De omwonenden van het Goffertpark hebben een jaartje van hun rust mogen genieten, maar op 1 en 2 juni is tijd voor alweer de negende editie van het Fortarock festival. Parkway Drive en Nightwish voeren de gevarieerde line-up aan. Ook Buma ROCKS! is traditiegetrouw weer van de partij en neemt naast vier bands van eigen bodem ook professionals uit de industrie mee voor interessante één-op-één gesprekken.

Hoewel er door een uiterst fijn blokkenschema nauwelijks keuzes gemaakt hoeven te worden, waren wij toch benieuwd op welke bands wij het eerste weekend van juni moeten letten. 3voor12 Gelderland trok door de provincie en vroeg metalkenners om hun ervaringen en naar hun aanraders.

Erik Ramaker, Programmeur DRU Cultuurfabriek en organisator Metal on Metal

Vorig jaar werd nog maar eens bewezen dat muziek, en in het bijzonder de metal, leeft in de Achterhoek. De eerste editie van Metal on Metal, met onder andere Destruction en Hell op het affiche, kreeg lovende recensies en het festival lijkt daarmee een vliegende start gemaakt te hebben. Het geheim? “Alles begint, ook bij Fortarock, met een flinke dosis enthousiasme en de intentie iets goeds neer te zetten,” legt Erik uit. “Daarnaast is het een kwestie van de juiste mensen op de juiste plek. Johan Godschalk, een Achterhoekse metal-liefhebber, vond het tijd om de metal scene in de Achterhoek weer een plek te geven en koppelde ons aan Loud Noise. Zij hebben de expertise, wij de locatie en middelen. Combineer dat met de Achterhoekse gemoedelijkheid en je hebt de juiste combi.”

Hoewel Erik Ramaker het Fortarock festival nooit eerder bezocht heeft, is hij onder de indruk van de bands die er telkens weer geboekt worden. “Het festival heeft over het algemeen een erg sterke programmering. Er is voor elk wat wils.” Een top drie met aanraders is dan ook niet moeilijk. “Allereerst Death Angel,” aldus Erik. “Als ik een top 10 van metal albums zou moeten maken, dan zou The Ultra Violence daar zeker in staan.” Daarnaast komt ook Opeth in zijn persoonlijke top 3: “die band steekt er bovenuit vanwege de enorme variatie in hun albums. Ik verwacht dat ze op Fortarock een stevige set zullen spelen, maar ook hun ingetogen werk is prachtig.” Als laatste noemt hij Body Count. “Dat is echt jeugdsentiment. Ze speelden destijds net zo gevaarlijk als dat ze er uit zagen en die combi rap/metal die ze er later inbrachten gaat er bij mij goed in.” Een kwestie van tijd dus voordat bijvoorbeeld Death Angel of Body Count op Metal on Metal staan? “Als ze op 24 november (de tweede editie van Metal on Metal – red.) nog een gaatje hebben in de agenda zijn ze zeker welkom!”

(Tekst gaat onder de foto door)

Bodycount ft Ice T

Jorrit Hompe, Programmeur Luxor Live en Willemeen

Al jaren zorgt Jorrit dat ervoor dat de metal-liefhebbers in Arnhem van het betere ragwerk worden voorzien. Van relatief bekende namen als Cannibal Corpse tot obscuurdere feestjes als Grindfeast XL, de Arnhemse podia zorgen met kleinschaligere evenementen voor een waardevolle toevoeging aan het metal-palet van Gelderland. Hoewel Jorrit zelf dan ook meer van de intiemere festivals is, bezoekt hij ook graag festivals als Fortarock. "Fortarock heeft elk jaar een behoorlijk sterke line-up en weet bij de tijd te blijven, ondanks dat trends elkaar in een hoger tempo opvolgen. Daarnaast blijven de vaste waarden komen en het in veel gevallen goed doen.” Toch vind Jorrit dat het festival meer nieuwere underground bands zou mogen programmeren: “dan kan de Parkway Drive-liefhebber ook kennis maken met de nieuwe upcoming metalcore band van nu, of zouden ze andere toffe nieuwe underground dingen kunnen ontdekken!”

Jorrit Hompe

Op de line-up van Fortarock prijken twee namen die in de afgelopen jaren ook in de Willemeen in Arnhem te zien waren: Igorrr (2017) en Thy Art Is Murder (2013). Niet vreemd dus dat hij deze bands kan aanraden: "beide acts zijn inmiddels redelijk groot geworden, Thy Art Is Murder is de Willemeen al een aantal jaren ontgroeid. Die band sprong er voor mij destijds uit door de enorm opgefokte sound en waar deathcore bands vaak de neiging hebben op elkaar te gaan lijken weet deze band zich duidelijk te onderscheiden." Ook Igorrr, die ondertussen ook alweer 13 jaar meedraait, heeft veel indruk weten te maken. "Dit was typisch zo'n band waar de potentie al lange tijd van te horen was, maar waarbij het nog even duurde voordat het echt boven kwam drijven. Ik organiseerde in het verleden geregeld breakcore feesten en had al wel eens bedacht hoe gaaf het zou zijn als dat goed naar een live setting vertaald kon worden. Dat is voor mij Igorrr. Vorig jaar in de Willemeen was het erg goed!"

Als derde band was er voor Jorrit genoeg te kiezen: "Bodycount heeft veel voor mij betekent in mijn jeugd en als vrijwilliger in de Goudvishal werd ik ooit gevraagd door Watain om 2 varkenskoppen of 6 geitenkoppen te regelen. Dat was een avond vol sterke verhalen in ieder geval!" Toch valt de keuze uiteindelijk op Satyricon. "Dat is van dit rijtje denk ik de band die ik het meest op de koptelefoon heb gehad. Ze hebben classics, mindere platen, miskende goeie platen en bovenal zijn ze creatief gezien vrij eigenwijs. Daar hou ik wel van. Live zijn ze ook altijd goed."

Jorrit is ook erg te spreken over de metal scene in Gelderland. "Gelukkig is er in en rondom Arnhem genoeg enthousiasme voor de stevigere genre's, zodat wij er aandacht aan kunnen geven en dit kunnen programmeren in Willemeen en Luxor Live. Dat elders in de provincie ook shows en festivals geprogrammeerd worden juich ik enorm toe! Mensen gaan naar shows en beginnen bands, labels, blogs, of gaan zelf organiseren. Dat is heel tof! Het is leuk om te doen en je gaat daar onwijs veel aan hebben. Ik zie dat van dichtbij terug in de betrokken vrijwilligers van Willemeen."

(Tekst gaat onder de foto door)

Rowan ‘Roodbaert’ Middelwijk, Bassist van Heidevolk

Heidevolk mag met recht een Fortarock-band van het eerste uur genoemd worden: kort nadat Warbringer de eerste editie van het festival had geopend gingen de drinkhoorns de lucht in voor het Gelderse gezelschap. Rowan Middelwijk, beter bekend onder de naam Rowan Roodbaert, kijkt met een positief gevoel naar hun eerste Fortarock ervaring: “de dag voor onze show in 2009 speelden we nog in Oostenrijk, dus we hadden de hele nacht gereden. Bij aankomst werd echter meteen duidelijk dat er goed voor ons gezorgd ging worden. We hadden onze eigen backstage, de catering was goed, en toen we het podium op kwamen was er al een goede opkomst. En dat voor een eerste editie en toch redelijk vroeg op de dag.”

In 2016 mochten de heren dit nog eens dunnetjes overdoen. Het festival was ondertussen verhuisd naar het Goffertpark en de line-up was een stuk groter. “Maar ons inziens heeft dat niets afgedaan aan hoe het geregeld is: de organisatie blijft goed en het was nog steeds een geweldige show met een enthousiast publiek. Toen ik de tweede dag over het terrein liep vond ik het wel lekker dat het ruim opgezet was en dat je nooit over de koppen hoefde te lopen.” Hoewel Rowan graag naar het festival gaat, heeft hij wel een aantal edities over moeten slaan. “Ik stap in de trein, ga een dagje naar het festival, en ben in no time met de trein weer thuis. Fortarock voelt wat dat betreft echt als een thuiswedstrijd. Maar ja, uitgerekend die periode zijn wij natuurlijk zelf ook druk met shows!”

Of hij er dit jaar bij kan zijn is nog niet zeker, maar over de line-up is Rowan erg enthousiast. Sommige bands heeft hij als muziekliefhebber leren kennen, anderen heeft hij juist goed leren kennen terwijl hij op tour was. Baroness komt uit de eerste categorie: “Baroness is een band die ik vroeger veel luisterde, maar al een tijdje uit het oog verloren ben. Ze maken een toegankelijke mix van stoner en metal en stonden enkele jaren geleden garant voor leuke shows. Sinds hun busongeluk (2012; drie leden lagen meerdere weken in het ziekenhuis, twee verlieten uiteindelijk ook de band – red.) heb ik ze eigenlijk niet meer gezien. Ik ben erg benieuwd naar hun ontwikkeling sindsdien en wat het voor hun muziek en hun show heeft betekend.” De tweede groep is juist een oude bekende: Alestorm. “Zij zorgen altijd voor een leuke show met gezellige meezingers. Afgelopen oktober was ook weer een succes, al was ik er toen vooral om bij te kletsen. Sinds onze tour hebben we nog altijd leuk contact.” Is het denigrerend om ze als feestmetal te bestempelen? “Nee hoor, dat is het nou eenmaal. Je hoeft er dan ook geen technische hoogstandjes te verwachten. Maar vergis je niet: de nummers zitten wel erg goed in elkaar!”

Als laatste aanrader ook een oude bekende: de Faeröerse band Týr. “Met deze band hebben we ook getourd, in 2013 nog voor een twintigtal shows in de Verenigde Staten en Canada. Het is alweer lang geleden dat ze in Nederland op een groot podium of een festival hebben gestaan.” Ook muzikaal gezien is Rowan over de band te spreken: “ze hebben traditionele folk omgevormd tot metal, door veel mensen omschreven als powermetal met folk. Het blijft bijzondere muziek.” Naast zijn top drie is hij het ook eens met Jorrit Hompe: “Satyricon is inderdaad ook erg leuk, zeker als ze nog wat oude krakers van Nemesis Devina gaan spelen! En ga niet te vroeg naar huis, want ook Nightwish is altijd goed.”

Begin dit jaar kwam Heidevolk met hun zevende studioalbum, Vuur van Verzet. Een goede reden voor wat extra shows? “We hadden op meer festivals ingezet, maar de line-ups liggen rond oktober al grotendeels vast. Helaas, dan komt het nieuwe album gewoon net iets te laat.” Gelukkig heeft het jaar nog genoeg in petto voor Heidevolk. “Er zullen nog wel data bijkomen, en natuurlijk hebben we met Wacken al een geweldige show staan. Daarnaast zijn we bezig met Nederlandse shows voor het einde van dit jaar en hopen we ook optredens in Zuid-Amerika te gaan doen.” Het lijkt er dus op dat er aan het einde van dit jaar en in 2019 een hoop ingehaald gaat worden. Behoort een show op Fortarock 2019 tot de mogelijkheden? “Dat zouden we heel graag willen!”

De negen aanraders

Benieuwd waar je moet zijn om de genoemde bands te zien? Hieronder een kort overzicht. Helaas zul je wel moeten kiezen tussen Satyricon en Thy Art Is Murder!

Vrijdag    
16.00-16.45 Death Angel Main Stage
17.30-18.30 Bodycount ft. Ice-T Main Stage
     
Zaterdag    
13.30-14.10 Týr Tent Stage
15.00-15.50 Igorrr Tent Stage
16.40-17.30 Baroness Tent Stage
17.30-18.30 Alestorm Main Stage
18.30-19.30 Satyricon Tent Stage
18.40-19.30 Thy Art Is Murder Theater Stage
19.30-20.30 Opeth  Main Stage 

 

Baroness (Foto: Bernard Bodt)