Releaseparty met Sister Johnson's album Free

Voorproefje met drie deelnemers van de ‘Roos van Nijmegen’

Egbert Middelink ,

Sister Johnson heeft een nieuwe album Free uitgebracht. Zo’n releasemoment is bij uitstek de gelegenheid om een feestje te geven! Samen met Ohlsen en Shaemless waren er drie Nijmeegse bands om het publiek te trakteren op een avondje muziek binnen het spectrum van de rock. Alle drie de bands staan ook nog eens in de voorronden van de ‘Roos van Nijmegen’. Dat maakt de avond nog eens extra speciaal; zoveel talent en wie weet wel een finalist!

Het concert

Sister Johnson samen met Ohlsen en Shaemless in Brebl op 28 februari 2015.

De muziek

De driemansformatie Ohlsen trap de avond af. Veel publiek is er nog niet. Wegwerkzaamheden in de omgeving van Brebl zijn hiervan een mogelijke oorzaak. Ohlsen maakt warme verfijnde indiepop met een vleugje rock. Het scherpe gitaargeluid met heldere basloopjes zorgt voor een aangenaam geluid. Het publiek reageert enthousiast. ‘Morning Lights’ is een voorbeeld van Ohlsen’s brede muziek stijl. Een nummer over de fijne herinneringen na een avond met vrienden start heel ingetogen en fragiel om gaandeweg meer tempo en volume te genereren. Een goed begin van de avond.

Met Shaemless krijgt de avond een ruige portie originele mix van punkrock met blueselementen en jaren 60 garagerock voor de kiezen. ‘Intshe’  (‘struisvogel’ in Zulu) is zo’n punkrock nummer waarbij vanaf het begin duidelijk is: hier staat wat op het podium. De energie van de leadzanger Daan Sturm spat er vanaf. Het zijn korte ruige nummers. De band speelt met ‘Jerk´ een wat ouder nummer. Als je van oude nummers mag spreken bij deze jonge band. Een defecte versterker van de leadgitarist zorgt voor enig oponthoud in de set. In de tussentijd jammen de overige bandleden een stukje blues en trekken zich niets aan van wat er verder gebeurt. Professioneel opgevangen! Een goede performance en met meer podiumervaring is Shaemless een belofte voor de toekomst.

De bezoekers van de releaseparty zijn komen toch vooral voor Sister Johnson. Nadat net ‘links’ en ‘rechts’ van het rockspectrum te horen is geweest, volgt Sister Johnson: een band die er precies tussenin past en beide kanten ook kan raken. Een volwassen band die weet hoe je de sfeer in het begin direct moet brengen: ‘Down In The Beast’, ‘Telephone’ en ‘Julie’ zijn nummers van het nieuwe album waar het publiek op los gaat. Er wordt direct gedanst op de beperkte dansvloer voor het podium. De toetsen, tamboerijn en de tweede stem geven meerdere lagen aan de muziek. De basis is en blijft gitaargeoriënteerde rock. Halverwege is er even ruimte voor een  bluesmomentje. De single ‘Do Your Rock ’n Roll’ ontbreekt uiteraard niet vanavond!

Plus

Een release van een nieuw album laat je niet ongemerkt voorbij gaan. Dat is een reden voor een feestje dat je samen met familie, vrienden en bekenden viert. Sister Johnson weet hoe je een feestje bouwt, op gang brengt en houdt.

Min

Het geluidsniveau had voor een deel van het publiek een tandje minder gemogen.

Het oordeel

Sister Johnson is de band van de avond. Ervaring telt zeker mee om een goed optreden neer te zetten. Of dat ook voor de jury van de ‘Roos van Nijmegen’ geldt?