Eenieder die het Honigcomplex in Nijmegen wel eens met een bezoekje vereerd heeft, zal ongetwijfeld De Smeltkroes zijn tegengekomen. Het complex waar creatieve ondernemers samen werken en samenwerken. Het is daar waar nu al een paar jaar de Smeltsessies plaatsvinden, muzieksessies voor een klein publiek die vervolgens gepubliceerd worden op het eigen YouTube-kanaal. 24 april verschijnt een nieuwe sessie; die van het Nijmeegse duo DOLS, met 17 april alvast een voorproefje in de vorm van de live-single en –video ‘Go Back’. Initiatiefnemer en Nijmegenaar Roy Soetekouw over zijn geesteskind.

Kun je wat over jezelf vertellen, wat is je achtergrond?

“Ik ben Roy Soetekouw, commercieel fotograaf, vader van twee zoons en een dochter, kunstenaar, en medeoprichter en docent van fotografieplatform PHOC. Ik ben in 2012 aan de Fotoacademie in Amsterdam afgestudeerd en woon in Nijmegen. Ik heb door heel Nederland verschillende exposities van mijn werk gehad, zoals in Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen en Den Haag en doe en deed opdrachten voor onder andere de Nijmeegse Kunstnacht, Kwatta, Radboud Universiteit, ODDSTREAM festival, Foodies Magazine en de Lindenberg.”

En ook de nodige prijzen en nominaties lees ik op je website?

“Yes, onder meer 3x winnaar van een Photo Academy Award (Happiness Brussels, P/f, Sophie Maree) en nominaties voor de selfportrait contest van AVRO Kunst en een Fotogram trofee.”

Roy Soetekouw

Hoe ben je in de muziekbusiness beland?

“Ik kan niet zonder platen en heb een blauwe maandag gitaar gespeeld in de legendarische band Johnny B. Ik ben bovendien betrokken geweest bij de totstandkoming van verschillende soorten artwork. Zo schoot ik de videoclip bij single 'Moon' (2014) van de rockformatie General Midnight en tekende ik voor de albumhoes van de debuut-ep Fire Fighters (2016) van Rik Kraak, in 2006 als 21-jarige de winnaar van de Erasmus Jazz Prijs. In deze jaren, rondom 2015, werd ook het idee van de Smeltsessies geboren.”

Wat verwijst naar het gebouwencomplex De Smeltkroes?

“Ja, meer specifiek naar de plek waar het opgenomen wordt: mijn fotostudio in De Smeltkroes op het Honigkwartier. Die naam refereert daarnaast aan de centrale insteek van het project. Ik probeer verscheidene vormen van expressie – muziek, fotografie en film – in elkaar te laten opgaan in een experimentele setting. Waarbij het me primair gaat om het plezier van het creatieve proces en om de liefde voor de livemuziek.”

De avonden van de sessies zijn belangrijker dan de producten die daaruit voorkomen?

“Ik probeer vooral het kwetsbare en menselijke van de muzikanten tot uitdrukking te laten komen in een omgeving die hen nadrukkelijk uitnodigt om zichzelf breekbaar op te stellen. Deze omgeving is haast huiselijk. Verder wordt er altijd geschoten in zwart-wit. De Smeltsessies worden ad-hoc georganiseerd en verlopen niet volgens een vastomlijnd plan. Er ligt veel vrijheid bij de muzikanten."

"Tijdens de eerste sessie bracht General Midnight drie tracks ten gehore. In 2017, na het overlijden van rocker Chris Cornell van Soundgarden en Audioslave, tekenden leden van die inmiddels ter ziele gegane band tevens voor een spontane vertolking van, hoe kan het ook anders, Black Hole Sun.”

En binnenkort dus een nieuwe Smeltsessie online met DOLS. Hoe kwam je hen op het spoor?

“Bij toeval. Hoewel…… Chris en Stijn Dols wonen in de buurt van het Honigcomplex en met Chris wielren ik wel eens en dan hebben we het over muziek. Wat me - naast de kwaliteit en de directheid van hun muziek – aanspreekt, is hun visie op het maakproces. Hun intentie verschilt van die van heel wat andere muzikanten. Ze hebben geen bijbedoelingen en opereren zonder commerciële druk. Hun draagvlak en recente succesjes rusten, denk ik, ook op hun puurheid en de oprechtheid.”

Wanneer is deze sessie opgenomen?

“Vorig jaar, op een regenachtige dinsdagavond 12 maart, met een handjevol toeschouwers. In tegenstelling tot op hun platen, waar de broers hebben gewerkt met flink wat gastmuzikanten, hadden ze in De Smeltkroes slechts één extra gitarist er bij: Bart Willemse, eveneens uit Limburg afkomstig en in Nijmegen woonachtig. Het optreden hebben we opgenomen op video- én geluidsband en daarvan komt er op vrijdag 24 april de live-ep HQ uit, met zes live-tracks. HQ staat voor Honig Quarter.”

Wat kunnen we van de video verwachten?

“Ik heb elementen verwerkt uit de directe omgeving: het water van de Waal, de luchtpartijen boven de Honigtoren, en de materiële vergankelijkheid van het complex zelf. Zo is deze derde editie van de Smeltsessies ook een ode geworden aan een stukje Nijmegen dat weldra grotendeels onder de sloophamer verdwijnen zal.”

Want een deel van het Honigcomplex gaat plat de komende jaren?

“Ja. Ik zal met mijn studio daarom weg moeten uit De Smeltkroes vanwege de nieuwbouwactiviteiten op het Honigterrein. Maar voor die tijd hoop ik nog twee Smeltsessies te kunnen hosten.”

En daarna? Nieuwe Smeltsessies op een andere plek? De Vasim bijvoorbeeld?

“Ik ben in ieder geval van plan de Smeltsessies mee te verhuizen naar de nieuwe plek waar ik zal belanden met mijn fotostudio. Het plan is dat dit de NYMA gaat worden, maar de treffende naam ‘Smeltsessies’ zal het altijd blijven."