Afgelopen woensdag, 19 april, gaven de mannen van de Nijmeegse rockband Black Bottle Riot al een soort persconferentie in De Basis in verband met de release van hun vijfde album, That’s Amore. Ze legden uit hoe het album in het coronatijdperk min of meer is ontstaan doordat ze elkaar, via een Dropbox, allerlei mp3’tjes stuurden, daarop voortborduurden, teksten maakten enz. Uiteindelijk is daaruit, aldus bassist Jaap van den Berg, “Het beste album tot nu toe” ontstaan. Op vrijdag 21 april waren we in Doornroosje getuige van de daadwerkelijk show in verband met de release van het album die dag.

Black Bottle Riot

Zanger/gitarist Simon Snel, bassist Jaap van den Berg, drummer Mark Weerts en gitarist Mike Sedee spelen al sinds ca. 2007 als Black Bottle Riot. Een naam die van oorsprong voortvloeit uit een oorlog, halverwege de negentiende eeuw, waarbij Engelse soldaten geen champagne wilden drinken, maar stiekem bier dronken uit zwarte flesjes. In 2019 brachten de mannen het album Fire uit, dat erg goed werd ontvangen. 

Het concert

Albumrelease Black Bottle Riot
Vrijdag 21 april 2023
Doornroosje Nijmegen

Vanwege allerlei coronaperikelen is dit album live nooit zo goed uit de verf gekomen als het verdiende. Dus zijn de mannen in de verschillende lockdowns en andere maatregelen opnieuw gaan zitten. Het resultaat daarvan is gevat in 11 nummers die terecht zijn gekomen op een prachtig uitgevoerd album, genaamd That’s Amore, met coverart van kunstenaar Bas Meeuws en mooie foto van Maaike Ronhaar die gemaakt is in het Besiendershuis.

Black Bottle Riot

Twee uur lang genieten

De releaseshow in de kleine zaal van Doornroosje is goed bezocht. Een paar honderd bezoekers, over het algemeen ietwat ouder publiek, zijn erg benieuwd hoe de mannen live zullen brengen wat ze eerder vandaag al op spotify en dergelijke hebben losgelaten. Terwijl Dean Martins ‘That’s Amore’ door de speakers knalt, komt het viertal casual op, stemt instrumenten en drinkt een biertje. Maar dan beginnen ze toch echt. ‘High Water’ – dat erg doet denken aan ‘Wall Street Shuffle’, trouwens, en uiteraard afkomstig is van het nieuwe album – is het eerste nummer van een lang optreden. Meer dan twee uur zullen de heren ons vanavond laten genieten van hun muziek.

Alle nummers van That’s Amore komen voorbij met uitzondering van ‘Salt To The Sea’, dat om onduidelijke reden ontbreekt. De tien resterende nummers worden afgewisseld met oudere nummers van de Nijmegenaren. Een erg representatieve dwarsdoorsnede van hetgeen Black Bottle Riot ons in de loop der jaren heeft gegeven. En hoewel het nieuwe album hier en daar misschien iets minder rockt of iets minder hard is dan voorgaand werk, is het resultaat zeker niet minder. Vooral als je je realiseert dat het album “live” is opgenomen, in tegenstelling tot alles apart opnemen en tot één nummer mixen. Hetgeen vanavond wordt gespeeld, klink hetzelfde als op de plaat en daar kun je alleen maar respect opbrengen.

Black Bottle Riot

Energie

De energie en het plezier dat deze mannen na bijna vier jaar weer hebben in het live spelen van hun muziek, straalt ontegenzeggelijk af op het publiek. Tegelijkertijd is de liefde en bewondering vanuit de zaal richting het podium voelbaar.

Ook gastmuzikant, saxofonis Martijn van Toor, die meespeelt bij ‘Still Got My Soul’ en ‘Midnight Walkers’ kan rekenen op een warm welkom. De fans hebben dit gemist. Tegelijkertijd is het een feest der herkenning, niet alleen qua nummers, maar ook qua gevoel. Zo is het publiek enthousiast over de Eagles-vibe van ‘Long Road Down’, het Thin Lizzy-sausje van ‘Running Desire’ en de ZZ Top-side-dish van ‘Exit Spoiler’.

Gaandeweg het optreden fluctueert het energy level een klein beetje, wanneer steviger nummers, zoals ‘Cast Aside’ worden afgewisseld met rustiger liedjes als ‘One With The Dust’ dat diepe indruk maakt, mede vanwege de opdracht aan overleden vriend Eric Mioch. Het venijn zit ‘m echter toch écht in de staart, met het heerlijke rocknummer ‘Stay Hungry’ waarmee de show wordt afgesloten.

Iedereen is blij dat Black Bottle Riot terug is op de (Nijmeegse) podia. Op naar het volgende optreden. 

Black Bottle Riot setlist Doornroosje

Black Bottle Riot

Black Bottle Riot