Popronde Nijmegen: Meer bands + meer locaties = nog meer keus

Interview met coördinator Timo Pisart

Redactie ,

De Popronde strijkt aanstaande vrijdag neer in Nijmegen. Dit jaar nog groter dan andere jaren. Tussen de voorbereidingen door vond de coördinator van de Popronde Nijmegen nog tijd om per mail enkele vragen te beantwoorden. Timo Pisart over keuzes, Kapelsessies en zijn favorieten.

Waarom moeten mensen naar de Popronde komen?
“Het is vrij simpel: op de Popronde zie je je lievelingsband van de toekomst nu al in je favoriete stamkroeg en check je die ene muzikale hype van het moment op een bijzondere plek waar je nog nooit bent geweest. Er is in elk mogelijk denkbare genre wel wat te genieten met 70 optredens in één dag. Eerder tourden o.a. Blaudzun, De Staat, Go Back To The Zoo, Mister and Mississippi, Kensington en ga zo maar door, al mee met de Popronde. De muzikale hit van volgend jaar kun je vrijdag al zien in Nijmegen. Als je van muziek houdt, vind je de Popronde sowieso te gek.”
 
Dit jaar zijn er voor het eerst 120 bands geselecteerd, omdat het aantal van de andere jaren (100) niet voldoende was voor drukke steden als Nijmegen. Wat betekende dat voor de programmering dit jaar?
“Dat klopt: ieder jaar zijn er weer meer aanmeldingen (dit jaar over de duizend) en daarvan is ieder jaar de kwaliteit weer hoger. Daarom was het niet meer dan logisch om de selectie uit te breiden. Wat dat betekent voor mij als programmeur: meer keuze en daardoor een programma dat ik nog beter kan afstemmen op de stad. Nijmegen is een stad waar heel veel mogelijk is. Denk aan de beste indierockbands, hele intieme singer-songwriters, popacts die zomaar over een jaar of twee op Pinkpop zouden kunnen staan tot hiphop en avant-garde elektronica. Ik heb een lichte neiging de rafelige randjes op te zoeken in de programmering en op zoek te gaan naar spannende acts, en dat lukt dankzij een grotere selectie nog beter.”
 
Kiest de Popronde Nijmegen zelf de bands die ze wil programmeren? En hoe gaat dat dan? 
“Inderdaad. Uit de selectie van 120 acts kies ik in overleg met de locatie de acts. Breekbare muziek komt beter tot zijn recht in een intieme setting als het Regionaal Archief of Etalage Derde Wal, een viezige rockband zie je het liefst in de Onderbroek of NDRGRND, een jazzband wil je in de Waagh zien, experimentele acts vind je in de Extrapool zien en ga zo maar door. Er zijn heel veel bijzondere locaties in Nijmegen, het is leuk om daar spannende combinaties in te maken.” 
 
Dit jaar werkt de Popronde voor het eerst samen met Kapelsessies. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?
“We openen de Popronde in Museum het Valkhof Dat is zo'n prachtige locatie dat we daar graag wat meer mee doen. Kapelsessies weet zo'n plek én bands heel mooi vast te leggen. Waar het op neer kwam: we stuurden Edwin Niemantsverdriet een mailtje met het plan en hij was meteen enthousiast. Er zijn drie sessies, en ze zijn allemaal toegankelijk voor publiek. Je moet wel vooraf even aanmelden.” 
 
Wat is er nog meer anders dan tijdens voorgaande edities?
“Ieder jaar komen er weer nieuwe locaties bij waar ik ontzettend blij mee ben. Zo doen het charmante retrokledingwinkeltje Porch People en de fantastisch mooie Waagh voor het eerst mee en kun je voor het eerst langs in Regionaal Archief Nijmegen. De laatste heeft hele indrukwekkende gigantische kluizen als decor voor onder andere de show van Démira. Ook is daar een mooie tentoonstelling van affiches uit de geschiedenis van Doornroosje te bekijken.”
 
70 gratis optredens op 1 dag. Waar moet je als bezoeker zeker naar toe? Waar verheug jij je bijvoorbeeld op?
“Er staat geen act tussen waar ik niet waanzinnig trots op ben. Eerlijk waar: ik vind het programma van begin tot eind het kijken waard. Maar vooruit, ik zal een paar noemenswaardigheden uitlichten. Ik vind de intieme indierockband Herrek (om 20.00 uur in Museum het Valkhof) prachtig. Gharib, een Syrische protestzanger speelt om 21.00 uur in de Klinker. Dan is er Wolf in Loveland met zoetgevooisde prachtige folkliedjes die zelfs al in IJsland tourde (21.15 uur in Porch People). Spannende uit de Achterhoekse klei getrokken bluesrock van Texas Radio om 21.45 uur in Mets. De indiepophype The Future's Dust om 22.15 uur in Camelot. Ook ben ik heel benieuwd naar electropopsensatie CHEATERS (23.00 uur in Bibliotheek de Mariënburg). Het is de nieuwe band van Bombay Show Pig-frontman Mathias Janmaat. Vergeet Girl Beard, het nieuwe vuigere bandje van troubadour Case Mayfield (23.00 uur in de Onderbroek) niet en daarna afdansen met de afterparty in Wunderbar, met Hyperactief en Beat Tha Calaveras.”