Komende zaterdag 11 januari is het zover: dan worden de prijzen uitgereikt voor de tweejaarlijkse 3voor12 Gelderland Awards! Naast het Valkhof Festival, Muziek bij de Molen en Festival Achterland in de categorie 'beste muziekevent' zijn er 17 artiesten genomineerd in de overige 5 categorieën. Vandaag het laatste deel, met Smoking Alaska, Snow Coats, STASJ, Thaïti, Terry Joint en Zowo.

Stuk voor stuk terechte nominaties voor de beste nieuwkomer, beste release, beste video, beste artwork en beste liveshow. Wie zijn deze artiesten, hoe kijken ze terug op de afgelopen periode en wat kunnen we komend jaar van ze verwachten? Wij namen contact op met een aantal van de artiesten die zich de afgelopen twee jaar in de kijker wisten te spelen.

Héél goed nieuws voor de fans van de Gelderse muziek: van veel van de genomineerden kunnen we komend jaar nieuw materiaal verwachten, zoals van Snow Coats en Zowo!

Voor Smoking Alaska stond 2019 geheel in het teken van de ep Bring Me Back a Souvenir. De band had sinds hun vorige release veel ervaring opgedaan. "Textueel gezien heeft deze ep een thema dat zich doorzet in alle nummers, wat het meer als een geheel laat aanvoelen. Muzikaal gezien wisten we voor we de studio ingingen beter wat voor mogelijkheden er waren en daardoor konden we een goed idee krijgen van waar we naar toe werkten."

De releaseshow in Luxor Live werd een memorabel optreden. Aan het einde van het jaar belandde 'Allegory of the Cave' ook nog eens op nummer #1 van de Indie XL Chart Top 100: een mooie afsluiting is voor een geslaagd jaar. "We zijn al druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal, maar we zijn ook nog niet klaar met de nummers van Bring Me Back a Souvenir. We willen deze ep aan nog veel meer mensen laten horen dan dat we tot zover hebben kunnen doen!"

Een jaar gelezen verkoos de redactie van 3voor12 Gelderland Take The Weight Of Your Shoulder van Snow Coats tot beste release 2018, een jaar later nomineert ook het publiek het album voor beste release van 2018 en 2019. In de tussentijd ging de band met de Amerikaanse band Pinegrove op tour door Europa tour, speelde ze op festivals als het Valkhof Festival en Huntenpop en werd het nummer ‘Backyard’ gebruikt in een scene van de Amerikaanse horrorfilm Polaroid. Hoe hebben ze ervoor gezorgd dat hun debuutalbum zo goed werd ontvangen?

Daan Ebbers (gitarist): “We hebben geprobeerd een gevarieerd album te maken: het ene nummer is vrolijk, de andere wat serieuzer, de ene langzaam, de ander up-tempo. Op deze manier hebben we een breed publiek opgebouwd. Omdat we het album hebben opgenomen bij ons thuis in een kleine homestudio, hebben we ook alle tijd en ruimte gehad om de opnames te perfectioneren. We hebben elke song evenveel aandacht gegeven tot we er zelf helemaal tevreden mee waren.”

Het grote succes van Take The Weight Of Your Shoulder en de daaruit volgende vraag om liveshows zorgde ervoor dat andere zaken aan de kant werden geschoven. Daan: “Ons plan voor 2019 was eigenlijk om zo snel mogelijk, in februari of maart, een nieuwe ep uit te brengen, maar vanwege de drukte zijn we daar niet helemaal aan toe gekomen. Daarom hebben we de tweede helft van 2019 (van september tot december) de tijd genomen om nieuwe songs te schrijven. Dat gaat erg goed en we hebben heel veel zin om nieuwe muziek uit te geven.”

De band focust zich dan ook al helemaal op het tweede album. “We hebben al een flink aantal nieuwe songs geschreven en hebben onze eigen studio gebouwd in Arnhem. Op Valentijnsdag (14 februari) komt onze nieuwe single ‘Pool Girl’ uit en in de maanden daarna releasen we nog twee singles!”

Stefanie Janssen, de muzikant achter de naam STASJ, reisde afgelopen jaar meerdere keren naar Duitsland voor liveshows en werkte aan muziek met de experimentele nederpopgroep Wildgroei. Toch vond ze ook tijd om de single 'Little Girl' van haar debuut Soft Forces (2018) van een video te voorzien.

Stefanie: "Ik werk al lange tijd samen met operaregisseur Sjaron Minailo. We zijn daarnaast ook goeie vrienden. De theatrale, visuele ideeën die mijn muziek bij Sjaron oproepen, passen heel goed bij dat wat ik wil uitdrukken. Een obscure, duistere indringendheid met lichtpuntjes om te ontdekken."

De muziekvideo van 'Little Girl' is de derde van Soft Forces. De eerste twee clips bleken echter een opmaat te zijn voor deze laatste video. Stefanie: "We werken altijd en heel graag met D.O.P Remko Schnorr. We voelen elkaar aan. Daarom kregen deze kunstenaars carte blanche bij de tweede muziekvideo 'Commuter'. Sjaron en Remko wilden ontzettend graag experimenteren met analoge zwart-wit film. We wisten toen nog niet dat dit een voorproefje was voor 'Little Girl'. Alle muziekvideo’s vind ik heel mooi, maar bij 'Little Girl' komt beeld en geluid zo goed samen." Zoals het er nu naar uit ziet is het de laatste video van het album Soft Forces, maar zijn er nog wel plannen met dit album? "Ja! Veel meer optredens!"

Gaat het over Thaïti in 2019, dan gaat het al snel over het album Toucan Bay en de releaseparty, het Toucan Bay Festival. Sam Cuppen (zanger): "Het uitbrengen van onze mini-lp op ons eigen festival was natuurlijk wel een van de hoogtepunten. Daar kwam alles samen voor ons. We werkten echt naar die show toe en zijn live sterker geworden sinds die show." Ook het Sencity festival in TivoliVredenburg vond Sam erg bijzonder. "Waar we met een ambitieus team een show voor doven en slechthorenden hebben neergezet (met een trilvloer, aroma-jockeys, food-jockeys, visuals, dansers en meer)."

Nog voordat Thaïti ook maar een nummer uit had gebracht, stond de band al bekend vanwege de overtuigende shows. Van het vertalen van die live-energie naar de studio heeft de band veel geleerd. Sam: "In die tijd waren we echt nog jonge honden die gewoon maar gingen experimenteren met onze liveshow. We konden never nooit opboksen tegen het niveau van alle conservatorium-bandjes, dus we moesten wel. We wilden het toch netjes doen, dus hadden we de hele ep op click ingestudeerd. Toen we de nummers met Erdinç (Altin Gün) gingen opnemen en Luuk zijn click aan wilde zetten, zei Erdinç direct al dat we het zonder moesten doen om de feel er in te houden. Nu zijn we ook alweer anderhalf jaar verder en klinken we live nu waarschijnlijk anders dan toen."

"We merken dat we groeien als liveband en zijn benieuwd welke trucjes we als semi-volwassen honden kunnen gaan opnemen in ons volgende werk." Want het volgende werk, dat komt er aan. "We hebben nog aardig wat tracks liggen waar we afgelopen maanden aan gewerkt hebben. We sleutelen nu nog wat aan de sound. Wanneer die gaan verschijnen weten we nog niet: we willen dat het écht goed is voordat we het gaan releasen. Live zullen ze hopelijk al eerder de revue passeren!"

En opeens was daar Terry Joint. De Nijmegenaren brachten de afgelopen jaren meerdere singles uit, waarmee ze al een kleine fanbase wisten op te bouwen. En dat smaakte naar meer. "We vonden het altijd al erg leuk om muziek te maken. Toen we onze eerste track uitbrachten, kreeg het wat aandacht, en toen we nog drie nummers hadden gedropt, en hier nog steeds naar geluisterd werd, kwam het idee van een album al snel op. Hier hebben we wekelijks aan gewerkt in een kelder van een van ons."

Hoe ze dit hebben aangepakt? "We hebben gewoon een oude laptop gepakt en zijn die gaan gebruiken voor muziek. Daarnaast doen we als groep alles zelf. Van clips tot beats, zang en alles eromheen." In 2019 werd het debuutalbum Canisius Dropout uitgebracht. Het resulteerde in hun eerste optreden in een kolkend Waalhalla en nu dus ook de nominatie voor 'beste nieuwkomer'. De fans hoeven niet bang te zijn dat de groep in 2020 niets van zich laat horen: "We zijn hongerig. We willen meer optredens en een nieuw project uitbrengen!"

Ook Zowo, de artiestennaam van Jesse Klein Entink, kan terugkijken op een mooi jaar. "De enorme hoeveelheid positieve feedback die ik op deze single ontving heeft me gemotiveerd om nog meer tijd in muziek te steken." Een aantal jaar geleden was hij ook al actief in de muziek. Met de rapgroep Xy & the Dogs bracht hij een dertigtal tracks uit voor een select publiek.

Jesse: "Toch kregen een aantal tracks uit deze periode zo'n 200 downloads en hebben we vier optredens gedaan waarbij de nodige moshpits ontstaan zijn. In deze periode heb ik veel geleerd over werken in groepsverband, beats maken, mixen & masteren, het ontwikkelen van concepten en het structureren van nummers." Deze kennis hebben ze gebruikt bij het opzetten van East Garden Studios, een collectief voor Achterhoekse artiesten. "Deze artiesten werken hecht met elkaar samen en vullen elkaar aan waar nodig. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de ene artiest de andere helpt met het mixen, de ene artiest meedenkt met de cover art voor de ander, etc."

Ook zelf werkte hij samen voor de release van 'Gewend', het nummer dat genomineerd is vanwege de artwork. Die is dan ook belangrijk: "Het lied gaat over het zijn van een artiest en het blootstellen aan de meningen die daar bijkomen. De video die ervoor gemaakt is, is een visuele toelichting op de track en met het artwork laat ik zien dat de zogenaamde haat mij er niet van weerhoudt om artiest te zijn. Daarnaast is het artwork een soort tegenpool van wat rappers normaal doen: dat stoere imago, je hoeft de klappen niet altijd uit te delen, maar moet ook kunnen incasseren."

Het nummer markeert een punt van ommekeer in de muzikale carrière van Zowo, en dat gaat in 2020 zeker een vervolg krijgen. "Ik begin op 16 januari met een release en ben van plan om elke maand minstens één single te releasen!"

Lees ook: