3voor12 Gelderland

Beu - Onbedaarlijk

De theatrale Nederlandstalige muziek van Beu

Na de demo-cd 'Pompen' van Beu is er de opvolger: 'Onbedaarlijk'. Beu omschrijft zijn eigen muziek als muziek om naar te kijken. 3voor12 Gelderland keek er niet naar, maar luisterde alleen en geeft een mening.

De cd begint zeer fraai met een heimatfilmachtig intro. Daarop volgen een akoestische gitaar, vervormde stemmen, samples, elektronica en jazzy blazers. In die zin doet Beu aanvankelijk denken aan Notwist, Jagga Jazzist, Portables en trawanten. Dat komt ook omdat de voor het genre kenmerkende lome swing op het eerste deel van de cd dominant aanwezig is. En dat klinkt erg goed, want het is allemaal puntgaaf gearrangeerd en opgenomen.

De Nederlandstalige teksten en de zangkwaliteiten hebben echter niet het niveau om dit bij te benen. Zeker niet als je de studiotrucs weglaat. Het is vaak te braaf. Af en toe kreeg ik zelfs visoenen van Erik Mesie en ik kan je verzekeren: dan is het moeilijk om te blijven luisteren. Naarmate de cd vordert wordt de piano steeds belangrijker en gaat de muziek meer richting kleinkunst en Tom Waits. En dan verdwijnen bovenstaande minpunten als sneeuw voor de zon en toont Beu pas echt zijn eigen gezicht.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12