AMP-avond rond de viering van middelmatigheid kent alleen hoogtepunten

Polsstokhoogspringen in een dampend hete Luxor Live

Robert Koekkoek ,

AMP, het Arnhems Muziek Platform, brengt in Arnhem circa twee keer per maand concerten op verschillende locaties. Het liefst met een mix jazz, klassiek en muziek die niet direct onder één noemer te vatten is. Maar altijd geïnspireerd door improvisatie, experiment en vernieuwing. Vrijdag 13 september is het in de bovenzaal van Luxor Live de beurt aan Almost Under en het Mete Erker Trio. Voor de laatste is dit tevens de presentatie van hun album Celebration of Mediocrity. Om onduidelijke redenen heeft Luxor Live de thermostaat al op winterstand gezet. De zaal loopt vol, de avond vordert, de hitte wordt bijna te veel en de damp condenseert tegen de muren. Zal dit de muzikale prestaties van de avond naar beneden halen?

Almost Under is een trio bestaande uit drie jonge conservatoriummuzikanten: Paul Rittel op cello, Roosmarijn Tuenter op (alt)viool en Mirco Wessoly op viool en cellino. Ook zingen ze alle drie. Het trio gebruikt zijn instrumenten niet alleen als strijkinstrument: de cello laat zich in de muziek van Almost Under ook prima gebruiken voor percussie en de viool laat zich ook bespelen als een soort ukelele. Samen brengen de muzikanten op deze manier met veel energie een unieke klankwereld vol contrasten en verrassingen. Het woord ‘Under’ past eigenlijk niet in de naam van het strijkerstrio. ‘Under’ doet je namelijk denken aan verdrinkend kopje ondergaan. Luisterend naar het trio laat je je daarentegen meedeinen op kabbelende golven of juist omhoog stuwen op woeste baren. Behendig laveert Almost Under langs gemene draaikolken. Nergens gaat het trio ook maar even onder.

Daarna stapt het Mete Erker Trio het podium op. Dit trio rond doorgewinterde saxofonist Mete Erker brengt een ode aan de jazz uit de late jaren 50, begin jaren 60. Erker start het optreden pas nadat hij eerst, terecht, heeft geconstateerd dat Almost Under de lat voor hem en zijn trio heel hoog heeft gelegd. Een mooier compliment kun je van een gelauwerde muzikant als Erker niet krijgen. Gezien zijn staat van dienst - New Cool Collective, Estafest, Artvark - mag je van Erker een polsstok verwachten die lang genoeg is om de hoge lat van Almost Under op z’n minst te kunnen evenaren.

Het optreden van het Mete Erker Trio op deze AMP-avond is onderdeel van de releasetour van hun nieuwe album Celebration of Mediocrity. In goed Nederlands: viering van middelmatigheid. Nergens is er echter sprake van middelmatigheid. Noch de composities, noch het spel van de muzikanten - naast Mete Erker op sopraan- en tenorsax bestaat het drietal uit Johan Plomp op bas en Makki van Engelen op drums – noch het feit dat de cd ook op vinyl (180 grams!) is uitgekomen, getuigt van middelmatigheid. Erker heeft speciaal voor de albumrelease Bart Wirtz als gastmuzikant op altsax meegenomen. Ook al geen middelmatigheid: Wirtz heeft onder meer de Erasmus Jazz Prize en de Breda Jazz Prize gewonnen.

Naast eigen composities bevat het album werken van onder andere Thelonious Monk (Played Twice - Erkers favoriet), Duke Ellington (Do Nothing Until You Hear From Me) en George Gerschwin (Nice Work If You Can Get It), door Erker gearrangeerd voor drums, bas en sax. Door de stuwende en expressieve manier van spelen, krijgen deze nummers van de oude meesters een nieuwe warme jas aangemeten. De temperaturen op het podium en in de zaal stijgen verder naar ongekende hoogten. Het publiek vindt de warmte heerlijk en blijft ademloos luisterend op zijn stoel zitten. Bijna niemand waagt het zelfs om een verkoelend drankje te gaan halen. 

De - soms verhitte - gesprekken na afloop gingen onder andere over de spreekwoordelijke hoge lat, neergelegd door Almost Under. Uiteraard mag je geen appels met peren vergelijken, maar toch: de jazz van het Meke Erker Trio, oude rotten in het vak en meermalen gelauwerde muzikanten met internationale ervaring versus de stringpop van de conservatoriumstudenten? Laat ik het zo zeggen: het is te hopen dat Almost Under, de verrassing van de avond, ook gauw met een cd-release komt.
 

Bekijk hier een uitgebreid fotoverslag van de avond. Almost Under & Mete Erker Trio bij Arnhems Muziek Platform: