3voor12 Gelderland

Veel finale-materiaal in laatste voorronde Roos 2006

Vooral YaYa en Het Oostfront maken veel indruk

De laatste voorronde van de Roos van Nijmegen zit erop. Vijftien bandjes hebben op vijf avonden hun kunnen getoond. Als laatste waren YaYa, Het Oostfront en Lemon aan de beurt afgelopen woensdag in Merleyn. Het was een talentvolle avond.

De finalisten van de Roos van Nijmegen worden pas na afloop van alle voorrondes bekend gemaakt. Waar andere wedstrijden na elke voorronde een finalist kiezen, kan het bij de Roos gebeuren dat alledrie acts van dezelfde avond doorgaan. Dat is een goede keuze, zo bleek afgelopen woensdag.

YaYa put uit de hele muziekgeschiedenis. En dan vooral uit de loungy hoek. Bossa, jazz, funk, blues, het komt allemaal langs. Lekker relaxte muziek die weliswaar goed wordt uitgevoerd, maar niet helemaal overkomt. YaYa lijkt een hoop podiumervaring te missen. Of is het toch dat ze maar weinig eigen geluid aan de nummers geven? Dan willen je gedachten wel eens afdwalen. Pas bij de laatste twee nummers slaat de band terug. Bijzondere en goed uitgevoerde liedjes die in één klap het hele optreden tot een succes maken.

Het Oostfront entertaint. Er is constant beweging en altijd wat te zien. En dat voor een duo! Er zijn veel bands die minder interessant zijn om naar te kijken. De boomlange rapper is boos op de wereld en getuigt daarvan in niet mis te verstane bewoordingen. Bij sommige teksten wil je hem een aai over zijn bol geven en zeggen: "Ach, zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar, jongen." Maar misschien is dat te cynisch. Hij heeft tenminste idealen die hij uitdraagt. Dat moet je prijzen. En bovendien: dat doet hij fantastisch. Zijn raps zijn inventief en lekker strak op de beat. Dat die beats dan wel nét iets creatiever kunnen, vergeef je Het Oostfront wel.

Bij Lemon valt niet zo veel te vergeven. Dit trio doet vrijwel alles goed. Een superstrakke drummer, een zanger/gitarist die de band vol overtuiging leidt en een bassist die zelfs met een staande bas nog zo veel kan bewegen dat je er bijna moe van wordt. Fijne rockliedjes die goed in elkaar zitten met Billy Corgan-achtige zang. Eigenlijk zou je er heel warm van moeten worden. Maar ergens blijft het steken. Het kan wel wat origineler, het kan wel wat rauwer, en het kan vooral wel wat minder bedacht. Maar aangezien dit na wat navraag niet de algemeen heersende mening bleek, kon ook Lemon, net als de andere twee acts vanavond, nog wel eens finale-materiaal zijn.

Halverwege volgende week maakt de organisatie vier juryfinalisten en één publieksfinalist bekend. De finale vindt plaats op donderdag 25 mei in Doornroosje. Foto's: Ilse Lambert

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12