De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van Peter Migchelbrink - PUNK.

De artiest

Arnhemmer Peter Migchelbrink is een liedjesmaker. Peter is naast zijn new wave band Nieuwe Golf bekend van zijn eenmansband De Pietjes Kinderliedjes waarmee hij vaak op festivals als het H80 Festival, Sonsbeek Theater Avenue en SpijkerRok stond. Sinds 2021 geeft hij zijn muziek uit onder zijn eigen naam. In korte tijd weet hij een behoorlijk oeuvre op te bouwen, waarbij telkens een ander muziekgenre centraal staat; Almaar Beter (Nederpop/Luisterlied), Het Elysium (Grunge), Digitale Dromen (Elektronisch), Waait Maar Mee (Blues/Country), Metaal (Metal/Rock), Olifant (Alternative Rock) en recentelijk dus Punk (Punk). Nog niet eerder werd hij onderworpen aan een 3voor12 Gelderland Oordeel. Hoog tijd dus.

De muziek

Op Punk staan 12 tracks. Speelduur is 18 minuten en 47 seconden. In deze korte tijdsspanne weet Peter ons zijn visie op het genre punk te geven. Zoals Peter het zelf omschrijft: “De Punk-beweging is natuurlijk een paradox. Tegen de gevestigde orde ageren, terwijl de bands en kunstenaars die daar succes mee kregen zelf gevestigde instituten werden, dat is toch geestig. Ik heb deze schijnbare tegenstellingen verwerkt in de teksten van veel van de liedjes die op het album staan.”

Sterk is het openingsnummer ‘Punk Is Hip’, “dus doe ik mee” zingt Migchelbrink, dat tekstueel exact aansluit aan zijn visie. Muzikaal refereert hij hier aan oerpunkers The Ramones. Dat Peter met beide benen in het heden staat, bewijst ‘Froukje (Ik Wil Niet Dansen)’. Zelfbewust over zijn beperkingen, bezingt hij waarom hij helemaal niet wíl dansen; “Doe maar een lockdown, geen vreemden om mij heen”.

Toepasselijke Calimero referentie in ‘Kutkuikens’, meer een schets dan een echt nummer. Beter zijn ‘Futiliteiten’ en ‘Meubelboulevard’. Het tempo ligt hoger en de tekst is raak. Lekker raggende gitaren in ‘Pronounces’, terwijl hij zingt dat hij te oud is voor deze shit. Grappig is de afsluitende ‘Ghost Track (Fantomen)’.

Het oordeel

Peter Migchelbrink zit barstensvol creativiteit. Punk is zijn zevende soloalbum sinds 2021 en ook onder naam Nieuwe Golf werden in 2020 en 2021 al twee albums door hem uitgebracht. Zijn plan om albums te wijden aan alle mogelijke genres is dan ook zowel geniaal als gek tegelijkertijd. Aan creativiteit geen gebrek. Dat Peter het genre punk in de vingers heeft, laat hij horen op zijn zevende album Punk. Lekker schoppen tegen heilige huisjes. De nummers hebben de gewenste speelduur, zijn maatschappijkritisch en grappig. En hij heeft de vinger aan de pols van de tijd waarin we leven getuige de “hit” ‘Froukje (Ik Wil Niet Dansen)’. Doordat hij alles in z’n eentje opneemt, ligt er een zekere eenvormigheid op de loer, maar het mag de (muzikale) pret niet drukken. Peter Migchelbrink wil best succes (“een stuk van de taart”), maar de lol staat voorop.