Sound of Science 2014 Sound of Science 2014

Een concept met potentie

, tekst: Michael Weijers / foto: archief

Sound of Science 2014

Een concept met potentie

tekst: Michael Weijers / foto: archief ,

Sound of Science is al diverse jaren een festival in de kantines van het Huygensgebouw op de Radboud Universiteit, waarbij wordt geprobeerd om wetenschap en muziek samen te brengen. Zo kon men zich in de gang tegoed doen aan een overheerlijk stikstofijsje of proeven van het zelfgebrouwen – en overigens ook prima smakende – Katjelam-bier. Wie even terug wilde naar zijn of haar jeugd kon een controller pakken en testen of ze nog steeds evengoed waren in games als Sonic en Pokémon. Ondertussen werd in de kantines geluisterd naar de muziek van Discreator, Mills en Rectum Raiders.

De kantines lijken zich op het eerste oog niet perfect te lenen voor livemuziek, zeker wanneer deze ook nog eens wordt verzorgd door Discreator. Zij openen Sound of Science met een stevige dosis metalcore met progressieve invloeden. Iets té stevig naar later blijkt. Wat al snel opvalt, is de zang. Bij veel bands wil de 'cleane' zang nog wel eens tegenvallen, hier is deze prima. Een belangrijk onderdeel van dit genre is de bas en die ontbreekt jammer genoeg bijna volledig. Hierdoor hebben de breakdowns minder impact. Niet iets waar de band zelf veel aan kan doen, maar wel iets waardoor ze net niet dé indruk maken die ze hadden kunnen maken.

Helaas zijn er inmiddels wat problemen ontstaan door geluidsoverlast en moet er worden gezocht naar een alternatieve ruimte. Door het verplaatsen moet Orange Skyline helaas verstek laten gaan omdat ze later die avond een optreden hebben in Utrecht. Terwijl er wordt verplaatst, kan Mills wel gewoon haar ding doen in de kantine omdat zij een akoestische set spelen. De band speelt popliedjes die lekker in het gehoor liggen maar met helaas te weinig afwisseling. Hierdoor verandert het al snel in een niet meer dan prettig achtergrondmuziekje. Het is absoluut niet slecht uitgevoerd, integendeel zelfs. De twee dames beschikken over een goede stem en de samenzang wordt prima gecomplementeerd wanneer de heren ze versterken. Mills lijkt echter beter te zijn in eigen nummers, want de covers zijn wat te zoetsappig. De drie kwartier kabbelen rustig voorbij zonder dat je er erg in hebt...

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat Rectum Raiders dé aangewezen band is om een feest compleet te maken. Wáár ze spelen maakt dan niet eens zo veel uit, zo bewijzen ze ook vanavond. Het feest is inmiddels verplaatst naar een grote kantine. Het geluid is hier prima en de band is weer uitstekend op dreef. 'Retestrak' worden de rock-’n-roll-metal-country-punk (Rectum Raiders valt moeilijk in een hokje te plaatsen) nummers afgevuurd op het enthousiaste publiek. Toevallige passanten maken snel een foto zodat ze de dag erna kunnen laten zien wat ze nou toch weer hebben meegemaakt. Rectum Raiders is een band die uniek is in zijn soort en het verdient om dit aan te rest van het land te tonen. Sound of Science is in ieder geval veroverd.

Het was voor de organisatie geen gemakkelijke editie, maar Sound of Science toont aan een concept met potentie te zijn. Iets wat ze natuurlijk al vaker hebben bewezen. Ondanks de overlast en de misschien wat ongemakkelijke locatie - die ook wel weer zo zijn charmes heeft - werd het een erg gezellige middag en avond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland