3voor12 Gelderland

#4df22: Voice of Baceprot geeft onderdrukte vrouwen een stem

En doet haar naam eer aan met een stevig stuk herrie

Met recht worden ze aangekondigd als een van de verrassingen van dit Valkhoffestival. Een bijzonder en vooral dapper trio jonge Indonesische feministische hardrockers uit West Java. Want alles wat volgens hun culturele traditie niet mag brengt Voice of Baceprot (spreek uit: bah-SIE-prot, betekenis ‘herrie’) voor het voetlicht. Ze ogen bescheiden met hun strakke hijab en traditionele kleding maar ze maken een duidelijk statement. Hier geen onderdanige vrouwen maar een stel stevig rockende meiden die weten wat ze willen en dat ook niet onder stoelen of banken steken.

De show zit goed in elkaar, de meiden zijn niet verlegen en duidelijk blij met de grote opkomst. Ze stonden al eerder geprogrammeerd in Merleyn, maar ja – corona, dus de Europese tournee werd afgezegd. Nu zijn ze blij om alsnog in Nijmegen te kunnen spelen en nog wel voor een behoorlijk groot en gemêleerd publiek. En ze zetten er goed de vaart in, om de tijd die ze zijn verloren door de iets verlate start alsnog in te halen. Het strakke ritme van drummer Euis Siti Aisyah, de vloeiende baslijnen van Widi Rahmawati en het ruige gitaarspel met heldere zang van Firda Marsya Kurnia zorgen voor een stevige partij hardrock die geen moment verslapt en blijft boeien.

VOB werd in 2014 opgericht als een schoolbandje en kreeg al snel veel bekijks via youtube met covers van Rage Against the Machine en de Red Hot Chili Peppers. Deze activiteit leverde hen behoorlijk wat kritiek op van de islamitische autoriteiten maar ook veel bijval uit diverse hoeken. En die bijval verdienen ze vanavond ook, volop.

HET MOMENT
Als Firda haar band en hun missie voorstelt dwalen haar grote ogen goedkeurend over het veelkoppige publiek. ‘We fight against suppression of women and seksual harassment and we are glad to see so many female faces in the audience.’ Dat betekent volgens haar dat wij een veilige omgeving hebben en die mogen we koesteren. Zorg goed voor elkaar, is haar boodschap: we are not public property!

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12