Poetracks is door Kenji Minogue niet te vergeten

Muziek, poëzie en eten in Doornroosje

Inge Delissen ,

Afgelopen vrijdag bracht Wintertuin een voedzame avond voor de mond en voor de oren. Voor deze negende editie van Poetracks schreef dichteres Joke van Leeuwen het gedicht Wildverband. Case Mayfield, Automatic Sam, Tommy Ebben, Kenji Minogue en Down in Norway lieten hun versie van het gedicht horen. Daarnaast werd hét boek over backstage eten, Bandeet, gepresenteerd, onder begeleiding van de speciaal voor deze avond samengestelde Bandeet Eetband met bekenden uit de Nijmeegse muziekscene.

WILDVERBAND
We hadden onze vormen meegebracht
en liepen elkaar net niet in de weg.
We zeiden wat we lustten en wat niet
en waar we ooit nog goed in zouden worden.
We deden kunstjes zonder om te vallen
en dachten aan de juiste kanten boven.
We knipten ongekende regels uit
en lachten mee als iemand van ons lachte.
En bijna paste alles bijna prachtig.
Joke van Leeuwen


Literaire alleskunner Joke van Leeuwen opent de avond met drie gedichten waaronder het speciaal voor Poetracks geschreven gedicht Wildverband. Deze avond in Doornroosje bevat meer dan alleen muziek. Tefke van Dijk en Nienke van Hunen presenteren hun kookboek Bandeet. Dit wordt begeleid door een aantal lekkere hapjes. Dat maakt het luisteren nog plezieriger!

Poetracks Talentwinnares Down in Norway trapt af. Zij heeft het gedicht herschreven, ook haar versie met de tekst "alles valt nu recht" klinkt mooi en mysterieus. Singer-songwriter Case Mayfield wenst het publiek vervolgens veel succes als hij begint aan zijn vertolking van het gedicht. Hij laat de tekst in zijn waarde. Zijn succeswens is niet voor niets. Met zijn hese stem draagt hij het nummer indringend voor. De afwisseling die ontstaat als hij zijn andere nummers laat horen, is zeer plezierig.

Automatic Sam heeft de volle twintig minuten nodig om Wildverband te laten horen. Het is daarmee het langste Poetracksnummer ooit. Vuige gitaren en harde drums overstemmen de elektronische zangstem die al eerder opgenomen is. Het gedicht wordt herhaald en herhaald en is uiteindelijk niet meer te verstaan. Ondanks de lengte van het nummer blijven de heren boeien!

Na een korte ombouw laat de Bandeet Eetband van zich horen. De band is speciaal voor de boekpresentatie samengesteld. Naast de nummers Peaches (Presidents of the USA), (B)Eat it (Michael Jackson), Chocolate Salty Balls (South Parks Chef) en A Devil’s Beef spelen de muzikanten een uptempo versie van Wildverband.

Met hese stem en lange haren laat singer-songwriter Tommy Ebben een gevoelige versie van het gedicht horen. Zijn stem is warm en heeft galm. Er klinkt een lieve, zachte g in zijn Nederlandstalige teksten.

De laatste act van de avond is Kenji Minogue en wat een bizarre klapper is dit. De drummer neemt plaats met een enorm masker van een zwijn op. De zangeressen betreden het podium als kwallen. Na de intro lopen zij het hele optreden in slechts een panty en een pluizige bodywarmer. Ze zijn door stemvervorming en hun West-Vlaamse accent niet altijd verstaanbaar, maar doordat de teksten meestal uit enkele zinnen bestaan is dat niet zo’n probleem. Als je bent bekomen van al het absurdistische blijkt de electropop en hiphop goed dansbaar! Wildverband vertolken zij ook op geheel eigen wijze. Qua tekst komen ze niet verder dan “we hadden” en dat hoeft blijkbaar ook niet. Wat was het leuk geweest als we Joke’s reactie hierop hadden gezien!