Het nieuwe jaar is net begonnen en er is de komende weken al volop nieuw materiaal te beluisteren! De eerste twee maanden van 2023 verschijnt er een aantal nieuwe releases van Gelderse acts wat wordt gevierd met releaseshows bij Gelderse podia. Welke? Dat zetten we voor je op een rij.

Vrijdag 6 januari 2023, Merleyn Nijmegen, Kay Geurts en de Hoofdact
Kay Geurts is een Nijmeegse singer-songwriter die in 2017 de singer-songwriter competitie Nootuitgang won. In 2018 bracht hij zijn eerste ep uit. Kay Geurts en de Hoofdact maakt Nederlandstalige muziek met invloeden van onder meer blues, folk en americana. De band bestaat uit Kay Geurts (zang, gitaar), Laurens Reumers (bas, zang) en Nick Veenman (drums). Hun eerste ep Lachwekkend Hard Gelag heeft zijn wortels in het dag- en nachtleven van Nijmegen.

Donderdag 12 januari 2023, Merleyn Nijmegen, Myra Pilar
De muziek van de Nijmeegse zangeres en songwriter Myra Pilar heeft wortels in soul, R&B en acoustic pop. Haar tweede plaat Finally wordt in het Nijmeegse poppodium Merleyn gepresenteerd, waar ze in 2019 ook de (uitverkochte) releaseshow van haar eerste album had. Ze laat met haar nieuwe muziek een iets ander geluid horen, met naast Engelstalige nummers ook Nederlandstalige songs.In juli 2022 stond ze meerdere keren op het podium tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten.

Dinsdag 17 januari 2023, Merleyn Nijmegen, BOYBAND, de literaire boyband
BOYBAND, de literaire boyband is een kunstenaarscollectief dat catchy songs combineert met theater en dans, en literaire voordrachten voorziet van rookmachines en lichtshows. BOYBAND was eerder te zien was op festivals als Poetry International, De Parade en Lowlands. In Canon is hun debuutplaat met een mix van liedjes en spoken word. Het kunstenaarscollectief is dichter Wout Waanders (Buddingh’ Prijs 2021), muzikant Laurens van de Linde (LRNS), theatermaker Koen Frijns (Frino), striptekenaar Jelko Arts en dichter en theatermaker Martin Rombouts (deelnemer De Slimste Mens 2023).

Zaterdag 28 januari 2023, Merleyn Nijmegen, The Super Soakers
De garagerockers van The Super Soakers moesten er een paar jaar geleden noodgedwongen mee ophouden wegens een chronische polsblessure van frontman Mart Boumans. De winnaar van de Nijmeegse studentenbandwedstrijd Kaf en Koren in 2016 en een van de residents van de Basis in Nijmegen keerde in 2022 echter terug met twee nieuwe ep's én met een optreden op het Valkhof Festival. Hun derde ep Shepherd and the Scapegoat verschijnt in januari.

Vrijdag 3 februari 2023, Luxor Live Arnhem, Mother Deer
Mother Deer is een countryband onder leiding van Evert Stroet uit Winterswijk. In de zomer van 2022 nam de band 6 nummers op in de studio van André Bijleveld (toetsenist Nederlandse countryband Eastville). Sessiemuzikanten Casper Bongers (drummer van Diggeth) en Jim Zwinselman (gitarist Bökkers) speelden mee op de tracks. When The Evening Comes is hun eerste ep.

Zaterdag 4 februari 2023, Merleyn Nijmegen, Jeroen Antoine
De Nijmeegse vocalist Jeroen Antoine (voorheen van o.a. Altijd Onderweg en Disci X Lerrie) bracht begin december zijn debuutalbum Groter Dan uit waarvoor hij samenwerkte met meer dan 25 producers, vocalisten en instrumentalisten. Zo hebben onder anderen Linde Schöne, Rijnbaart, Leeroy, Jelle Mutte, Cirino Brown en Henning een bijdrage geleverd aan de plaat. Eerder bracht Jeroen al meerdere singles van het nieuwe album uit, dat draait om het onderwerp gokverslaving, een probleem waar hij zelf al geruime tijd mee te kampen heeft.

Donderdag 23 februari 2023, Luxor Live Arnhem, Heidevolk
De Arnhemse folk-metal band Heidevolk bestaat sinds 2002 en debuteerde in 2005 met de in eigen beheer uitgebrachte plaat De strijdlust is geboren. De bandleden delen een voorliefde voor de natuur en de Gelderse/Germaanse mythologie wat tot uitdrukking komt in de aankleding en teksten. De band bracht in 2018 hun meest recente album Vuur van verzet uit. In 2023 verschijnt hun nieuwste plaat Wederkeer met een albumrelease in Luxor Live tijdens hun Straalschijfontketenfeest.