Maffiose optreden De Staat laat Doornroosje ontploffen

Nijmeegse band lijkt klaar te zijn voor Europa

Pleunie de Wild ,

Vanavond wordt het derde album van De Staat gedoopt in het oude en vertrouwde Doornroosje in thuisstad Nijmegen. “I_CON gaat over iconen en oplichters,” licht frontman Torre Florim toe. Dat is te horen: het album, dat al enkele weken op de Luisterpaal te horen is, is een echte maffiose plaat geworden. Hoe pakt zoiets uit op het podium?

De act
Nijmeegs trots De Staat gooide in 2009 hoge ogen met hun debuutalbum Wait For Evolution, wat nationale bekendheid tot gevolg had. Opvolger Machinery (2011) stond in het teken van robuust gedreun en machinale slachtpartijen. Het bracht De Staat tot het hoofdpodium van Lowlands. De band schopte het in de afgelopen jaren tot Nederlands rockfavoriet. Ruim twee jaar later wil De Staat met I_CON de wereld over.  

Het nummer
De band opent de show met nieuwe nummers als All Is Dull, Build That Buy That en Get It Together. De nieuwe nummers slaan goed aan bij het nog vrij tamme publiek. De Staat straalt zelfvertrouwen uit op het podium. Leadzanger Torre en percussionist Rocco passen met hun retro 80’s bloesjes perfect bij het artwork van het nieuwe album. Het is wel vreemd om zo’n band ineens weer op zo’n klein podium te zien spelen. Het publiek begint pas te ontwaken bij oude hits van Machinery zoals Old Mac Donald Don't Have No Farm No More en Sweatshop. De grootste verrassing van het optreden is Witch Docter, de afsluiter van de reguliere set. Het nummer lijkt op de plaat een beetje rommelig, maar komt live pas echt goed tot zijn recht dankzij de vette synthesizers.

Het moment
Hoewel de lichtshow het hele concert echt fantastisch is, komt het hoogtepunt bij de eerste officiële single van I_CON, Devil’s Blood. De intro van het nummer is helemaal uitgebouwd. Terwijl de gitaren de luide synth’s bijvallen, schijnt slechts één felle, rode lamp op de bandleden waardoor je alleen hun zwarte profielen ziet. Het moment waarop Torre als een duistere maffiabaas het podium op loopt om het eerste couplet te zingen, brengt de identiteit van de nieuwe plaat perfect in kaart en zorgt voor een visueel spektakel.

Ook opmerkelijk
Het geweld op het podium had wat meer afgewisseld mogen worden met een wat rustiger nummer hier en daar. Het nummer I’ll Take You dat de band samen met Torre’s vriendin Janne Schra heeft opgenomen, was daar perfect voor geweest. Helaas stond dit nummer niet op de setlist. Daarnaast valt het op dat De Staat hetzelfde trucje wel erg vaak herhaalt. Een nummer wordt heel langzaam afgebouwd, waardoor het bijna lijkt of het afgelopen is om vervolgens weer drie keer zo hard terug te keren.

Het publiek
De Staat speelt een thuiswedstrijd in een uitverkocht Doornroosje vanavond. “Ik zie bijna alleen maar bekende gezichten in de zaal. Bedankt dat jullie de kaartjes zo vroeg gekocht hebben,” bedankt Torre het publiek.

Het oordeel
De band sluit in een halfuurdurende toegift af met Ah I See. Rocco toetert er op los en de zaal ontploft voor de laatste keer vanavond. De Staat tourt de komende tijd door heel Nederland. In november worden een aantal Duitse steden aangedaan. Ook Engeland ligt op de loer door de positieve recensies over I_CON in de Engelse magazines. De Staat heeft Nijmegen vanavond overtuigd met haar derde album en laat zien klaar te zijn voor meer.

Supportact Guild of Stags