2023 is bijna anderhalve maand oud en we hebben al aardig wat nieuwe Gelderse albums en releaseshows achter de rug. En goed nieuws: er volgen er nog veel meer de komende maanden! Welke? Dat zetten we voor je op een rij.

Donderdag 23 februari 2023, Luxor Live Arnhem, Heidevolk
De Arnhemse folk-metal band Heidevolk bestaat sinds 2002 en debuteerde in 2005 met de in eigen beheer uitgebrachte plaat De strijdlust is geboren. De bandleden delen een voorliefde voor de natuur en de Gelderse/Germaanse mythologie wat tot uitdrukking komt in de aankleding en teksten. De band bracht in 2018 hun meest recente album Vuur van verzet uit. In 2023 verschijnt hun nieuwste plaat Wederkeer met een albumrelease in Luxor Live tijdens hun Straalschijfontketenfeest.

Donderdag 9 maart 2023, Luxor Live Arnhem, Cassandra Onck
De Arnhemse zangeres Cassandra Onck brengt haar nieuwe ep FRACTALNOIA uit dat gaat over het spanningsveld tussen geloven, waarheid en controle. Een persoonlijke zoektocht naar nieuw houvast wanneer ze ervaart dat de belangrijkste dingen in het leven niet maakbaar zijn. Haar Nederlandstalige teksten zijn hét wapen tegen de moderne struisvogelpolitiek. Onck maakte voor haar project gebruik van een op maat gemaakte begeleiding vanuit het talententenprogramma van De Basis.

Zaterdag 11 maart 2023, Valkhofkapel Nijmegen, überhaupt
überhaupt maakt Nederlandstalige düsterfolk en is sinds 2016 actief in de Nijmeegse liedjes- en poëzie-scene, onder meer als lid van het toenmalige Nijmeegse Liedjescollectief. Op 11 maart verschijnt zijn debuutplaat Geen LP, een verzameling Nederlandstalige düsterfolk-liedjes. Over het verdwalen in menselijke interacties, in herhaling en pijn, in de wonderbaarlijke steegjes van de Benedenstad, en andere poëtische verhalen en abstracties. De nummers voor zijn debuutplaat zijn opgenomen in de Gritty Cat Studios en geproduceerd door Stefan Kollee (KOLLEE, The Naked Sweat Drips).

Zaterdag 18 maart 2023, Luxor Live Arnhem, Sowulo
Sowulo is een project van de Nederlandse multi-instrumentalist, componist en producer Faber Horbach en maakt donkere folk, sterk geworteld in ons heidense verleden. Deze Arnhemse act heeft presenteert hun nieuwe album in Luxor Live, met ondersteuning van het 10-koppige Viking Orchestra, inclusief (historische) instrumenten.

Vrijdag 24 maart 2023, Gigant Apeldoorn, Black Rabbit
Door een tekort aan metal bands in Apeldoorn besloten Jelle Brekelmans en Hidde Hofland de koppen bij elkaar te steken. De twee gitaristen begonnennuimmers te schrijven geïnspireerd door onder meer Megadeth en Obituary. Resultaat: de Apeldoornse thrash metal en death metal band Black Rabbit. Hun debuut-ep Warren of Necrosis kwam in januari 2020 uit. Hun nieuwe plaat Hypnosomnia, hun eerste volledige album, wordt 24 maart in Gigant gepresenteerd.

Zaterdag 25 maart 2023, Luxor Live Arnhem, Lodyne
LODYNE is een Arnhemse driemansformatie met leden van (voormalige) bands 3000 PIECES, Natives of the Crooked Cage en Chauffeur. Hun muziekstijl is geïnspireerd door emo, grunge, post-hardcore en shoegaze. In 2022 verscheen hun eerste ep One of Many Characters en deze avond hun nieuwe ep It Breaks Me Like Before.

Donderdag 6 april 2023, Luxor Live Arnhem, Youth Reserve
Youth Reserve is een synthpop duo uit Arnhem. Geïnspireerd door acts als Future Islands, Talk Talk, Arcade Fire, LCD Soundsystem en MGMT maken de heren een mix van synth-heavy pop songs met een 80’s twist. Op 6 april is er een releaseshow in Luxor Live voor hun nieuwe ep 4AM, drie jaar na hun laatste ep Tides. Voor 4AM werkte Youth Reserve samen met de Eindhovense producer Dylan C. Greene die ook een dj-set set doet na afloop van de ep-presentatie.

Vrijdag 14 april 2023, Luxor Live Arnhem, doordezonverrast
doordezonverrast is de Arnhemse singer- songwriter Judith Brink die opgroeide in de Achterhoek. Als jong meisje had ze de uitdaging om om te gaan met de scheiding van haar ouders. “Welke keuzes je ook maakt in je leven, welk pad je ook bewandelt, het komt altijd ergens vandaan; de omgeving waarin je opgroeit. Dus als je anders bent dan ‘de rest’, en ergens in opvalt, wie heeft die keuzes dan eigenlijk voor je gemaakt?” Op haar debuut-ep Soepstengels & Seriemoordenaars schrijft ze over zelfmedelijden en angsten maar ook over wraak en moord. Mét een dosis zelfspot, cynisme en humor.

Vrijdag 21 april 2023, Doornroosje Nijmegen, Black Bottle Riot
De Nijmeegse Southern rockband Black Bottle Riot brengt 4 jaar nu hun laatste release Fire (2019) hun vijfde album That’s Amore uit die wordt gevolgd door een uitgebreide tour. In Doornroosje is de albumrelease van hun nieuwste plaat. Black Bottle Riot trad onder meer op tijdens Zwarte Cross en het Valkhof Festival, in Ziggo Dome, het Goffertpark, Paradiso en AFAS Live (als support-act voor ZZ Top).