3voor12 Gelderland

JAG brengt een kleurrijk schilderij tot leven in The Stage

Silence is Sexy mag wat ruiger

In de nieuwe Arnhemse popzaal The Stage, voorheen de Verdieping, spelen zaterdag 11 maart twee heel uiteenlopende gitaarbands. Eén uit Arnhem en één uit Nijmegen: JAG en Silence is Sexy.

Helaas heeft het grote publiek van Arnhem ze nog niet ontdekt: the Stage blijft vrijwel leeg. Als eerste speelt JAG, een jonge Arnhemse band met een relatief kort maar turbulent verleden. De band stond twee jaar geleden in de finale van de Grote Prijs van Nederland en overleefde veel bezettingswisselingen. Vaste waarde is zanger en gitarist Jacek Shevski die dit keer met Christopher Martin op bas en Philip Mancarella op drums op het podium staat. Met deze bezetting weet de band een spannende sfeer neer te zetten met een mix van verschillende stijlen.

Je kunt horen dat de heren beïnvloed worden door Nirvana, Pink Floyd, David Bowie en Sonic Youth. De stem van Jacek Shevski doet denken aan een jonge David Byrne. Je wordt van links naar rechts gegooid en dat resulteert bij JAG allesbehalve in een stijlvast repertoire. Maar boeiend is hun psychedelische rock zeker. De schilderkwasten waren deze avond blanco en het doek wit, maar JAG weet een kleurrijk schilderij tot leven te brengen. JAG heeft het in zich om te kunnen uitgroeien naar een zeer goede festivalband. Momenteel nemen ze samen met een orkest een aantal nummers op die ze willen uitbrengen op hun nieuwe cd. Heren producers: grijp je kans!

Over Silence is Sexy is al veel geschreven en gesproken. Deze band won afgelopen december de Grote Prijs van Nederland, maar kan mij deze avond niet boeien. De muziek neigt naar Interpol en The Editors en dit geluid hebben ze goed te pakken. Ook wat betreft het niveau doen ze niet voor hun soortgenoten onder. Misschien is de stem van zanger Hendrik-Jan de Wolff een beetje te lief. Het mag wel een stukje ruiger. Voor de rest is het een prima band en een lekker dansbare en visueel sterke act. Als het stemgeluid daarin gaat meegroeien, denk ik dat de weg vrij ligt voor nationaal en wie weet internationaal succes.

In ieder geval kan Silence is Sexy zich gaan bewijzen op verschillende festivals dit jaar, waaronder Metropolis. Nog even over de zaal. The Stage weet in haar korte bestaan kwalitatief een uitstekend programma neer te zetten. Het is daarom niet te begrijpen waarom het Arnhemse publiek wegblijft. The Stage is een prima plek waar talentvolle bands kunnen optreden in een underground-achtige sfeer die doet denken aan the Factory in Manchester. Het is te hopen dat het publiek dat op korte termijn ook ontdekt!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12