Altijd mooi om te zien hoe lokaal talent elkaar steunt. The Hubschrauber en Shaemless stonden beiden op het punt nieuw werk uit te brengen en in plaats van ieder een eigen releasefeestje te organiseren besloten ze de handen ineen te slaan. Met succes. De kleine zaal van Doornroosje was in mum van tijd uitverkocht. Onder de noemer Vliegschaamte presenteren beide bands deze avond, vrijdag 16 februari, nieuw werk.

Vliegschaamte

De naam Vliegschaamte is een knipoog naar hoe Hubschrauber Duits is voor helikopter en hoe ehhhh, in Shaemless het Engelse woord voor schaamte zit? Wellicht niet de sterkste titel maar de avond zelf is verder volledig in thema uitgewerkt. We krijgen bij binnenkomst een boarding pass (helaas economy en geen business class maar ach) en voorafgaand aan het optreden leggen twee stewards uit waar de nooduitgangen zijn en dat we gewoon ons bier mogen meenemen in geval van nood.

Het concert

The Hubschrauber + Shaemless
Vrijdag 16 februari 2024
Doornroosje Nijmegen

Shaemless

Shaemless

Shaemless trapt de avond af en stijgt al snel op. “Holy shit, moet je jullie eens zien man”, concludeert een tevreden zanger Daan Sturm al na een drietal nummers. De hoekige post-punk van de drie mannen gaat er goed in deze avond. Snerpende gitaren, verpakt in een goede bak galm en omlijst door een ijzersterke ritmesectie, het is de ideale combinatie om de zaal al vroeg aan het dansen en moshen te krijgen. De songs zijn bevlogen, urgent en strak gespeeld. De setlist beslaat hun reeds uitgebrachte ep's, debuutalbum SUUZ en nieuw werk. Dat nieuwe werk zal wel nog even op zich laten wachten voor we het thuis kunnen luisteren want, zo deelt Daan ons mee, de plaat is nog niet af. Producer Simon Akkermans is er nog mee bezig maar wat we hier vanavond hoorden maakt ons absoluut nieuwsgierig.

The Hubschrauber

The Hubschrauber

Wiens plaat wel af is, is die van The Hubschrauber, die als tweede het podium mogen betreden. This Is it is alweer het vierde album van het vijftal. De volgorde van de avond doet de wenkbrauwen wel ietwat fronsen, want waar Shaemless met de energie van drie jonge honden over het podium raast neemt The Hubschrauber rustig wat gas terug. Om in het thema van de avond te blijven: De vijfkoppige band heeft duidelijk meer vlieguren gemaakt en staat met verve op het podium. Knap gekunstelde indiesongs met rijkelijk gelaagde arrangementen en harmonieuze samenzang voeren de boventoon. Niet om op te moshen, wel om zoetjes aan op te dansen en mee te wiegen. De muziek van de heren laat zich niet voor één gat vangen en beslaat een breed indierock spectrum. We horen invloeden van LCD Soundsystem, de laatste twee Arctic Monkeys platen en Arcade Fire. Allemaal tot in de puntjes uitgedacht en met klasse uitgevoerd. De band straalt professionaliteit uit en zou zeker niet misstaan in de middag op een van de grotere festivals. Voor het tempo van de avond was het echter misschien logisch geweest Shaemless af te laten sluiten. Maar dat is dan ook echt het enige wat we hebben aan te merken op een verder geslaagde avond vol Nijmeegs talent.

Shaemless

The Hubschrauber