De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer de nieuwe ep van Chauffeur.

De band

Levi Noah (echte naam Noah Baan) schrijft liedjes, veel liedjes. De meeste zijn lo-fi bedroom popliedjes, geschikt om in zijn eentje uit te voeren. Maar voor ruiger materiaal heeft hij samen met drummer Remco Curre Chauffeur opgericht. Deze tweemansformatie uit Arnhem bestaat pas sinds vorig jaar. Muzikaal is het een mengeling van post-hardcore, emo, punk, alternative en noise. Chauffeur stond al op showcasefestival Hemelbestormers in Utrecht en op het 9 tot 5 mentaliteit festival in Arnhem. Onlangs is hun eerste ep uitgekomen.

De muziek

Slechts gewapend met bas en drums weet Chauffeur maximaal effect te sorteren. De meeste tijd klinken de nummers op deze ep rauw en zonder opsmuk. Daarbij durft Noah hard te zingen en dat het niet altijd helemaal zuiver is, maakt niets uit. Sterker, het maakt de emotie misschien wel echter. Ijzersterk is opener ‘God’, waarbij goed met dynamiek tussen hard en zacht wordt gespeeld. Hierdoor kun je de vergelijking met Nirvana maken, die daar ook veel gebruik van maakte. Ook in de manier van drummen zijn deze bandjes met elkaar te vergelijken.

Dat je geen gitaar nodig hebt, om toch keihard te rocken blijkt wel uit ‘Wardrobe’. De basgitaar heeft zoveel effect, klinkt zo vol, tel daar het energieke drumwerk bij op. Daar kun je menig concertzaaltje volledig mee uit z’n dak laten gaan. Die energie is nog meer samengebald in het slechts net boven de twee minuten klokkende ‘Thing’. En toch weet het nummer een soepele groove te behouden. ‘Flowers’ begint klein, bijna melancholisch, maar ook hier volgt de ontlading, dit keer meer emotioneel dan elders.

‘I Love You’ is het vijfde en meteen ook alweer het laatste nummer. Jeugdige frustraties gegoten in ruim vier minuten alternatieve rock van hoog niveau. Noah schreeuwt de emotie uit zijn longen en Remco gaat ook helemaal los in dit nummer, dat het hoogtepunt van de ep is.

Het oordeel

Slechts vijf nummers staan er op deze ep. Na een kwartier is het klaar, maar dan wil je meer. De energie die er vrijgekomen is, is verslavend. Jeugdige branie, sterke liedjes, ijzersterk uitgevoerd. Hier kun je alleen maar heel blij van worden. Spil van Chauffeur is de zang en het basspel van Noah, ondersteund door het sterke drumwerk van Remco. Aan alles hoor je dat deze gasten over enorm veel talent beschikken. Benieuwd waartoe zij nog meer in staat zijn.