3voor12 Gelderland

#4df17: Bjorn van der Doelen ontpopt zich tot warmbloedige Brabantse troubadour

Ode aan de liefde van romanticus doorspekt met humor en venijn

Vandaag is het de eer aan Björn van der Doelen om het hoofdpodium van Festival Op 't Eiland muzikaal te openen. Deze ex-NEC en PSV-Vedette die al vroegtijdig met voetbalpensioen ging, heeft zich de afgelopen jaren in de kijker gespeeld met een reeks fraaie albums. "Een ex-voetballer die rookt en zuipt en denkt dat hij een singer-songwriter is. Geef mijn portie maar aan Fukkie. Denk je", schreef Jaap Boots over het album Caballero Zonder Filter, om vervolgens te concluderen dat datzelfde album "een plaat als een poëzie-album zo mooi" was.

Als zijn 'trio', vandaag slechts bestaande uit Van der Doelen zelf, stipt om vijf uur het podium betreedt dromt het publiek nog niet in grote getalen voor het podium samen. Het is eerder de uitgelezen kans voor het in het gras luierende publiek om zichzelf een paar meter richting podium te verplaatsen. Maar stiekem is dat dè ideale setting voor Van Der Doelen om zijn verhalende liedjes, gedichten én verhalen voor te dragen.

Liedjes die vooral handelen over de liefde. En dan met name de liefde voor zijn 'Meiske' met wie Van der Doelen al tweeëntwintig jaar samen is. Dat het nergens tè sentimenteel wordt, komt doordat hij zijn nummers met humor doorspekt. Maar ook doordat hij regelmatig vraagtekens zet bij de door hem zo gretig bezongen liefde, zoals in het nummer 'Liedjes Over Liefde, Liedjes Over Eenzaamheid'.

HET MOMENT
Het mooiste moment is misschien wel waarop hij zijn song 'Te Laat Voor Geen Kindjes' (door Björn steevast als 'kiendjes' uitgesproken) zingt. Hierin neemt de vader van drie zoons zichzelf en zijn publiek genadeloos op de hak en verzucht hij dat zijn zorgeloze tijd voorgoed voorbij is. Daarmee toont hij zich een genadeloos satiricus. In zijn actieve voetbalcarrière was middenvelder Van der Doelen het misschien nooit, maar bij Festival Op 't Eiland scoort hij vandaag als spits.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12