Free Your Mind slaat nieuwe weg in

Bescheiden opzet komt creativiteit ten goede

Redactie 3voor12 gelderland ,

Het Free Your Mind-festival veranderde en dat was te merken: vooraf was er veel kritiek. Toch vond de organisatie van Free Your Mind dat het na tien jaar tijd was om eens anders naar het feest te kijken. Het resultaat mocht er zijn. Drie grote hoofdpodia, maar liefst vijf collectieven en meer creatieve invulling dan de voorgaande tien jaar. Het thema was "Maak je eigen festival" - en dat lukte.

De Knaltival-stage viel in de smaak. FeestDJ Ruud heet niet voor niets FeestDJ Ruud. Het is er een groot feest met namen als Darkraver en Kraantje Pappie. Het XT3-podium is ouderwets knallen en wordt onder meer begeleid door de Brit Surgeon en minder bekende formaties zoals Traversable Wormhole en Spherical Coordinaties. Geboren en getogen Arnhemmer Franky Rizardo heeft naast zijn Noorse vriendin een invasie aan helden meegenomen voor zijn Flow-stage. Naast lokaal talent Jasper Fioole en überbaas Benny Rodrigues laten ook Dennis Ferrer en Matthias Tanzmann hun klanken klinken door de zinderende hitte van een prachtige dag aan de Rijn.

Grootaandeelhouders op deze mooie dag zijn de kleinere collectieven die het festival kleuren. De plek waar de stukjes misschien wel het best in elkaar vallen, is de Adumu Live-stage van de Arnhemse live-act Kamara. Aan het strand omgedoopt tot savanne met dito temperaturen en de Rijn als verkoeling is het hier uitstekend toeven. Berlijner Andreas Henneberg draait fantastisch en initiatiefnemer Kamara brengt de savanne in hogere sferen. Wat daarnaast vooral opvalt aan de collectieven is de creativiteit waarmee zij invulling geven aan hun stages. Barre tijden heeft een analoog led-scherm gemaakt van kartonnen dozen, dat handmatig pixel voor pixel bediend wordt. Waalhalla heeft naast lekkere muziek uiteraard ook een skatebaan. De lome puntgave muziek van King Shiloh met eigen geluidssysteem past mooi op het strand tegenover de techhouse van Adumu.

Dwars door alle muzikale invulling laat de organisatie van Free Your Mind dit jaar ook haar creatieve kant zien. Er is ruimte voor theater en beeldende kunst, zoals een grote graffitimuur die je leeg begroet en vol weer uitzwaait. Dat zijn toevoegingen die een positieve invloed hebben op de sfeer en daarmee het nieuwe karakter van het festival als geheel. Ook de creativiteit van de stages sluit hier goed op aan. Door de vrijheid die de stages hadden, zijn er onder andere hele bossen getimmerd. Het voelt af en toe zelfs een beetje als die fijne houtje-touwtjesfeer die we uit Berlijn kennen.

Het Free Your Mind-festival is een nieuwe weg ingeslagen en dat is een goede zaak. Er zijn zeker nog verbeterpunten voor de komende jaren, maar Free Your Mind heeft een goede basis gelegd voor een toekomst als onderscheidend en verfrissend festival.