The Naked Sweat Drips spreken de ambitie uit

“De rare werkelijkheid omzetten naar iets moois in een song”

Egbert Middelink ,

Zonder twijfel was het spectaculaire optreden van The Naked Sweat Drips (TNSD) in Merleyn een van de hoogtepunten van de afgelopen editie van Route 024. De winnaar van de Roos van Nijmegen 2013 had zich al enige tijd niet meer laten zien in Merleyn. Reden voor 3voor12 Gelderland om op een winderige zondagmiddag af te reizen naar de oefenruimte van TNSD. Net iets buiten Beugen blikt 3voor12 Gelderland met vier bandleden terug en vooral vooruit naar de toekomst. Stefan Kollee (zanger), Winand Derks van de Ven (slaggitarist), Luc Jeuken (toetsenist) en Jimmi Vos (drums) bespreken met een ‘bakkie hete pleur’ lekker onderuitgezakt op de bank de wereld van TNSD.

Oorsprong
Alle bandleden zijn echte vrienden van elkaar. Winand en Jimmi kennen elkaar van kleins af aan. De basis van de band wordt gelegd op de muziekschool in Boxmeer. Daar zijn steeds andere leden aan toegevoegd tot uiteindelijk de huidige samenstelling. Ze spelen eerst een jaar als coverband. Als ze ongeveer 15-16 jaar zijn starten ze met het spelen van eigen werk. Uiteindelijk is er zelfs in de herfst van 2011 een eerste demo. Spontane ingevingen zijn de band niet vreemd, zoals de naam van de band. Winand: "Kristian zag een keer een aflevering van de ziekenhuisserie ‘Scrubs’ waarin deze zin ergens een keer langs kwam." De afkorting TNSD wordt volgens Winand steeds vaker gebruikt. Een andere spontane ingeving is het symbool: de haan met een schaar rond zijn kop. "Mijn zus heeft de nieuwe huisstijl ter voorbereiding van de Roos van Nijmegen 2013 ontworpen," aldus Winand. Jimmi geeft aan dat er eigenlijk niet iets achter zit: "Gewoon vet, we worden er aan herkend."

Route 024
Een terugblik dan op het optreden tijden Route 024. Jimmi: "Echt te gek. Een bomvol Merleyn! Dat drong pas door bij de opkomst." Winand: "Mensen zien meespringen doet echt wel wat met je als muzikant.  Stefan kreeg heel veel energie terug van de zaal:  "Merleyn is ook vet claustrofobisch, dat past precies bij onze muziek." Stefan vindt Route 024 als initiatief ook geweldig: "Een soort Nijmeegse Noorderslag. Vorig jaar waren we ook uitgenodigd. Helaas hebben we wegens ziekte van Kristian moeten afzeggen." Kristian stond toen gepland voor een medische ingreep. Die is nog wel uitgesteld om in het voorprogramma van Birth of Joy te kunnen spelen.

De ambitie
In 2013 worden ze de winnaar van de Roos van Nijmegen. Het levert de band een aantal optredens op, onder andere op het Valkhoffestival. Jimmi: "Wat we ook hebben overgehouden is dat de organisatie ons bij EuroRock heeft geïntroduceerd." Een week lang iedere avond optreden in Duitsland met bands uit Rusland, Engeland en Duitsland. Het zingen van ‘Capitol F’ lukte na een week intensief schrijven, repeteren, optreden en feesten niet meer. Stefan: "Na die week had ik zo’n verrotte stem dat ik het nummer een octaaf lager ben gaan zingen. Dat heeft de song wel beter gemaakt!" Luc: "Verder hebben we er nog een paar andere Duitse festivals, zoals Rock-IT, aan over gehouden." Wat nog rest van de prijs van de Roos is het opnemen van een videoclip. In de zomer is het de bedoeling een album op te nemen en die in de herfst uit te brengen voorzien van een videoclip. Winand: "2016 moet ons jaar worden!" De gesprekken met diverse studio’s en labels zijn nog gaande zodat een definitieve uitspraak nog even op zich moet laten wachten. Een succesvol album komt niet zo maar uit de lucht vallen. Hiervoor bewandelen de heren meerdere wegen. Stefan: "We willen zo maximaal mogelijke exposure. Dit album moet de wereld in worden getrapt." Daarnaast hebben ze ook eisen. Winand: "De eindmix willen we in eigen hand houden." Een clubtoer in het voorprogramma van een band is ook een mogelijkheid. Luc: "Nog een keer spelen in het voorprogramma van Birth of Joy, of Shaking Godspeed! Het moeten bands zijn die bij ons passen."

Groei
Er zijn bijna twee jaar voorbij na het winnen van de Roos. De band heeft een groei doorgemaakt. Winand: "Twee jaar geleden waren we nog onvoldoende constant. We hebben veel geoefend. Ook in een zaal of café met weinig geluidsmogelijkheden kunnen we nu iets goeds neerzetten. Voorheen werden we daar onzeker van." Stefan: "Aan een halve noot hebben we nu genoeg om te weten waar het nummer heen moet gaan." Het resultaat van veel oefenen, maar ook de verbinding tussen zes echte vrienden willen ze doorzetten op het album.

Muziekthema
De huidige ep is niet meer representatief voor het werk van TNSD. Tijd voor een nieuw album met nieuwe nummers. Ook hierin gaan de heren spontaan te werk. Iedereen brengt eigen ideeën, een rifje of akkoorden in. Dat wordt dan opgenomen en teruggeluisterd. Luc: "Ook onze huidige nummers blijven we doorontwikkelen." Jimmi: "We zorgen eerst dat het muzikaal en instrumentaal af is. De ruimte voor de tekststukken volgen dan vanzelf." De thema’s van de teksten zijn wel bijzonder. Zoals in de vroegere tijden de troubadours rondreden om gebeurtenissen te bezingen, zo ligt daar ook de basis waarop Stefan de teksten schrijft. Zijn inspiratie haalt hij uit de veelal onheilspellende actuele gebeurtenissen. Hij verplaatst zich daarbij in de donkere kant van de samenleving. ‘Kill Your Darlings’ is bijvoorbeeld gebaseerd op familiedrama’s. Stefan: "Hoe absurd het ook is, die rare werkelijkheid wil ik omzetten naar iets creatiefs in een mooie song."

Performance
De performance op het podium is ook opvallend. Stefan, gekleed in zwart, neemt als ‘voorganger’ zijn ‘gemeente’ mee in een muzikale trip. Stefan: "Ik neem de energie van de zaal helemaal over. Die energie heb ik ook nodig. Het is zo’n lekker gevoel alles te geven en helemaal op te zijn na een optreden." Winand: "Het is voor de hele band een soort trip. Nergens zijn drugs of drank aan de orde met een optreden. Het is echt een uiting van onze expressie."