De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van The Hubschrauber - This Might Be It.

De band

Het Nijmeegse vijftal The Hubschrauber is allang geen onbekende meer in Gelderland. Vanaf 2011 is dit een vaste waarde in de Gelderse popscene en sinds Daan van Haren (zang, gitaar en toetsen) en Henry Nagel (bas) zich alweer vier jaar geleden bij zanger/gitarist Otto van Toorn, drummer Robbie Gerbrands en David Tonnaer (toetsen en zang) hebben gevoegd, is de samenstelling van The Hubschrauber gelijk gebleven. Hierdoor heeft de band haar geluid verder kunnen uitdiepen. This Might Be It is het derde volledige album, na Kepler-186f uit 2017 en Protector, Distractor uit 2020. Daarna verscheen alleen nog in 2021 de ep 95 Drew. Die laatste twee releases konden eigenlijk door Corona-restricties niet tot volledige wasdom komen. De band heeft dan ook nog altijd iets te bewijzen. De releaseshow van This Might Be It was in ieder geval volledig uitverkocht. Hoe luidt het oordeel van 3voor12 Gelderland over dit nieuwe album?

De muziek

Werd 95 Drew in deze rubriek nog omschreven als The Hubschrauber 2.0, de band heeft in de tijd daarna absoluut niet stilgezeten en zich doorontwikkeld. Nog meer dan op die laatste ep hebben de Nijmegenaren gebruik gemaakt van dynamiek. Sommige nummers zijn steviger dan ooit, maar ook in de klein gehouden nummers staan zij hun mannetje. Het album gaat voortvarend uit de startblokken met ‘Early Riser, No Self Demiser’, waarbij The Hubschrauber duidelijk goed van start gaat. Gedreven zang, lekker donkere gitaarriff en leuke kleine details die het nummer glans geven.

Dat is nog niks vergeleken bij ‘Beat Goes On’. Hier laat de band echt haar tanden zien. Na het intro knalt een zwaar vervormde gitaar uit de speakers en is het aan: “It was fun but now it’s over, gotta be a big boy now you gotta show her”. Er wordt gerapt, zowel door Otto als Daan, maar ook de zang klinkt urgenter dan ooit. Zelfs het piano outro is flink gespiced. Dynamiek, belangrijk in het geluid van The Hubschrauber, wordt hier maximaal opgerekt.

Classic Hubschrauber is ‘I Won’t Let Jesus Take The Wheel’, terwijl het door het publiek in de armen gesloten ‘Mary Jane Watson (Dunne Muren)’ juist heel sfeervol is. Subtiel, maar strak drumwerk van Robbie en ook het toetsenwerk van David is perfect passend. Later op het album horen we ook het tweede deel van dit nummer (‘Mary Jane Watson II’). Iets uitbundiger.

‘Bleeps’ kent dezelfde dwingende drive als ‘Beat Goes On’. De afwisseling van de stemmen van Daan en Otto werkt opnieuw erg goed. Muzikaal blijft er ook ruimte over, is het nummer niet volgespeeld, ondanks bijdragen van alle vijf. Na de intermezzo ‘It’s Got To Be A Fucking Goat’ volgt ‘What’s Good’ dat wordt gezongen door Daan van Haren. Hier is het basspel van Henry ook superstrak. Er is ruimte voor toetsen en violen (‘Promises’) en aan ‘Call Me When You Land’ ligt een galmende basis a la Moderat ten grondslag. Mooi liedje met dito tekst, met hoofdrollen voor Daan en David.

Ook ‘Fake Smiles And A Whisper’ en ‘The Closing Scene’ zijn van die nummers waar The Hubschrauber patent op heeft. Eigenzinnige indiepopliedjes waarin tekst en muziek samenkomen en elkaar versterken. Daar worden ze almaar beter in. Mooi is de afsluiter, het klein gehouden ‘Another Life’ waarbij Daan van Haren zich van zijn gevoelige kant laat horen.

Het oordeel

The Hubschrauber heeft inmiddels een bak aan ervaring. De band bestaat al meer dan twaalf jaar en in de huidige samenstelling ook alweer een jaar of vier. Je hoort dat terug. Het resultaat This Might Be It klinkt beter dan alle voorgaande releases van de band. Het is een volwassen plaat met uitbundige nummers met veel dynamiek tot klein gehouden pop pareltjes. Er is veel aandacht geschonken aan de productie. Hiermee hebben de vijf Nijmegenaren het juiste materiaal om live te overtuigen. Terecht dat The Hubschrauber in Nijmegen door velen op handen wordt gedragen. Nu moet de band proberen dit uit te bouwen naar de rest van het land. Op basis van de dynamische songs van dit album zou dat moeten lukken!

This Might Be It is verschenen op cd