Reurpop

Kneuterig gezellig 3 daags popfestival in Ruurlo met oog voor detail

Sylvia van den Hoek ,

Een vliegende start van Reurpop vrijdag tijdens WK voetbal kijken, live op schermen overal op het festivalterrein met de 5-1 overwinning op Spanje. Veel regionale bands en genoeg genres van (Achterhoekse) feestmuziek, ska tot house. Een festival dat het elk jaar weer presteert om een grote artiest in wording in een vroeg stadium te boeken. De hoofdacts op zaterdag; Jett Rebel en DJ La Fuente en op zondag Backcorner Boogie Band. De aankleding van een biertent met live polka muziek tot de in geel rood groen gekleurde reggae strandweide genaamd 'Peace Love Music' maken het festival compleet.

Vrijdagavond, het festival is alleen voor genodigden maar wie het slim aanpakt, scoort toch kaarten. Een bezoek aan een van de sponsoren levert je toegangskaarten op om de voetbalwedstrijd met gelijkgestemden in een bomvolle tent te bekijken. Een geweldige start van Reurpop. Met ongeveer duizend mensen Nederland zien winnen van Spanje. Terwijl één van de organisatoren Luuk Rouwhorst ons een rondleiding geeft, rent hij plotseling naar een scherm als hij hoort dat Nederland scoort. Eindscore: 5-1 voor Nederland. Luuk maakt een mededeling over de portofoon “dit word een top drankomzet” terwijl de rondleiding verder gaat. De sfeer is top. Na afloop draaien 3FM-dj's Gerard Ekdom en Michiel Veenstra in de balzaaltent. Het lijkt wel of we de finale al hebben gewonnen. Wel een opmerking voor Gerard. Hij mag zijn topografie bijspijkeren. Niet slim om drie keer "Raalte de gekste" te roepen in een volle tent, terwijl je in Ruurlo draait.

Voor de dames die niks hebben met voetbal, is er een ladies tent. Bij de ingang staan twee schaarsgeklede gespierde mannen. Zij controleren of er geen heren naar binnen gaan. Veel dames maken gretig gebruik van de selfiemachine om een foto te maken met de gespierde mannen. Binnen draait een dj en zijn er standjes met o.a. kapper, kleding en nagelstudio.

Bij aankomst op zaterdag beginnen we met een akoestisch optreden van Ellis Sportel. Met haar gitaar en bijzondere stem speelt deze Ruurlose het publiek in de Tanklokaal tent plat. Met een warme, zuivere stem is dit een optreden dat wij niet snel vergeten. Deze jonge zangeres doet ons een beetje aan de begindagen van Ilse DeLange denken.

In een hoek van het festivalterrein dat omgetoverd is tot tropisch strand speelt reggaeband Leah Rosier and Two Roots. Met veel energie spelen ze echte old-school reggae. Onvermoeibaar spelen ze het publiek naar het gevoel echt op een tropische reggae locatie te zijn. Een ronde langs de Bierstube tent met Tiroler muziek, The House Huus en de Reurpop piratenradio keet met uitzendingen op frequentie 95,5 fm overbruggen de tijd naar het optreden van Jett Rebel.

Om 21.30 uur sta ik vol verwachting in een volle Balzaal tent om naar Jett Rebel te kijken. Tien minuten later, technici rennen heen en weer over het podium terwijl het publiek ongeduldiger wordt. Een kwartier later dan gepland begint dan eindelijk het optreden. In het donker, de verlichting springt niet aan. Nog steeds rennen de technici rond. Het geluid van de drum en de bas staat zo hard dat de rest van de instrumenten er nauwelijks bovenuit komt. Ook wat Jett zingt, is bijna onverstaanbaar. Bij het tweede nummer Private Beach zijn de vocals eerst prima te horen tot de bas en drum weer mee gaan spelen. “Moet dat nou echt zo hard?” hoor ik een dame achter mij zeggen. Ze heeft gelijk. Het geluid staat belachelijk hard en doet gewoon pijn aan je oren. De oorzaak hiervan zijn de geluidsmensen van Jett Rebel die dit blijkbaar normaal vinden. Voor mij is het optreden (wat het hoogtepunt van de avond had moeten zijn) een teleurstelling. Muzikaal zit het prima in elkaar, maar de verhoudingen zijn zoek.

Gelukkig staat na Jett Rebel de Engelse tribute band King Ov Leon. Sluit je ogen en je hoort de echte Kings Of Leon. De zanger heeft dezelfde stem maar een iets minder lange adem. Niettemin krijgt deze band het publiek het meest mee van de avond. Geheel onverwacht werd dit het hoogtepunt van de avond.

Op zondagmiddag 14.30 uur speelt de Backcorner Boogie Band in de Balzaal tent. Deze negenkoppige band uit Achterhoek, Zwolle en Nijmegen speelt alweer een aantal jaren landelijk mee. Hun originele sound met onder meer drie koperblazers doet een beetje denken aan Joe Cocker met een scheutje Santana. In de grote tent genieten maar ongeveer 250 mensen van deze energieke show. De meeste bezoekers staan net buiten de tent in de zon te genieten van de muziek. Ondanks het lage bezoekersaantal in de Balzaal zelf is de sfeer top en wordt er gedanst. Leuk om te zien dat beginnende artiesten die in andere tenten spelen de moeite nemen om naar dit optreden te komen kijken. Een terecht compliment. The Backcorner Boogieband weet hoe je een feestje moet bouwen.

Ik kan oprecht zeggen dat dit een festival is waar de organisatie hart heeft voor zijn bezoekers. Toegankelijk mooi aangekleed festivalterrein. Entree en prijs voor een drankje is relatief goedkoop. Programmering is veelzijdig voor jong en oud. Een festival met grote groeipotentie. Ieder jaar lukt het ze om een groot talent in opmars in een vroeg stadium te boeken. Na Miss Montreal in 2012, Kensington in 2013 en dit jaar Jett Rebel zijn wij nu al benieuwd welke headliner volgend jaar op Reurpop zal spelen.