3voor12 Gelderland

#4df22: M(h)aol doet niet aan genderdiscriminatie

Maar waarom staat de gitarist (m) dan achterstevoren op het podium?

M(h)aol (spreek uit als male) is een vijfkoppige antiseksistische feministische post-punkband uit Ierland. Hun doel is een einde te maken aan de door mannen gedomineerde punk scene en dat doen ze met puntige, soms ultrakorte, keihard stampende nummers met rake teksten. Vooral frontpersoon Róisin Nic Ghearailt daagt uit met haar spitsvondige humor en haar enthousiasme.

Met een rauw knarsende gitaar, die natuurlijk best met een strijkstok bespeeld kan worden, en een strak afgemeten ritme wordt duidelijk gemaakt hoe het is om als band te overleven in een door mannen gedomineerde wereld of hoe het voelt om genderfluïde te zijn. "Why don’t you study my gender and tell me it’s not enough?". Maar M(h)aol heeft meer in hun mars: ook poëtisch spoken word en een gevoelige Ierse ballade staan op het menu.

Het publiek vindt het allemaal prima en leeft zich zo goed in dat Nic Ghearailt diverse mensen uit het publiek een complimentje geeft: "you realy live!". Ook het Iers politieke opschrift op een tas kan de goedkeuring verdragen. De interactie met het publiek is sowieso enthousiast en spontaan. De band toert op dit moment langs de festivals en stond gisteren al in Leeuwarden op Welcome to the Village. Waardoor Nic Ghearailt zich oprecht afvraagt of ze nog steeds in Friesland is.

HET MOMENT
M(h)aol houdt van choqueren, maar niet te erg. Hun main issue genderdiscriminatie wordt met verve uitgedragen en de band beslaat ook een ruime diversiteit aan m/v en x. Het publiek krijgt een overhoring: "who is gay? Who is intersex? Who is non-binary? Who is gender non-conforming?" Elke vraag krijgt blijkbaar voldoende respons om een volgende vraag uit te lokken tot Nic Ghearailt in lachen uitbarst en uitroept "that’s impossible!". De vraag waar het publiek echter mee blijft zitten is: waarom staat gitarist Sean Nolan (de enige man in de band) de hele show in een hoekje van het podium met zijn rug naar het publiek?

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12