Komende zaterdag 11 januari is het zover: dan worden de prijzen uitgereikt voor de tweejaarlijkse 3voor12 Gelderland Awards! Naast het Valkhof Festival, Muziek bij de Molen en Festival Achterland in de categorie 'beste muziekevent' zijn er 17 artiesten genomineerd in de overige 5 categorieën. Vandaag in deel 2: Lavalu, Mr. Weazley, The Naked Sweat Drips, Paracetamøl en Sarah Neutkens.

Stuk voor stuk terechte nominaties voor de beste nieuwkomer, beste release, beste video, beste artwork en beste liveshow. Wie zijn deze artiesten, hoe kijken ze terug op de afgelopen periode en wat kunnen we komend jaar van ze verwachten? Wij namen contact op met een aantal van de artiesten die zich de afgelopen twee jaar in de kijker wisten te spelen.

Als je shows in TivoliVredenburg en Het Concertgebouw in Amsterdam weet uit te verkopen, dan heb je eigenlijk geen introductie meer nodig. Marielle Woltring, de artiest achter de pseudoniem Lavalu, kijkt dan ook met plezier terug op het afgelopen jaar. "Andere hoogtepunten waren het opnemen van mijn plaat in de befaamde Teldex studios in Berlijn, de videoclips voor 'Fool' en 'Midair' en om die te maken met allemaal vrienden en andere artiesten uit mijn stad en natuurlijk mijn eindshow in Musis, in thuisstad Arnhem."

Zowel het album Midair als de bijkomende theatertour konden rekenen op lovende recensies. Moeite om het album naar het podium te vertalen had Marielle niet. "De vertaling is bij mij klein. Expres. Ik ben helemaal klaar met de discrepantie tussen live en album. Daarom is mijn plaat ook ‘live’ ingespeeld in de studio. Alles in one-takers: ook daar het moment toe durven laten."

Dat persoonlijke en frisse element wordt door het publiek enorm gewaardeerd, blijkt ook uit de nominatie dit jaar. Hoeveel shows ze ook doet, ze zorgt er altijd voor dat het publiek de echte Lavalu te zien krijgt: "Op de Toneelschool (Arnhem) heb ik geleerd om het moment toe te laten in mijn spel als performer. Als je trouw bent aan jezelf en aan alles wat die dag het beste en echt voelt, blijf je fris en als nieuw binnen je set. Ook improviseer ik soms in of tussen nummers om mezelf scherp te houden. En de zaal is elke dag anders, de vleugel, het publiek, ik…."

"Als ik nu terugkijk naar 2019, ben ik heel blij hoe het verlopen is. We hebben ons festivalseizoen geopend in onze hometown (Arnhem - red.) op Koningsdag en wat daarop volgde voor de rest van het seizoen was werkelijk een roller coaster ride. Met een aantal uitstapjes naar festivals in Duitsland en Belgïe, maar in het binnenland ook zeer tevreden, met uitblinkers als Zwarte Cross en Lowlands. Lowlands heeft een te gekke indruk op mij achtergelaten."

Dat de optredens voor Benjamin Thode (zanger van Mr. Weazley) een belangrijke rol spelen moge duidelijk zijn. Hij is dan ook erg blij dat de releaseshow van de single '5 Minutes' genomineerd is voor een live-award. "Ja, leip dat de release zo'n indruk heeft achtergelaten!" Het geheim? "Wat bij ons centraal staat is plezier on stage. Je maakt immers muziek omdat je het leuk vind en dat moet keer op keer het gevoel zijn zodra je de podium op stapt." En ook komend jaar is er genoeg ruimte om plezier te maken. "Aan de hand van 2019 zijn we voor 2020 al geboekt om te spelen in de Melkweg, Paaspop en wederom in Belgïe en Duitsland. En zo blijven we door timmeren naar bigger and better things!"

Voor The Naked Sweat Drips waren de afgelopen twee jaar heftig. Na het verlies van gitarist Kristian Strik in 2018, waarmee ze nog snel een tweede album wisten op te nemen, was 2019 het jaar waarin ze de draad weer oppakten. Stefan Kollee (zanger): "Dat was niet gemakkelijk, maar het leverde zeker een aantal hoogtepunten op. Op 18 januari speelden we onze eerste show in de nieuwe bezetting in een stampvolle Drie Gezusters in Groningen tijdens de Pinguin Radio Showcases op Eurosonic Noorderslag. Dat was de eerste keer dat mensen de nieuwe sound te horen kregen en we stonden voor het eerst als vijftal op het podium met gitarist Tjeu Raaijmakers. Dat was het startpunt." Hierna volgden onder andere de releaseshow in Merleyn, het Under The Milky Way festival in Huissen, de Popronde ("Popronde Arnhem in een stampvolle Mick O'Connells Pub was te gek!") en een afsluitende show in Doornroosje: allemaal hoogtepunten voor Stefan en de band.

Pain In Healing is niet alleen een heel bijzonder, maar ook een heel goed album geworden. Stefan: "De opnames van het album waren goed georganiseerd zodat we de tijd en Kristians energie zo goed mogelijk konden benutten. De sfeer onderling was erg goed en engineer & producer Pieter Kloos was de perfecte man voor de klus! Muzikaal liepen de opnames als een trein. Het is fijn dat we dit nog in de laatste maanden van Kristians leven konden doen. Na het overlijden van Kristian name de band een paar maanden pauze, om daarna alle tijd te steken in het mixen en masteren van het album en het repeteren met Tjeu."

"We konden het maar een keer doen en het moest wel iets speciaals worden. Mede dankzij de crowdfunding hebben we Pain In Healing zo goed mogelijk kunnen uitbrengen. Het roept veel emoties op, maar bovenal zijn we trots dat we dit met z'n allen hebben geflikt."

De video voor 'The Healing' werd opgenomen tijdens de laatste show met Kristian. Bestaat er een kans dat we hier meer beelden van terug gaan zien? Stefan: "Die kans is zeker aanwezig. De hele show is destijds opgenomen en bovendien is er nog onuitgebracht (solo) materiaal van Kristian. Houd 3voor12 en onze kanalen in de gaten voor meer nieuws daarover!"

Je zou haast vergeten dat Paracetamøl pas in 2018 is opgericht, want de band is razendsnel uitgegroeid tot een van de publiekslievelingen van de Gelderse podia. Dat ze genomineerd zijn voor hun liveshow is dan ook allesbehalve onverwacht. "We proberen altijd elkaar aan te steken op het podium," aldus drummer Guus van Tiem. "Als ik of iemand een slechte week heeft gehad, werkt het vaak positief op het podium. Dan komt er meer energie, frustratie en uiteindelijk ook vreugde uit ons lichaam."

Mede dankzij deze energie speelde de band zich tijdens de Popronde in de kijker. De band heeft echter veel live-hoogtepunten in 2019 om op terug te kijken: "Le Mini Who, het Psycho Mind Festival, het voorprogramma van The Chats, Vera Downstage en het Kutfeest van Periot in Arnhem waren erg tof om te doen. Maar het belangrijkste van dit allemaal is de muziek maken met elkaar en de plaat opnemen!"

"Afgelopen jaar is ongelofelijk druk geweest: in januari begon ik de eerste dingen te regelen voor de opnames en sindsdien is het een grote sneltrein geweest. Vooral na de release ging het ineens heel hard. Maar los van dat het zo druk was, heb ik er ook intens van genoten: ik had nooit verwacht dat alles überhaupt zou lukken, dus alles is een groot cadeau geweest!"

Het enthousiasme waarmee Sarah Neutkens vertelt over het jaar van Pieces for Strings werkt aanstekelijk. Het album, waarvan ze zelf 'In Solitude', 'I Saw A Crowd' en 'Other Echoes IV' als favorieten noemt, wordt door de media lovend ontvangen. "Dat mensen gewoon de tijd nemen om naar mijn hersenspinsels te luisteren vind ik echt een gigantische eer, of het nu muziekkenners zijn of mensen die zeggen dat ze ‘eigenlijk niks met muziek hebben’. Dat ik in september bij Radio 4 te gast mocht zijn was ook echt een hoogtepunt, samen met de recensies en überhaupt het uitbrengen van het album. Een jaar vol hoogtepunten dus!"

Lees ook: