De zesde en laatste editie van Rondje-Om-De-Kerk festival in Bemmel is snel uitverkocht. Het weer is, ondanks de voorspellingen, goed en de line-up belooft veel moois. Verdeeld in drie groepen gaat het publiek langs optredens op verschillende locaties om vervolgens samen te komen in de kerk en het hoofdpodium voor de afsluitende acts.

De Breek

Er vliegen kraaien in plaats van duiven en er vliegen drones en dromen voorbij in de teksten van De Breek. In de kerk laten de drie Amsterdamse oud-buurjongens hun drie stemmen tot een leidende rode draad met CSNY-achtige uithalen klinken. Ze vertellen een eerlijk verhaal over nu en over vroeger, ondersteund door een scala aan instrumenten: gitaren, mandoline, melodica, piano. En tja, wat is toch dat kleine elektrische apparaatje waar die diepe geluiden uit komen? Het geheel is speels en komt goed tot zijn recht in de kerk. 

 

 

 

Rondje Om De Kerk Festival

Zaterdag 18 mei Bemmel

Line up:
De Breek
The Yearlings
Eva van Pelt
The Soul Travelers
Newärk

De Breek

The  Yearlings

In een oude paardenstal een paar honderd meter verderop is het de beurt aan The  Yearlings om het publiek te laten zien dat ze niet hebben stil gezeten. De Utrechters zijn, na tien jaar inactief te zijn geweest, sinds 2015 weer samen. Er is een nieuw album opgenomen en ze spelen volgende maand in Paradiso. Maar waar het echt om draait, is het plezier maken met muziek. En dat hebben ze. Met een lach en een grap spelen ze naar eigen zeggen ‘hun hits die ze niet hebben’ veelal van hun album ‘Skywriting’. De slidegitaar zorgt voor een constant aanwezige blue americana sfeer, waar de mondharmonica soms nog overheen knalt. Het publiek komt voorzichtig los, klapt mee en deint heen en weer.

The Yearlings

Eva van Pelt

Waar eigenlijk Erik van Os zou moeten zitten, zit Eva van Pelt. Erik is ziek en Eva, die met haar HIER-bus op het festivalterrein staat, kan invallen. Ze speelt nummers van haar EP ‘Hier’, die doen denken aan Wende en Eefje de Visser met een zachte g. Met gemak trekt Eva van Pelt alle aandacht naar zich toe en het publiek luistert naar de intense, vertederende woorden en de ontzettend sexy klanken uit de stratocaster. Het optreden is intiem en sfeervol en voelt aan als een huiskamerconcert, een setting die haar op het lijf geschreven staat.

De groepen komen samen om wat te eten en te drinken op het festivalterrein waar naast eet- en drinkkramen dus ook Eva van Pelt staat met haar HIER-project, waarbij je een 1-op-1-concert in haar tourbus kunt krijgen. Er zijn blote voeten, er is zon en er wordt veel gelachen. Een grote club van vaste bezoekers is aanwezig, maar ook trekt het festival zoals ieder jaar nieuwe bezoekers. Een groot succes, ieder jaar weer. Je zou je afvragen waarom het dan de laatste keer is. Mede-organisator Maurice: "Toen we zes jaar geleden met MudBoot-sessions begonnen, wilden we steeds wat nieuws organiseren, dat nieuwe is er nu vanaf. Het is nu meer draaiboekwerk en we willen als organisatoren weer een nieuwe uitdaging."

Eva van Pelt

The Soul Travellers

Met volle magen nemen de inmiddels zo’n 250 gasten plaats in de kerk voor The Soul Travellers. Een strak ritme op niks meer dan een tamboerijn vormt de basis voor een stevige portie funky hiphop. Ietwat vreemd voelt het aan om in kerkbanken te zitten luisteren naar deze muziek. Maar dat schept wel ruimte om te luisteren naar wat er op de plaats waar normaal een priester predikt, gebeurt: een trompet zorgt voor swing en verstilling en een akoestische basgitaar ondersteunt de opzwepende teksten die worden gerapt. The Soul Travellers staan zelf versteld van hoe erg hun muziek aanslaat en tegen het einde van het optreden is dan ook iedereen gaan staan. How does it feel? luidt de titel van hun nieuwe album en die vraag behoeft geen antwoord als het publiek na een toegift nog steeds niet uitgeswingd is.

The Soul Travelers

Newärk

De Funkanizers hebben hun naam veranderd: met Newärk willen de jonge muzikanten de wereld veroveren met hun unieke funk/soul/hiphop-combinatie. Vol vertrouwen spelen ze nieuw en oud werk en weten ze hoe ze het publiek kunnen laten bewegen, dat al de hele dag lijkt te wachten om goed los te gaan. De temperatuur loopt op in de tent, er wordt volop gedanst en zelfs een kleine moshpit kan niet worden onderdrukt. Iedere muzikant wordt in het licht gezet en dat laat de individuele kwaliteiten van de band zien: onder andere ontzettend krachtig saxofoonspel, een verhalende drumsolo en stevige uitbarstingen op de elektrische gitaar. Newärk heeft de smaak te pakken en is de ideale afsluiter van Rondje-om-de-kerk editie 2019

Het blijft nog lang gezellig in Bemmel; er draait vinyl en men danst tot in de late uurtjes. Er kan met een goed gevoel worden teruggekeken op een succesvolle laatste editie van Rondje-Om-De-Kerk, wat aanvoelt als iets tussen een buurtfeest, huiskamerconcert en een festival. Ons kent ons met ruimte voor vernieuwing. Wat we volgend jaar kunnen verwachten? Daar hebben de organisatoren nog een jaar voor om over na te denken.  

Newärk