Het Arnhemse post-hardcore/emo duo Chauffeur is klaar voor zijn optreden op het Valkhof Festival tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Maandag 15 juli speelt het duo samen met de Arnhemse metalband Mouflon en Bieldermann bij De Poort, het nieuwe podium gehost door Poppunt Gelderland.

Chauffeur is een Arnhemse formatie bestaande uit Noah Baan (zang/bas) en Remco Curré (drums). Die eerste ken je misschien beter onder de naam Levi Noah die lo-fi slaapkamerpop maakt. Met Chauffeur pakken ze het even anders aan. Begin dit jaar brachten de jongens hun zelfbenoemde ep Chauffeur uit en na verschillende shows door het land is het nu tijd voor hun eerste show in Nijmegen. Daarom gaan we met de jongens om tafel om ze aan de tand te voelen over hun paranormale teksten, vliegende schoenen, duistere hollen en hun optreden op het Valkhof Festival.

Chauffeurs rit

Je ziet tegenwoordig steeds meer duo’s in de muziek. Bands als Twenty One Pilots, Royal Blood en Death From Above 1979. Maar Chauffeur vertelt dat dat niet specifiek hun keuze was om met zijn tweeën te spelen.

“We waren een keer alleen tijdens een repetitie van een andere band waar we allebei in zaten, dus ik zat al achter de drums en Noah had al zijn basgitaar bij. Het klikte gelijk,” vertelt Remco. “We zaten natuurlijk al een jaar bij elkaar in de band, dus dat helpt ook heel erg dat je elkaar al een beetje aanvoelt. Onze stijl was al bekend. Ik kom sowieso uit de post-hardcore scene en ik heb het eigenlijk altijd wel geluisterd. Voor mij lag het dus heel dichtbij. En voor Noah ook wel een beetje.”

Inspiraties

Bij de jongens zijn genoeg inspiraties te vinden. Voor Chauffeur hebben ze het al snel over La Dispute “Ja, dat is een grote inspiratie. Het is ook een band met veel spoken word en dat gebruiken wij ook veel. Verder ben ik zelf ook geïnspireerd door Movements. Dat is een beetje een poppunk-achtig bandje. Wel heel anders. Maar hoe die drummer drumt, dat inspireert me heel erg,” zegt Remco enthousiast.

Bij Noah is dit wat betreft bas Lou Barlow van Dinosaur Jr: “Die bast op een gitaar-achtige manier. Maar daarnaast is ook Kurt Cobain een inspiratie. Eigenlijk is Nirvana bij ons wel een invloed in het algemeen. We proberen toch onze nummers pakkend te maken. Een soort catchy element in het geheel te hebben. Ik vind dat Nirvana dat in de onderlaag heel goed aanpakt.”

“Tekstueel houd ik van schrijven over paranormale dingen. Dat vind ik vet. Zeker om dat te combineren met het dagelijks leven zoals bijvoorbeeld liefde. Ik schrijf ook veel met metaforen. Ik probeer dingen graag levend te maken of gebeurtenissen terug te brengen. Ik heb dus bijvoorbeeld een nummer geschreven over Columbine. Maar dan pak ik niet Columbine als gebeurtenis, maar gebruik ik het als inspiratie daarvoor.”

Chauffeur

Vertrouwen in de toekomst

Het Arnhemse duo heeft goed vertrouwen in hun muziek. “Ik denk dat de kracht in onze muziek de dynamiek is. Er zitten veel harde stukken in waar het er hard op kan gaan. Daarnaast hebben we ook een unieke opstelling in het genre. Ik heb dat nog niet echt eerder gezien.” Ook op het gebied van het genre zijn ze tevreden, gaat Noah verder: “Elke 20 jaar komt deze muziek weer op. Kijk maar bijvoorbeeld naar bands als Idles.”

Harde muziek brengt ook zo zijn voordelen mee. “Mijn hoogtepunt is als publiek elke keer weer helemaal wild gaat. Daar kik ik echt op, dan zie ik dat de mensen het echt vet vinden en wat teruggeven aan ons. Bij onze show in Brigant in Arnhem sprong ik in het publiek. Dat soort momenten vind ik echt vet. Er vallen nog wel eens mensen, worden wel wat harde smacks uitgedeeld of er vliegen soms schoenen in het rond. Dat gebeurt wel. Nog geen blauwe ogen nog. Hopelijk binnenkort,” lacht Noah.

De plannen

Chauffeur is nog niet bij zijn laatste eindbestemming. “We zijn net afgestudeerd aan het Rijn IJssel College in Arnhem en zijn dus nog een beetje in dat na-moment. We zijn momenteel bezig met onze show op het Valkhof voor te bereiden. Dat is wat nu voorrang heeft. Voor de rest zijn we druk bezig met schrijven. Daar is nu veel tijd en ruimte voor. We willen sowieso nog een album droppen” voegt Remco nog toe.

Voor de toekomst denken de jongens ook aan een tour. “Ja, een tour lijkt me ook echt heel vet. Noah: “Het liefst dan in Duitsland en België. Dat zou wel echt heel goed bij onze muziek passen. Maar dan liever een clubtour. Wat betreft sfeer verkies ik wel een donker hol boven een zonnig festival.”

Chauffeur speelt op maandag 15 juli van 18:00 – 18:45 uur bij De Poort op het Valkhof Festival.