3voor12 Gelderland

#4df17: Automatic Sam zwaait af op het Valkhof Festival

Rauwe rock van de band gaat gemist worden

Automatic Sam heeft negen jaar lang aan de weg getimmerd om de beste rockband van Nederland te worden. Sommigen, zo blijkt uit de aankondiging van presentator Wim Koens, vinden oprecht dat dit gelukt is. De platen zijn magnifiek en de voorgaande shows uitstekend. Zien we nog eenmaal waartoe de band in staat is?

Automatic Sam is een band van veel gevoel en weinig poespas. Een heerlijk intense en geduldige opbouw naar een stevige riff, die zoals zo vaak, wel een wat groter publiek had verdiend dan vandaag. Maar zoals verwacht is er wel een harde kern, van fans van het eerste uur, het Valkhof binnen geschuifeld die alles hardop mee dreunt. De timing en podiumenergie van de band zijn bovendien uitstekend.

Het is wederom een prettig gezicht om Automatic Sam aan het werk te zien. Er zijn maar weinig bands die zo duidelijk hun heil zoeken in gitaargeweld en het met zulk speels gemak ten gehore brengen. De vijfenveertig minuten worden dan ook eenvoudig gevuld met knallers uit het toch wel rijke oeuvre. Bij een nummer als ‘Sonic Whip weet de spaarzame firsttimer in het publiek niet wat hem of haar overkomt.

Sinds 2008 leverde de band vier uitstekende uitgaves. In die tijd vond Automatic Sam een eigen geluid dat in Nijmegen en omstreken zeer gewaardeerd wordt, en weinig gelijken kent. Het publiek, vol met bekende gezichten, geeft vandaag bij vlagen aan wat de muziek voor hen betekent en bedankt de band nog voor een laatste keer. Automatic Sam gaat zeker gemist worden.

HET MOMENT:
“Een hit hebben we nooit gehad en gaan we ook nooit krijgen. Bedankt aan alle mensen die er vanaf het begin bij waren en ons wél een goede band vonden.” Het laatste beetje frustratie van de afgelopen negen jaar komt eruit. Het doet wat afbraak aan de strakke show van deze avond.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12