3voor12 Gelderland

Dag Des Oordeels: Strez - Rietveld Demo

Neder Ska in de herfstzon

De Rietveld Demo van Strez is vernoemd naar de oefenruimte waar de opnames zijn gemaakt. Met een minidiskrecorder en een mengpaneel zijn de drie songs in een take opgenomen. Het eindresultaat is gezien de omstandigheden niet onaardig.

Strez maakt Neder Ska. In de inlay van de demo haalt men onder andere The Specials en Madness aan. Maar die vlieger gaat helaas niet op. Daarvoor klinkt het geheel toch net iets te houterig. Ik moet wel de loudness-knop op mijn hi-fi-installatie uitzetten, anders is de bas te fuzzy. De bekkens klinken wel erg naar blik. Maar het is een huisvlijtdemo, een fenomeen dat jammer genoeg bijna verdwenen is. Alle eerste pogingen van bands worden tegenwoordig, vaak veel te vroeg, op een volwaardige cd geslingerd.

Deze Neder Ska is 'blank' en vierkant. Het rockt dus eigenlijk meer dan dat het groovet. Het doet mij eerder denken aan de budgetversie van Gruppo Sportivo met staccato nummers, dan dat het de echte ska-feel oproept van bijvoorbeeld Luie Hond of Doe Maar. Er valt nog wel wat te sleutelen aan zaken als arrangementen en overtuiging in de zang. Maar de band maakt niet de indruk de clubpodia te willen bestormen. Strez is leuk voor in een kroeg of op een feest. Als ze echter willen headlinen op de zomerfestivals dan moeten ze nog veel werk verzetten.

De Rietveld Demo is opgenomen op een herfstachtige zondagochtend in de Rietveld-zaal van de Jacobiberg. Bassist Mart vertelde tijdens het overhandigen van de cd dat die ochtend de zon wel ging schijnen. Een zonnige herfstochtend, terwijl de bomen getooid zijn in een bruinrode bladervacht, maken vier mannen Nederlandstalige ska terwijl de verwarming aan staat. Tja, ik kan me er wel een beeld bij vormen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12