3voor12 Gelderland

#4df22: Mario Batkovic laat Stevenskerk sidderen en beven

Bosnische-Zwitser Batkovic “gromt wel maar bijt niet”

De Zwitsers-Bosnische accordeonist Mario Batkovic stond in 2017 ook al eens op de Vierdaagsefeesten. Toen was de crime scene het Arc-podium op het Valkhof Festival. En prompt wist hij het destijds te schoppen tot één van de vijftig favoriete Valkhof-acts van de afgelopen 15 jaar. Volkomen terecht, want eigenheimer Batkovic “slingert” de accordeon met achteloos gemak de eenentwintigste eeuw in. En daar hebben zijn composities niet eens moeilijke Latijnse titels als ‘Quatere’, ‘Restrictus’ of ‘Desiderii Patriae’ voor nodig.

Zijn promotie van het Arc-podium naar de Stevenskerk is dan ook meer dan terecht. Hier kan hij zijn instrument nog nadrukkelijker laten grommen, sissen, bonken en stomen. Maar vergis je niet, “ruwe bolster blanke pit” lijkt een term die speciaal voor de Zwitser is uitgevonden. Want terwijl de bastonen van zijn instrument zo nadrukkelijk nagalmen dat je als luisteraar toch even de indruk krijgt dat je het houten dak van de Stevenskerk kunt horen kraken, zet Batkovic met zijn andere hand behendig een walsmotiefje in waar een ons welbekende violist uit het Zuiden des lands zijn vingers bij af zou likken. En terwijl hij dat doet blikt hij met een vrolijke twinkeling in zijn ogen vanonder zijn blonde wenkbrauwen het publiek in, terwijl er een minzaam glimlachje om zijn mondhoeken verschijnt.

Batkovic is als een vrolijke puppy in het lichaam van een volwassen waakhond. Iemand die met zijn stoere uiterlijk en robuuste spel de luisteraar graag op het verkeerde been zet. Een rocker met een klassieke achtergrond zo u wilt en dat is wat hij ook altijd heeft willen zijn: “een rocker”, zo vertelt hij ons halverwege zijn set.

HET MOMENT
Na een uitstapje op de synthesizer-accordeon, die hij vreemd genoeg met strijkstok bespeelt, is een ovationeel applaus zijn deel en komt hij nog eenmaal terug om zijn (akoestiche) accordeon vervaarlijk naar ons te laten grommen. Maar dan is het gedaan met de pret en wordt hij bij de merch-stand verwacht waar voor de “echte rockers onder de accordeonisten” ook plectrums met de tekst “play accordeon” klaar liggen.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12