Terug in de tijd met Emporium Vernesque

Nederlands enige Steampunkfestival weer een succes

Famke Bergmans ,

Afgelopen zaterdag vond de tweede editie van Emporium Vernesque plaats in de Willemeen en Luxor Live te Arnhem. Overdag waren er stands, contests, workshops en was het gezellig druk. Richting de avond maakte dit alles plaats voor een breed scala aan artiesten.

De avond begint met Montague Jacques Fromage, een soort verstrooide professor. Zijn performance is een bijna onverstaanbaar verhaal. Hij grapt wat, maar niemand wordt er echt warm van. Meneer Fromage laat zich hierdoor echter niet tegenhouden: hij zingt een aantal liedjes en als hij vraagt om een vrijwilliger en niemand toehapt, doet hij gewoon alsof. Als een rasperformer maakt hij nietsvermoedend zijn show af. Het publiek haalt echter opgelucht adem als hij het podium verlaat.

De Britse band BB Black Dog vervangt meneer Fromage. Door de vreemde kledingkeuze van de band lijkt het er niet op dat dit optreden beter wordt, maar schijn bedriegt. De roze sjaal van de drummer en piratenkleren doen niet af aan de upbeat nummers die de band speelt en de energie die deze het publiek in smijt. Echt Steampunk lijkt de band niet, maar dat maakt niet uit. De muziek is leuk, maakt dat je wil dansen en zorgt voor energie.

Deze avond draait vooral om muziek. De stands, contests en films waren bovendien overdag. Toch neemt Boudewijn Zwart het podium om ons te laten zien dat je niet veel nodig hebt om plezier te hebben. Willemeen wordt een tijdmachine en gaat terug naar 1902. We kijken de stomme film 'Le Voyage Dans La Lune,' gebaseerd op boeken van bekende Steampunkschrijvers. Zwart speelt live piano en brengt de film zo tot leven. In het begin voelt het wat onwennig en oninteressant, maar dit verdwijnt langzaam. Uiteindelijk is het juist erg leuk. Dit merk je ook aan het publiek: als de film is afgelopen klinkt er een luid applaus. 

Ook het Britse Pocketwatch staat vanavond op het podium. Voorzien van een contrabas, gitaar en banjo spelen ze liedjes over tijd. De folk klinkt in het begin leuk en lieflijk, maar is niet echt interessant. Dit komt vooral doordat er geen interactie is met het publiek. De band staat stil en doet zijn ding. Dit is jammer, want vocaal en instrumentaal lijkt er niets mis te gaan. Het is echter geen interessante performance, waardoor je al snel afhaakt. 

De grote afsluiter van de avond is Schwarzblut, voor het laatst met hun drummer 'Herr V.' De band zet een goede show neer. Er is weinig interactie met het publiek, maar gelukkig maakt de energieke performance dit goed. In het begin danst het publiek weinig, maar niemand kan de keiharde industrial echt weerstaan. Zeker richting het eind komen de mensen los. Onder luid applaus verlaat Schwarzblut uiteindelijk het podium. Zo komt ook langzaam een eind aan een geslaagde tweede editie van Emporium Vernesque. De kostuums kunnen weer een tijdje de kast in, maar volgend jaar is het festival weer terug!