Nijmegen omarmt nieuwe Doornroosje tijdens try-outs

Kraakhelder geluid tijdens openingsshow SOHN

Tekst: Robin Oostrum | Foto's: Willem Melssen ,

In aanloop naar de officiële opening op 1 oktober vonden er de afgelopen weken al enkele try-outs plaats in het nieuwe Doornroosje. Zo was er een eerste dubstepavond (Give It Dub) en een eerste metalconcert (Alestorm). Menig Nijmeegs muziekliefhebber kon niet wachten om de nieuwbouw aan een grondige controle te onderwerpen en keek reikhalzend uit naar 25 september: met SOHN stond er gisteren namelijk voor het eerst een semi-grote (indie)pop-act op het kersverse podium. De verkenners van 3voor12gelderland waren ook aanwezig en keerden geïmponeerd terug van het Stationsplein.

DE FIETSENSTALLING

Bij aankomst dient zich meteen de eerste vergelijking met het oude gebouw aan. Geen lukraak neergesmeten fietsen, maar een werkelijk gigantische ondergrondse fietsenstalling. Ongetwijfeld is het de bedoeling dat ook de in het bovenliggende Talia-complex wonende studenten hier hun tweewielers gaan parkeren. Bij de in- en uitgang houden twee beveiligers de boel in de gaten, ondertussen luidkeels de voor- en nadelen van de nieuwe stalling besprekend. “Dat trappetje rechts is niet handig he. Die fietsgeul moet natuurlijk aan de andere kant zitten.” Voor de rest van het Doornroosje-publiek is het een verademing om eindelijk – bewaakt en gratis – je fiets kwijt te kunnen.

DE ENTREE

Door naar het gebouw zelf. Vlak na binnenkomst door de grote glazen deuren treffen we de kassa. Nu hangt er nog een briefje dat er niet gepind kan worden, binnenkort kunnen mensen hier de laatste kaarten kopen of hun gastenlijstplek inruilen voor een tastbaar toegangsbewijs. Rechts om de hoek –voorbij de ticketcontrole– is de garderobe. Ook die is bewaakt en gratis, zoals we gewend (cq. verwend) waren in het oude gebouw aan de Groenewoudseweg.
 

DE ZAAL

Het concert van vanavond vindt plaats in de kleine, paarse zaal. Capaciteit: 400 man. Net zo groot als die oude zaal dus, maar dat is zo ongeveer de enige overeenkomst. Zo is de zaal ogenschijnlijk vierkant en bevindt zich tegen de linkermuur (gezien vanaf binnenkomst) een extra bar. Tijdens voorprogramma Fyfe maken we voor het eerst kennis met het licht en geluid van de nieuwbouw. Die scoren allebei voortreffelijk. Kraakhelder horen we bij SOHN zowel de laagste bass-synths als zijn omhoog gepitchte vocalen, onder een bij vlagen stroboscopische lichtshow van Ziggo Dome-achtige proporties.
 

HET OORDEEL

Is er dan niks aan te merken op deze eerste muzikale kennismaking met het nieuwe Doornroosje? De toeschouwers kijken vol bewondering om zich heen, lovend over zowel zaal als optreden. We horen een kniesoor klagen over het rinkelende belletje van de kassa, inderdaad even nadrukkelijk hoorbaar wanneer SOHN nummers als Tremors en Tempest gedeeltelijk a capella brengt. De commentaren na afloop –in de hal en op de sociale media– zeggen echter genoeg: Nijmegen heeft het nieuwe Doornroosje al omarmd voordat het goed en wel is geopend. Voor een kennismaking met de grote zaal en het café moeten we nog even geduld hebben: woensdag is de officiële opening.
 

DE FOTO