NITS verrast niet maar biologeert wel nog steeds na ruim 40 jaar

, John Jansen

NITS (tot 1989 The Nits), bestaat die band nog? Ja, de Nederlandse groep is na ruim 40 jaar nog steeds actief, na te zijn begonnen als een veredeld punk/new wave bandje met sluimerende progressieve trekjes. De vaste kern van NITS – toetsenist Robert Jan Stips, zanger/gitarist Henk Hofstede en drummer Rob Kloet - is al die jaren constant gebleven en de prangende vraag is: verrast de band nog na veertig jaar en is er nog steeds animo voor?

Het concert

NITS, 29 december 2016, Luxor Live Arnhem

NITS speelt deze donderdagavond in het mooie Luxor Theater aan het Willemsplein te Arnhem. Als de populariteit en kwaliteit van de band is af te meten aan de lange rij wachtenden voor de ingang, dan zit het vanavond wel goed. Bij binnenkomst is de grote popzaal al voor driekwart gevuld en er stromen nog steeds diehard en devote fans binnen.

Nits

En, hoe is de muziek?

Om 20.45 uur dooft het licht en worden de eerste tonen subtiel op het keyboard en percussieslagwerk ingezet. Het Franstalige beginnummer 'Les Nuits' van de recente cd Hotel Europa leent zich daar ook heel goed voor. Zanger Henk Hofstede valt na een aantal minuten in met strak, tokkelend  gitaarwerk en zijn kenmerkende zang; zijn stemgeluid is wellicht niet ieders smaak, maar past goed in de sfeer van dit nummer.

Robert Jan Stips, voormailig toetsenist van Supersister, Golden Earring en Sweet d’Buster, tovert serene en etherische tonen uit zijn instrument, die soms bijna niet van echte dameszang zijn te onderscheiden. Bij ontbreken van backing-ladies is dit wel een vereiste om de nummers vol tot hun recht te laten komen. Het slagwerk van Rob Kloet is van superieure kwaliteit: heel gedoseerd en ingetogen. De gespeelde tracks zijn veelal van de recente live-cd en worden perfect neergezet. Desondanks slaat de eenvormigheid soms wel toe, maar de fans vinden het geweldig.

Een enthousiast publiek dus?

Ja. Maar het trio moet wel wat uit de kast halen om het enthousiaste devote publiek in beweging te krijgen; het zal wellicht de post-kerst-dip zijn, die bij menigeen nog rondwaart. Alleen bij hits als 'Nescio' en 'In The Dutch Mountains' wiegt het publiek licht heen en weer. Het past echter wel in de stijl en sfeer van de muziek.

Nits

Hoe is het visuele aspect?

De aankleding van de bühne is smaakvol gedaan, met allerlei tinten blauw dat een prachtige sfeer geeft. De af en toe oplichtende kerstversiering oogt wel wat oubollig en past ook niet helemaal in de sfeer van de gespeelde nummers.

Na een ruime set is het alweer voorbij. In vogelvlucht 40 jaar NITS; een gedegen show met niet al te veel verrassingen. De bezoekers zijn tevreden en de band kan nog jaren vooruit. Rest de vraag: waar staat de afkorting BRNO, de naam van deze show, voor? De gevraagde bezoekers weten het echter niet. Een suggestie,  de stad in Tsjechië, lijkt teveel voor de hand te liggen. Wie het weet, mag het zeggen.

Nits

Nits

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland