekende en het onbekende; de poorten tussen droom en werkelijkheid; de spiegel. Om negen uur beginnen de vier mannen aan hun set, die een half uur duurt. De nummers van Nirika zijn strak, avontuurlijk, hebben verrassende ritmewisselingen en blijven lekker hangen in je onderbuik. De elektronische effecten van de drummer geven een extra dimensie aan de muziek.

Nirika heeft duidelijk veel naar Tool geluisterd. De muziek is echter wel breder dan dat. In sommige nummers zijn lekker logge stoner-ritmes terug te horen. Nirika speelt een spannende mix van rockstijlen, zodat je heen en weer geslingerd wordt tussen emoties: een soort spiegel voor de ziel. Zanger Bas Postma heeft een goede stem, maar eigenlijk net niet vol genoeg. Vooral bij de steviger gedeeltes komt hij kracht tekort om echt te overtuigen. De muziek overstemt soms de zang en het geschreeuw, en dat is jammer. Een ander kritiekpuntje is de podiumpresentatie. Die is nog te statisch om het publiek ook visueel te kunnen vermaken. Er mag wat meer boosheid en energie van afspatten om de nummers extra overtuigingskracht te geven. Een van de nummers eindigt met een indrukwekkende schreeuw, maar ik heb nog nooit iemand zo relaxt zien staan tijdens het schreeuwen.

Toch maakt Nirika indruk. Ze kunnen nog ver komen. Over anderhalve maand komt de nieuwe cd uit en dan horen we of de band ook in de studio overeind blijft. Amplifier is door het muziekblad Kerrang genomineerd als beste nieuwe rockband van 2004. De cd krijgt lovende recensies en dus is het tijd om Europa te veroveren. Met dynamische en energieke nummers, een goeie zanger en een drukke podiumpresentatie. De muziek schiet heen en weer tussen rustige, soms psychedelische stukken en gitaarmuren die je uit je sokken blazen, met altijd heldere en herkenbare gitaarmelodieën. Amplifiers muziek is uitdagend. Hou die band in de gaten! Foto's: Janine Sterenborg

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12