Bekijk ’t maar: Vissers & Jansen – Countryboys

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

“Video Killed the Radio Star” klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Vissers & Jansen.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
“Deze clip moet meer gezien worden als een compilatie van onze, Vissers & Jansen, optredens.Wij hebben gebruik gemaakt van beelden van verschillende optredens in het afgelopen jaar. In de video zijn beelden verwerkt van o.a. Even Dansen Zwolle, Paaspop Zieuwent en Serious Request Enschede. Dus er was niet echt een vaste locatie voor deze video.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
“We wilden de energie die wij uitstralen op het podium proberen over te brengen in een videoclip. Strak, enthousiast en vol energie. We hebben dankbaar gebruik gemaakt van de videobeelden die wij hadden van onze optredens. Aangezien wij alles in eigen beheer maken, hebben we ook het concept en de uitwerking zelf voorzien. Deze video dient als promotie voor Vissers & Jansen. Het is bij vele mensen nog onduidelijk wie wij precies zijn, wat we doen en hoe we het doen. Hiermee willen we een beeld geven van wat je van ons mag en kan verwachten: lekkere rauwe hiphop met precisie uitgewerkt.”

Is er nog iets leuks, spannends of bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
“Doordat het een compilatie van onze live-optredens is, zijn er niet echt daadwerkelijke opnames ingepland. Uiteraard is er van alles gebeurd! Om niet alles op te sommen, hebben wij een voorval uitgekozen, namelijk Slag om Paaspop te Zieuwent. Hier stonden wij voor een volledige zaal met rockliefhebbers. Uiteraard niks mis mee, maar als je er als enige hiphop-act tussen staat, voelt het toch een beetje onwennig. Het grootste deel van de zaal ging totaal niet uit hun dak, maar dat deed aan onze show niets af. Maar de jury dacht er totaal anders over. Met onze energieke en overtuigend optreden behaalde wij de juryprijs en kregen we zelfs een plek op Paaspop! De beelden in de videoclip geven deze eeuwige energie goed weer.”

Wat waren de kosten van de videoclip? Hoe hebben jullie deze gefinancierd?
“Wij maken onze muziek lowbudget en hebben ook deze video zo opgenomen. Doordat we het in eigen beheer hebben kunnen editen, hebben we de kosten aardig gedrukt. De vergoeding die wij krijgen voor optredens besteden wij aan promotie-doeleinden, zoals bijvoorbeeld deze videoclip Countryboys.”

Wie is/zijn de maker(s) van de videoclip?
“Het beeldmateriaal is aangeleverd door verschillende personen. Stijn Vissers heeft de video verder gemaakt zoals die is. Denk aan editing, after-effects en het synchroon laten lopen met de muziek. Doordat de helft van Vissers & Jansen, namelijk Vissers, een aardige ervaring heeft met video-editing, logo ontwerp, website en noem het maar op, kunnen wij veel in eigen beheer houden. “

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken
“Camera’s en een computer. Er zijn verschillende camera’s gebruikt om de optredens te filmen. De video is geknipt met Adobe Premiere en bewerkt met After Effects. “

Wat is jullie favoriete videoclip of regisseur en waarom?
Het is moeilijk om één favoriete clip uit te kiezen... Maar als het echt moet, zeggen wij van Vissers & Jansen: Busta Rhymes – Gimme Some More! De aparte manier van filmen, gekke kostuums en de energieke inhoud van de clip past precies bij het beeld dat deze artiest wil uitstralen. “