Het is al laat op de avond wanneer vanuit de nagenoeg donkere zaal van het Nijmeegse poppodium Merleyn de betoverende stem van Myra Pilar klinkt. Er stromen nog altijd mensen binnen vanuit het voorgedeelte, waar het publiek alvast is opgewarmd met artistieke beelden van de zangeres die op de muur worden geprojecteerd. Aan een uitverkochte zaal presenteert de Nijmeegse muzikante vanavond haar tweede album Finally, dezelfde zaal waar ze ook de eveneens uitverkochte releaseshow van haar eerste album had.

De avond is beslist een proeverij aan genres te noemen. Van akoestische settingen met als begeleiding enkel een gitaar, tot complete arrangementen met een flinke dosis bas, afwisselende gitaarsounds en groovy drums. Invloeden van soul, R&B, indie, jazz, blues en reggae passeren de revue. Maar ook Myra’s stem is veelzijdig. Warm en rauw in de laagte, krachtig en breekbaar in de hoogte. Regelmatig laat Pilar haar vocale riffs horen. Die hebben een improviserend karakter en geven weer hoe zij haar zangstem volledig beheerst. 

Het concert

Albumrelease Myra Pilar
Donderdag 12 januari 2023
Merleyn Nijmegen

Myra Pilar

Dat Myra Pilar zich niet in hokjes laat plaatsen, wordt maar al te snel duidelijk. De zangeres vertelt hoe ze tijdens een schrijfsessie plots, voor het eerst in haar leven, Nederlandse teksten gebruikte. “Boeie, ik hoef niet meteen André Hazes te zijn als ik dit doe. Ik kan ook gewoon mij zijn en nog steeds Nederlands zingen.” In het uptempo 'Alles Toch Weer Goed' en het solo uitgevoerde 'Ik Heb Je Vergeven' laat Pilar nog altijd haar unieke sound horen, maar dan in een nieuw jasje van poëtische, beeldende Nederlandse teksten.

De veelzijdige muzikanten waarmee Myra op het podium staat hebben zichtbaar plezier en de sterke onderlinge band is voelbaar. Dit wordt bevestigd wanneer ze bassist Marcianho Morgenland de kans geeft zijn kersverse tweede single 'Unheard Words' ten gehore te brengen. De sfeer is gemoedelijk. Dat komt vooral door de charismatische Pilar die geregeld een praatje met haar publiek maakt. De verhalen waarmee ze haar songs introduceert zijn persoonlijk. Zo vertelt ze over een nummer dat ze schreef met een knipoog naar haar toekomstige zelf, over de spiraal aan gedachten in haar hoofd en een hopeloze verliefdheid.

Myra Pilar

Myra Pilar

Af en toe waan je je in een repetitieruimte, waarin de bandleden de instrumenten nog regelmatig op elkaar afstemmen. Dit geeft het publiek de ruimte om een gesprek op te starten, die van fluisterend naar standje kroeg gaan. Bij de inzet van een nieuw nummer duurt het weer even voordat de stemmen in de zaal uitdoven. Jammer, want zo ontwaak je steeds even uit de dromerige beleving die de songs van Myra aanwakkeren. Kleine strubbelingen zoals het even zoeken naar de juiste akkoorden op de knalroze elektrische gitaar voor de song 'Waitlist' brengen Myra niet van de wijs. “Hoi pap,” antwoordt ze met humor wanneer bemoedigend “powergirl” vanuit de zaal klinkt. Een krachtige uitvoering van de song volgt. Deze is duidelijk geliefd is bij het publiek, want er wordt volop meegezongen.

Pilar weet bewust met de verwachtingen van haar publiek te spelen. Neem bijvoorbeeld de uitvoering van 'Sunray'. Na een slokje water zet ze het nummer tot enthousiasme van het publiek opnieuw in, om nogmaals het refrein van het nummer ter gehore te brengen. De nauwe interactie tussen gitarist Ids ten Dam, bassist Morgenland en drummer Jop Harryvan zorgen voor verrassende muzikale breaks en tempowisselingen die het publiek laten joelen van begeestering, in het bijzonder tijdens 'All Over The Place'. Meeslepende rustige en dromerige passages worden afgewisseld met dansbare stukken. Daarnaast laat de song bij uitstek de veelzijdigheid en onbevangenheid van Myra’s vocalen horen.

Myra Pilar

Het optreden van Myra Pilar is een dynamisch geheel, waarbij steeds een onvoorziene afslag wordt genomen. Zo ook tijdens 'Orange Beauty' dat akoestisch klinkt bij aanvang. Een gitaarpartij met Spaanse invloeden klinkt en in gedachten visualiseer je direct een zomerse zonsondergang. Tezamen met de feloranje lichten is het plaatje compleet. Plots toveren de bas en drums de song om tot een dansbaar geheel. Als kers op de taart creëert Myra met haar stem een trompetsolo. Was in 2019 de presentatie van haar debuutalbum MYRA PILAR al een daverend succes; ook op deze stormachtige avond in januari weet Pilar het publiek met Finally keer op keer te verrassen en te enthousiasmeren met haar eindeloze diversiteit.

Myra Pilar