3voor12 gelderland blikt terug: de beste Gelderse albums van 2014

Tekst: Robin Oostrum ,

De redactie van 3voor12 gelderland zag dit jaar weer tientallen platen voorbijkomen uit eigen regio. Op de eerste dag van 2015 is er niks mooiers dan nog één keer terugblikken op de beste albums die de Gelderse muziekscene het voorbije jaar voortbracht. Na uitvoerig redactie-overleg bleek een top-10 moeilijker dan gedacht. Geen rangorde dus, wel een fraai overzicht van de - wat ons betreft - beste Gelderse albums van 2014.

De Staat - Vinticious Versions

Deze kan natuurlijk niet ontbreken. In november bracht De Staat de Vinticious Versions EP uit: acht al eerder verschenen nummers, maar dan in een nieuw jasje. Of ja, eigenlijk een oud jasje. Op dit nieuwe kunststukje klinken de Nijmegenaren afwisselend als de Beastie Boys (Input Source Select), Ennio Morricone (Sweatshop) en Eels (Build That, Buy That). Favoriet van de redactie is echter Down Town, met in de zwoele heruitvoering een glansrol voor Janne Schra. 

Navarone - Vim And Vigor

We blijven nog even in Nijmegen. Want tot Vinticious Versions in november was het vooral "die andere" rockband die van zich liet horen, met uitgebreide tours langs zowel festivals en poppodia. Dat had Navarone vooral te danken aan de sterke tweede plaat Vim And Vigor. In vergelijking met het debuutalbum waren de nummers opeens een stuk compacter, met nog altijd de Deep Purple-achtige uithalen van zanger Merijn van Haren en dito gitaarsolo's van Kees Lewiszong als kenmerkend uitgangspunt. In het najaar verscheen als bonus tevens de concertregistratie A Date At The Chapel, eind 2013 opgenomen in Roepaen, op cd en dvd.

Hippy Tree Friends Collective - When I Get Down There, Pleasure Becomes Reality

De langste bandnaam én de langste albumtitel zijn allebei voor hetzelfde Arnhems/Achterhoekse collectief. Na een succesvolle crowdfundcampagne verscheen in oktober dan eindelijk het - een jaar eerder al opgenomen - debuutalbum, vergezeld van een energieke releaseparty in het Arnhemse Willemeen. Met veelal nummers die de achtminutengrens passeren staat WIGDTPBR vol met experimentele post-rock, live op tape opgenomen in de studio van Dennis Spee (onder meer bekend van Hömpfdingå). Genoeg reden voor onder andere onze coördinator Arnhem om deze plaat in zijn jaarlijst op te nemen.

 

Nausica - The Molecules Fall Closer

Gelders? Ja goed, de bandleden komen uit Polen en Duitsland, maar ze studeerden toch echt aan het Arnhemse conservatorium. Met een mix van dreampop, shoegaze en hier en daar wat scherpere indierock zette Nausica zich in 2013 al voorzichtig op de kaart met een self-titled debuut-EP. Dit jaar kwam daar het prachtige The Molecules Fall Closer bij, waarmee de naar een film van Hayao Miyazaki genoemde band ons ontzettend nieuwsgierig maakte naar een toekomstig debuutalbum. Grote kans dat we die plaat in de jaarlijst van 2015 terug gaan vinden. 

Shaking Godspeed - Welcome Back Wolf

"[V]oor je het weet kijk je zelf om je heen of er niet nog iemand achter in je kamer zit," schreef onze redacteur Matthijs Quaijtaal in september over de nieuwe Shaking Godspeed. Een nieuwe bezetting, een voller geluid, meer variatie: Shaking Godspeed leverde op Welcome Back Wolf een tikkeltje rauwheid in voor een vrachtlading nieuwe energie. "Minder orgel, meer gitaren, en heel veel ruimte. Met name het gitaarspel van Rocco Ostermann voegt enorm veel toe aan dit album." Dat bleek dit jaar wel goed te zitten tijdens druk bezochte shows in onder meer Merleyn, Brigant en op het Valkhof Festival. 

Donnerwetter - Donnerwetter

Wie Shaking Godspeed zegt, zegt Donnerwetter. Maar dan met omgedraaide rollen: Godspeed-zanger Wout is tweede gitarist in Donnerwetter, Godspeed-gitarist Rocco de leadzanger. Op de rockende, titelloze debuutplaat hoor je echter ook invloeden van Tom Waits en Frank Zappa. Redacteur Erik Damen schreef onlangs over het album: "[i]n de muziek van Donnerwetter spelen de teksten een belangrijke rol, waarbij niet alles meteen duidelijk hoeft te zijn. Soms is het poëtisch, dan weer rauw en ongepolijst. Dressed Up is een goed voorbeeld van het eerste, terwijl bijvoorbeeld Mojo Hand gaat over vuistneuken." De releaseshow in Luxor Live was alvast een onverdeeld succes.

 

Taxidermist - Desert Calm

Een "muzikale beleving en avontuur, trendy en interessant". Voormalig 3voor12-schrijver Eelco van Eldijk had lovende woorden over voor de releaseparty in april, in de kleine zaal (!) van het oude Doornroosje. Matthijs Quaijtaal was enkele weken eerder al minstens even lyrisch in zijn albumbespreking. Dynamisch, groovend, een geweldige desert-rockplaat. Niet voor niks haalde Taxidermist het jaarlijstje van zowel enkele 3voor12- als Kroese-medewerkers.

General Midnight - General Midnight

"Onze underdogpositie zijn we inmiddels kwijt," kopte ons interview met General Midnight in oktober. Een flinke uitspraak voor een band waar tot voor kort nog niemand van gehoord had. Maar de debuutplaat schopte het tot de befaamde Luisterpaal van de landelijke 3voor12, en de band regelde een heus releaseweekend met optredens in zowel Luxor als Merleyn. Onze redacteur Bertus Elings sprak alvast duidelijke taal: "[v]oor mij is het een plaat die je als rockliefhebber gewoon moet hebben."

 

Raw Flowers - Raw Flowers

Plots ontstond er eind 2013 een heuse Achterhoekse supergroep: zanger Lawrence Mul (The Bloody Honkies), gitarist Paul Diersen (Shaking Godspeed), bassist Clemens Mul (The Bloody Honkies) en drummer Ilja Vaags (Deadbeat Conpsiracy) vormden Raw Flowers. Al snel was er genoeg materiaal voor een sterk debuutalbum. Dat resulteerde volgens onze redactie in een "perfecte fusie van blues en rock" met subtiele slide guitar en bovenal ijzersterke zang, die de band al langs Luxor en Merleyn bracht. 

 

Remco Jacobs - Remco Jacobs

Niet al het Gelders is rock. Uit Arnhem kwam begin dit jaar het samenwerkingsproject De Onderdanen: vier vrienden die los van elkaar muziek schrijven en maken, maar samen optreden. En met succes. Tijdens een optreden als voorprogramma in de kleine zaal van Luxor was een 3voor12-schrijver zo onder de indruk dat hij ze onmiddellijk naar het Valkhof Festival haalde. Onderdaan Remco Jacobs bracht vervolgens een soloplaat uit waarop hij zich zowel met gitaarspel als verhaaltechniek wist te meten met een grootheid als Nick Drake. 

Jellephant - Trampoline Mind

Nog zo'n Arnhemse Onderdaan. Met zijn vierde plaat toonde Jelle Haagsma - opnieuw opererend als Jellephant - zich melancholischer dan ooit. 3voor12-redacteur Erik Damen toonde zich onder de indruk van de eigenzinnige plaat: "[w]at opvalt is dat de plaat een enorme rust uitstraalt, waardoor de subtiele details elke luisterbeurt meer in het oor springen." Knap bovendien hoe meerdere invloeden (Pavement, Buffalo Tom) met fluiten en samenzang verwerkt werden tot een volledig samenhangend geheel. Tel bij Remco Jacobs en Jellephant nog de plaat van (derde Onderdaan) Christopher Kalkman op en er is maar één conclusie mogelijk: de beste singer-songwriters komen op dit moment uit Arnhem.

 

Marike Jager - The Silent Song

Eind 2013 probeerde Marike Jager in haar huis een plaat te schrijven. Het wilde niet lukken, mede dankzij de jaarlijkse kermis die recht voor haar deur stampij bleef maken. Vriend Henk Jan Heuvelink kwam met de oplossing. In drie maanden tijd nam ze een album op in het lemen hutje in hun achtertuin, waarna de toetspartijen (voor een piano was het hutje te klein) in de gang van het huis werden toegevoegd. Ook Ron Sexsmith zou het hutje nooit betreden, maar zijn met Marike opgenomen duet Don't You zorgde wel voor één van de vele hoogtepunten op haar intiemste plaat tot nu toe.

Blue Mickey & Leander - Between the Devil and the Deep Blue Sea

Voor de enige 3voor12-woorden over Blue Mickey & Leander moeten we naar onze Tilburgse collega's. Tijdens Stukafest vatte Clemens Lambermont de sound goed samen: "akoestische folk met poëtische teksten, vaak doordrenkt met een melancholische, trieste ondertoon. Met slechts een gitaar, bas, en af en toe wat harmonicaklanken blijft het vrij simpel, maar de zangpartijen zijn indrukwekkend. Harmonieus maar ook vaak met een rauw randje waardoor het nergens mierzoet wordt." Tijdens de releaseshow in de Nijmeegse Lindenberg werd het tweetal overigens al aangevuld tot vijftal. 

 

De Beloning - De Beloning

Noem het hiphop, funk, jazz of soul. Begin dit jaar besloten Jag & Rei, Nosa, Discipline, Neev, Jeroentje, Timing, Bruno Punt en SkunkFunk de krachten te bundelen tot een collectief dat naar eigen zeggen "ontroert, knettert en danst". Tijdens Oranjepop bewees het bonte gezelschap dit met een enthousiaste thuisshow. De daarnaast nog vaak samen optredende Jeroentje & Discipline maken alvast nieuwsgierig naar toekomstige (solo)platen van het hiphopduo. 

 

Tripeo - Anipintiros

Darko Esser gold, naast zijn werk als danceprogrammeur voor Doornroosje, al enige jaren als één van de grootste namen in de Nederlandse technoscene. Eerder dit jaar kwam daar weer enige internationale aandacht bovenop met het verschijnen van Anipintiros, het eerste volledige album onder zijn alter ego Tripeo. De acht van acid tot deeptechno variërende tracks (simpelweg Anipintiros #1 tot en met Anipintiros #8 getiteld) brachten de Nijmegenaar liveshows in onder meer de Amsterdamse Melkweg, alsmede aandacht van internationale muziekblogs als The Quietus

La Très Illustre Compagnie du Chat Noir - La Vendange

Het verhaal is inmiddels bekend: voormalig Navarone-betrokkenen Marijn de Valk en Rik Bosch vonden in (broer van Navarone-zanger) Daan van Haren een derde liefhebber voor het Franse chanson, verzamelden een groep fanatieke muzikanten et voilà, de rest is geschiedenis. Het tienkoppige collectief bracht in januari met La Vendange een ode aan Jacques Brel uit, al zijn rock-invloeden als Tom Waits eveneens hoorbaar. De fraai aangeklede live-optredens deden de rest, met een eigen locatie op de Nijmeegse Kunstnacht als voorlopig hoogtepunt.

2015

Met de jaarwisseling hebben we afscheid genomen van 2014. Laat in de comments weten welke Gelderse platen voor jou het muzikale gezicht van afgelopen jaar bepaalden, en vooral: waar je naar uitkijkt in het nieuwe jaar. Wordt dit het jaar van Discipline, Mountain States, Lavalu, The Hubschrauber, Dan Hair, Backcorner Boogie Band? Bovendien viert 3voor12 gelderland nog het hele jaar het tienjarige jubileum met prijsvragen, speciale interviews en andere feestelijkheden. Hou dus vooral de site en twitter-hashtag #10jaar3voor12gld in de gaten. Voor nu alvast een muzikaal en feestelijk 2015 gewenst!