De garagerockers van The Super Soakers hebben niet bepaald stilgezeten. De band besloot in 2022 om na een pauze van een aantal jaar de draad weer op te pakken en brengt in krap één jaar alweer haar derde ep uit. Hoewel de nummers van de nieuwste release The Shepherd & The Scapegoat zwaarmoediger klinken dan ooit is het alsnog een goede reden voor een feestje in een uitverkocht Merleyn.

Het concert

ep-release The Super Soakers + Marathon, zaterdag 28 januari 2023, Merleyn Nijmegen

Marathon, een drietal uit Amsterdam dat een week hiervoor nog op Eurosonic Noorderslag stond, trapt de avond af. De band maakt een mix tussen shoegaze en post-punk en, zo zullen we later leren, dat werkt alleraardigst. Snerpende gitaarlijnen achter een muur van feedback en galm, aangestuurd door een stuwende baslijn en bevlogen drums.

Hoewel de band pas twee nummers online heeft staan, hebben ze aan podiumervaring duidelijk geen gebrek. Het trio durft het zelfs aan om tijdens het eerste nummer een lange stilte te laten vallen. Vermoedelijk om het publiek te laten denken dat het nummer is afgelopen zodat ze gaan applaudisseren om vervolgens vol gas het einde van het nummer in te starten.

Merleyn is echter nog niet helemaal overtuigd en de handen gaan nog niet op elkaar. Het gejoel en geklap na het tweede nummer, nieuwste single 'Mosquitoes & Flies', is echter onmiskenbaar:  Merleyn is om. Ondanks dat ze maar met z’n drieën zijn, weet Marathon een imposante muur aan geluid op te trekken zonder ook maar ergens te verzuipen in een brij. Hier willen we absoluut meer van horen.

Dan is het aan de heren van The Super Soakers om het podium te betreden. Alhoewel, heren? De band is namelijk niet alleen een ep maar ook een bandlid rijker. Zangeres en gitariste Frankie heeft zich bij de groep aangesloten en dat werkt uitstekend. In de rustige momenten geeft de tweede stem de muziek een extra laag en op de hardere momenten geeft de extra gitaarpartij de immer charismatische frontman Mart meer mogelijkheden over het podium te vliegen.

De show opent vanavond met een knipoog: 'Bored Bands' van de vorige ep, een ironische ballade over bands die geëngageerd pretenderen te zijn. The Super Soakers zijn vanavond in topvorm. De nummers, zowel nieuw als oud, klinken uitstekend en worden met het grootste gemak gespeeld. De setlist laat echter wel te wensen over. De focus ligt vooral op ouder werk en pas na een slordig half uur komt het eerste nieuwe werk tevoorschijn, terwijl we hier toch echt zijn om die nieuwe ep te vieren.

Het mag de pret absoluut niet drukken want het gaat er allemaal in als zoete koek. Het publiek moshed, springt, en zingt her en der zelfs mee. Het zelfvertrouwen van de band wordt ook nog eens onderstreept door de keuze om volledig nieuw en ongehoord materiaal te spelen en door de arrangementen van bekende nummers ietwat aan te passen. Verrassend hoogtepunt is de reprise van 'Heritocracy' waarbij later in de set die uitstekende hook nog eens terugkomt en omgetoverd wordt in een meebruller.

Met 3 ep's op zak sinds de doorstart staat hier één van de tofste bands die Nijmegen op dit moment rijk is en het is te hopen dat ze deze productiviteit vast weten te houden.