De Nijmeegse Vierdaagsefeesten 2023, it's a wrap. De redactie van 3voor12 Gelderland kijkt tevreden terug op een prachtige muzikale week en wikt en weegt alle optredens nog eens goed. Opnieuw spannende nieuwe artiesten op het Valkhof Festival, maar ook bekende gezichten op andere muzikale locaties. Hier is de Top 25 van de redactie.

13. Frankie and the Witch Fingers

Valkhof Arc

Met Frankie and the Witch Fingers sluit een echte knaller de eerste dag af, maar helemaal zonder slag of stoot gaat dat niet. Door technische problemen moeten we het tijdens het tijdens openers ‘Empire’ en ‘Cocaine Dream’ zonder de zang van frontman Dylan Sidemore doen. Het deert de aanwezigen in het Valkhof weinig. Tegen de tijd dat alles bij het nieuwe nummer ‘T.V. Station’ weer enigszins is opgelost, is de moshpit al in volle gang. En die lijkt met elk nummer groter te worden.

>>> Lees hier verder

12. VLURE

Valkhof Arc

“Soms heeft het zelfs iets weg van Scooter”, schrijft het Valkhof Festival op haar website. En dat klopt! De gemillimeterde koppen van met name de zanger Hamish Hutcheson en gitarist Conor Goldie roepen de Duitse rave-act in herinnering. Maar de mannen roepen dankzij hun zware Schotse accent en getergde uitstraling evenzeer herinneringen op aan Mark Renton, de hoofdpersoon uit de film Trainspotting, die in ’96 onze levens binnenkwam zwemmen in een inmiddels klassiek geworden toiletscène.

>>> Lees hier verder

11. Cloudsurfers

Valkhof Boog

Met de Zwols/Nijmeegse, met ook Friese roots, Cloudsurfers gaat het hard, heel hard. Niet alleen in de stijl van de garagepunkrock en de live-ervaring, maar zeker ook zo hard met de band zelf. De Popronde, ESNS, haast iedereen in Nederland heeft wel kennis gemaakt met de Cloudsurfers. Bezig aan de zomer tour die hen van Berlijn, Slovenië, Hongarije, Italië, gisteren nog in Frankrijk vandaag weer in Nederland. Vanaf de eerste noot is het bam! Moshen tegen de hekken aan en het Valkhof geeft energie. “Na tien dagen lang vier uur slaap is dit wat we even nodig hebben!”, aldus gitarist Pieter Sloot.

>>> Lees hier verder

10. Oh Hazar

Valkhof Boog

Het optreden van Oh Hazar wordt met enige spanning afgewacht. Want hoewel de twee frontmensen geen onbekenden zijn op het Valkhof Festival is dit de debuutshow als band Oh Hazar. Frontvrouw Imke Loeffen zagen we eerder al in La Très Illustre Compagnie du Chat Noir, Bootleg Betty en Garden in Gloom, gitarist Stefan Kollee stond hier eerder met de Naked Sweat Drips, zijn soloproject Kollee en zijn samenwerkingsproject met Nobuka. Maar samen stonden ze nog niet eerder op het Valkhofpodium. Het massaal toegestroomde publiek wordt niet teleurgesteld.

>>> Lees hier verder

9. The Beths

Valkhof Boog

Met een bijna perfect uitgesproken “Wij zijn The Beths, wij komen uit Auckland, Nieuw-Zeeland” kondigt zangeres Elizabeth Stokes haar band aan. Het viertal maakt rechttoe rechtaan nineties gitaarpop en kan op de andere kant van de aardbol al op veel bijval rekenen. Dat de juiste zaadjes ook hier zijn geplant, merk je als er vooraan al door meerdere (jonge) bezoekers wordt meegezongen met de teksten van deze stuk voor stuk vijfsterrenliedjes.

>>> Lees hier verder

8. Iskandr

Valkhof Kapel

Wie op expeditie gaat in het toch al spannende metallandschap en goed kijkt wat er in de schaduwen schuilt en onder het oppervlak broeit, komt de mooiste dingen tegen. En lang niet alleen de dingen je van ver haalt zijn dan lekker. Iskandr is een Gelders black metalduo, waarvan O. bekend is van onder meer Turia, Galg en Dool (onder zijn echte naam Omar Kleiss). Mink Koops, de andere helft van het tweetal, speelt onder andere met Fluisteraars, Galg en Bong Breaker.

>>> Lees hier verder

Valkhof Festival

7. Deadletter

Valkhof Arc

Met Deadletter heeft Valkhof al een vroeg hoogtepunt te pakken. Op basis van de enkele singles die Engelse post-punkers uit hebben valt het vroege tijdslot wel te begrijpen. Maar wat betreft performance hadden ze best wat later op het affiche mogen staan. Geen onbelangrijke troef is frontman Zac Lawrence die met zijn attitude en eigenzinnige motoriek diverse illustere voorgangers in herinnering roept.De band heeft ook sterke songs die ondanks het heerlijk rauwe randje ontegenzeggelijk catchy zijn.

>>> Lees hier verder

6. Luwten

Stevenskerk

Vier jaar geleden stond Luwten ook in de Stevenskerk en destijds kwam de in een hagelwitte outfit gestoken Tessa Douwstra songs van haar (toen) nog te verschijnen album Draft voorstellen. Een album vol popperfectie. Dit keer is Douwstra niet in het wit maar in het zwart gehuld en komt ze vanachter uit de kerk naar het podium geschreden terwijl ze openingssong ‘For Longer’ ten gehore breng. Niet enkel begeleid door haar eigen bandleden, maar ook door het Belgische Baroque Orchestration X (Oftewel BOX). 

>>> Lees hier verder

5. Lambrini Girls

Valkhof Arc

Als je bij Lambrini Girls enkele minuten te laat aankomt, kan je de impressie krijgen dat de band enkel uit een drummer bestaat. Als je dan beter kijkt, zie je dat zowel gitarist als bassist tussen het publiek in de moshpit staan te spelen. Niet veel later zit Phoebe Lunny bij iemand op de schouders, gebruikt een andere bezoeker als microfoonstandaard en blijft ondertussen gitaarspelen. Het is het begin van een set waarin het publiek meer en meer opgehitst wordt. Telkens duikt Lunny weer het publiek in, roept op tot wall-of-deaths en moshpits en doet alles om de woede die ze in zich heeft aan te wakkeren in het publiek. En dat werkt.

>>> Lees hier verder

4. Rozi Plain

Valkhof Arc

Geen understatement: de kracht van Rozi Plain zit niet in grote refreinen of meeslepende zang. Haar laatste plaat Prize - per abuis hier op het Valkhof aangekondigd als haar debuut in plaats van het vijfde van haar sterke repertoire (oeps!) - doet een gooi naar de eindejaarslijstjes van menig muziekliefhebber. De muziekliefhebber die de muziek graag understated hoort dus, bij voorkeur op de noise cancelling koptelefoon op Interrail naar Napels. Maar ga hier midden voor het podium staan en het werkt als een Lourdisch voetenbad op de zesde dag van de Vierdaagsefeesten. 

>>> Lees hier verder

Chibi Ichigo - Valkhof Festival 2023

3. Chibi Ichigo

Valkhof Arc

We weten dat er hierna nog twee acts komen op de laatste avond van het Valkhof Festival, maar Chibi Ichigo voelt toch symbolisch wel als de headliner. De Vlaams/Tartaarse zangeres en rapper geeft zo’n knalshow op het Valkhof, dat ze de status van headliner in ieder geval verdient. Allereerst om hoe de show eruit ziet. Chibi Ichigo wordt het hele optreden geflankeerd door twee voguende dansers waar ze soms al dansend meezingt. Achter haar dansers staan haar producer, drummer en DJ die het hele optreden zorgen voor een aanstekelijke mix van verschillende elektronische genres. Het vloeit van Kraftwerk naar Soulwax, verder naar The Prodigy en uiteindelijk zelfs naar een soort Nine Inch Nails.

>>> Lees hier verder

Minami Deutsch

2. Minami Deutsch

Valkhof Arc

Je vraagt je af wat de vier leden van het Japanse Minami Deutsch denken als ze tijdens hun soundcheck het feestpubliek tekeer zien gaan bij de uitbundige Arabisch getinte klanken van Shamzon op het tegenoverliggende Boog-podium op het Valkhof. Een flink contrast met de minimale psychedelische rock waarmee het kwartet uit Tokyo de donderdagavond zal gaan afsluiten. Toch filtert zich al voor aanvang een flinke schare fijnproevers voor het podium. De beste momenten zijn daar waar de handpalmen van de snaren loskomen en het volume en gruizigheid omhoog gaan. Het werkt allemaal bijna als een hypnotiserende DJ-set.

>>> Lees hier verder

Birds in Row

1. Birds in Row

Valkhof Arc

Je hebt artiesten die even "Goedenavond Valkhof Festival" zeggen voor ze beginnen, en je hebt de Fransen van Birds in Row die direct "confusing loneliness for freedom, solitude for a serum, and complaints for poetry" op het publiek afvuren. Heb je een weekje niet gedoomscrolld op Twitter? Zanger 'B.' praat ons vanachter zijn ogen-versluierende haardos even bij: de wereld staat in brand, de situatie in Frankrijk is 'fucked up' en we zijn eenzamer dan ooit. Het zorgde na twee platen bijna voor het einde van de band, maar juist het schrijven over depressies, geestelijke gezondheid en de link daarvan met politiek zorgde in 2022 voor magnum opus Gris Klein - en vanavond voor een indrukwekkende Valkhof-show.

>>> Lees hier verder