Van 18 tot en met 21 januari 2023 is het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen. Tijdens het showcasefestival zijn er verschillende Gelderse acts te zien en ook tijdens de conferentie komen Gelderse professionals aan bod. Poppunt Gelderland zet het Gelderse aandeel aan ESNS voor je op een rij.

Showcasefestival

Cloudsurfers, donderdag 19 januari – 22.35 uur – Blauwe Hemel
Het Nijmeegse vijftal speelde afgelopen jaar op tal van festivals waaronder Paaspop, Dauwpop, Mañana Mañana, Appelpop en Into The Great Wide Open. Dit jaar presenteert Cloudsurfers haar tweede album, waarvan ze vast een voorproefje zullen geven op Eurosonic.

Bumble B. Boy, zaterdag 21 januari – 23.15 uur – Oosterpoort (Bovenzaal)
Bumble B. Boy presenteert zichzelf als mislukte kinderentertainer die met zijn performances art-punk, musical, theater en multimedia storytelling mixt. Vorig jaar won hij de Roos van Nijmegen, speelde hij op Valkhof Festival en tourde hij door Nederland tijdens de Popronde. Nu is het tijd voor de volgende stap: een show op Noorderslag.

Penguin Showcases

Traditiegetrouw staat niet alleen ESNS zelf in het teken van opkomend talent, maar is er ook een uiteenlopend randprogramma vol aanstormende acts. Tijdens de Penguin Showcases in de Drie Gezusters wordt door o.a. Pinguin Radio aan allerlei uiteenlopende acts een podium geboden, waaronder ook verschillende Gelderse namen:

Woensdag 18 januari
18.00u – HAUER (Groote Griet)
18.2ou – The Giant Low (Q-Factory Stage 2)
20.15u – Jetlag Jenny (Chaos Magazine Showcase, Q-Factory Stage 1)
21.45u – Wasted Youth Club (Chaos Magazine Showcase, Q-Factory Stage 1)
22.30u – Snow Coats (Chaos Magazine Showcase, Q-Factory Stage 2)
23.00u – Shaemless (Concerto Showcase, Classic)
23.20u – Rats And Daggers (NMTH Showcase, Tikibar)

Donderdag 19 januari
16.50u – Sare (ROC Roadtrip, Q-Factory Stage 1)
16.50u – Susan Gemser (ROC Roadtrip, Tikibar)
17.00u – FRÉ (iGNITE! Showcase, Classic)
17.15u – Maui Malini (ROC Roadtrip, Q-Factory stage 2)
18.00u – JOASH (Groote Griet)
18.30u – San Jansen (ROC Roadtrip, Q-Factory Stage 1)
20.10u – Yara Beeks (ROC Roadtrip, Tikibar)
02.30u – Bony Macaroni (Treetop Agency Showcase, Classic)

Vrijdag 20 januari
18.00u – Boter Bij De Vis (Draaibar)

Meer informatie over de Penguin Showcases vind je hier.

Randprogramma

Ook tijdens het overige randprogramma in de Groningse binnenstad zijn verschillende Gelderse acts van de partij:

19 januari – 20.00u – Jetlag Jenny, Cafe de Walrus (White Russian Records Showcase)
19 januari – tba – Eerie Wanda, O’ceallaigh Irish Pub & Cafe Bistro Kult (The Sound Of Young Holland XIII)

Naast het showcasefestival bestaat het programma van ESNS uit een conferentie waar professionals met elkaar in gesprek gaan over actuele onderwerpen in de muziekindustrie. Diverse Gelderse professionals komen aan het woord tijdens deze panelgesprekken:

Extra steun voor aanstormend talent: Muziekhubs
Vrijdag 20 januari – 13.30u – Back 6, Link
Staatssecretaris voor Cultuur en Media Gunay Uslu wil de komende jaren extra investeren in talentontwikkeling voor nieuwe muziekmakers. In deze sessie worden actuele dilemma’s besproken en ideeën opgehaald. Imke Loeffen (Poppunt Gelderland) gaat in gesprek met o.a. Floris Vermeulen (Fonds Podiumkunsten) en Martijn Kramers (PopNL / Popcoalitie).

SONAR: De Nederlandse introductie van VI.BE’s online kansenplatform
Zaterdag 21 januari – 11.00u – Cinema 4, Link
VI.BE platform in België is al 15 jaar dé thuisbasis voor artiesten die op zoek zijn naar shows, airplay, recensies en wedstrijden en voor organisatoren en media die juist nieuw talent willen ontdekken en ondersteunen. Na ruim 15.000 kansen, 20.000 actieve artiesten en meer dan 700 organisatoren deelt VI.BE de succesvolle webtechnologie en knowhow voor het eerst buiten Vlaanderen middels een licentie aan Poppunt Gelderland en Poppunt Overijssel.

Deze twee provinciale popkoepels slaan de handen ineen voor een eigen platform: SONAR, waarmee de Oost-Nederlandse poppodia, productiehuizen, festivals, conservatoria, media en andere partijen zich samen inzetten voor talent uit deze regio. Het nieuwe platform gaat van start in het voorjaar van 2023, maar tijdens ESNS 2023 geven de betrokken partijen alvast een unieke preview.

Community building and non-formal learning
Zaterdag 21 januari – 12.15u – Cinema 3, Link
Residenties zijn een geweldige manier voor kunstenaars om na te denken en te ontwikkelen. Toch is dit fenomeen in de popmuziek nog behoorlijk nieuw. Daarom gaan verschillende muziekindustrieprofessionals, waaronder Thijs Schrijnemakers (The Playground Residence) en Maike Fleuren (De Basis Nijmegen), in gesprek om hun waarden en ideeën te delen met collega’s. Op die manier hopen zij inzichten te verzamelen over hoe het ideale residency-programma in popmuziek kan worden opgebouwd.

Music Declares Emergency: How Can We Talk About The Climate Crisis?
Zaterdag 21 januari – 13.30u – Newsroom, Link
Steeds meer artiesten spreken zich uit tegen klimaatverandering, waaronder Billie Eilish, Coldplay en ook verschillende Nederlandse acts. Maar hoe brengen we die verandering teweeg? O.a. Julian Bohn en Frederike Berendsen (Music Declares Emergency NL) vertellen in een gesprek met Matthea De Jong (Warming Up Festival en Tolhuistuin) hoe zij hun platforms gebruiken en wat we samen kunnen doen om een regeneratieve muziekindustrie en -wereld te creëren.

Voor het officiële programma van ESNS heb je een ticket nodig. Een groot deel van het randprogramma is gratis te bezoeken. Kijk voor meer info op de website van ESNS.