Nina Hagen’s Wild Romance in Ulft

Try-out tijdens Herman Brood Special in DRU Cultuurfabriek

Harold Broedelet ,

De DRU Cultuurfabriek eert Herman Brood met een speciale Brooddag. Romanza Brava treedt op en speelt zowel nummers van als favorieten van Herman uit de muziekgeschiedenis. Ook begeleidt de band Nina Hagen die ’s avonds een speciale try-out doet en hiermee haar 2-jarige tour Nina Hagen’s Wild Romance aftrapt. 3voor12 gelderland interviewde programmeur Erk Ramaker en oud-manager van Brood, Koos van Dijk.

Nederland werd midden jaren 70 van de vorige eeuw opgeschrikt door ´s lands eerste rock-‘n-rolljunkie Herman Brood. Samen met zijn begeleidingsband, the Wild Romance, speelde hij zo'n beetje alle kleine en grote zalen in dorpen en steden plat met zijn ruige, vuige en rauwe rock-'n-roll. Zijn liedjes waren een verwijzing naar zijn wilde leven, vol met drugs, drank en vrouwen. Dope Sucks, Champagne en R & Roll Junkie van het succesalbum Shpritsz deden ons land schudden op zijn grondvesten. Maar het bekendste nummer van het album is Saturday Night, dat een grote hit werd. 
 
Maar even snel als zijn opkomst, daalde ook de roem. In 1979 speelde hij nog wel in de film Cha Cha tegenover het aanstormende Duitse punk- en operatalent Nina Hagen, maar van grote successen is daarna nauwelijks sprake geweest. Brood trad echter wel kortstondig in het huwelijk met Hagen. Deze romance was van korte duur. De muzikant deed steeds meer van zich spreken als kunstschilder. Na zijn tragische levenseinde in 2001 werd zijn schilderwerk steeds populairder. Zijn muziek leefde voort via The Wild Romance. De band bleef met wisselend succes en ook wisselende bezettingen het muzikale erfgoed van Brood uitdragen. 
 
Van een echte muzikale impuls kon na het overlijden van Brood natuurlijk geen sprake zijn. Daar is nu echter verandering in gekomen: niemand minder dan Nina Hagen zelf gaat op tournee met de Wild Romance! La Hagen kwam vorig jaar met het idee om 'iets' met de muziek van Herman Brood te doen en zocht daarvoor contact met zijn voormalig manager, Koos van Dijk. Hij bracht haar samen met Broods vroegere begeleidingsband die zich sinds 2010 Romanza Brava noemt (Spaans voor Wild Romance) en waarvan gitarist Dany Lademacher de bekendste en langst dienende is. Onder de naam Nina Hagen’s Wild Romance trekt de vroegere punkzangeres binnenkort langs de Nederlandse poppodia, met haar eigen liedjes en die van Brood. De try-out van de tour is eind november in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, tijdens de Herman Brooddag. 
 
Ik spreek daarover met Erik Ramaker (programmeur DRU én Broodfan) en Koos van Dijk. 
 
Erik, is het initiatief om Nina Hagen bij deze dag te betrekken van jou uitgegaan of werd het aangedragen door Koos van Dijk en/of Romanza Brava?
Erik: "Het programma voor de Brooddag was eigenlijk al zo goed als rond toen Koos hier binnenstapte met nieuwe plannen. Hét toverwoord was voor mij de afsluiter van het verhaal: Nina Hagen! Op dat moment was het nog niet duidelijk of haar komst ook zou lukken, maar het werd voor mij wel het doel voor deze dag. Uiteindelijk hebben Koos en ik het programma rond gemaakt en werd het steeds duidelijker dat Fräulein Hagen mee zou kunnen komen." 
 
Hoe voorzichtig moest je met het contact met Nina Hagen omgaan, om ervoor te zorgen dat ze definitief zou komen?
Erik: "Alle contacten met betrekking tot Nina liepen via Koos. Het was aan mij ervoor te zorgen dat het voor iedereen positief zou uitpakken."
 
Waarom heeft ze speciaal dit event in Ulft gekozen als locatie voor haar try-out? 
Erik: "Nina is begin november speciaal naar Amsterdam verhuisd om samen met Romanza Brava haar tour voor te bereiden. Er stond zo vroeg geen show gepland, maar de Brooddag stond al wel op 30 november in onze agenda. Een samenloop van omstandigheden die voor mij en de DRU Cultuurfabriek goed uitpakte."
 
Kunnen we nog bijzondere dingen van haar verwachten? Gothic, gospel?
Erik: "De try-out heet Nina Hagen’s Wild Romance. Hoe ver ze de 30e daarmee is, is nog niet duidelijk. Het wordt voor iedereen een aangename verrassing dus."
 
Koos: "Nina Hagen's Wild Romance featuring Romanza Brava zal hoofdzakelijk rock-‘n-roll zijn, geen gospel. Nina Hagen belde mij ongeveer een jaar geleden op met het idee om hits van Herman Brood én Nina's eigen hits te spelen, maar ook muziek van hun beider inspiratiebronnen. Nina Hagen's Gospel Kirchen-Tour is weer een andere kant van Nina."
 
Worden de nummers van Herman Brood opnieuw gearrangeerd? 
Koos: "Ongetwijfeld zullen de nummers van Herman en Nina in een ander jasje worden gestoken, maar het blijft wel het feest der herkenning."
 
Moeten we deze tournee zien als een nieuwe stap in de carrière van Nina Hagen? Blijft zij met Romanza Brava optreden of is dit een unieke gelegenheid?
Koos: "Jazeker. Zie dit absoluut als een nieuwe, frisse stap in haar én onze carrière, onder het motto: Back to Rock-‘n-roll and Fun."
 
Zaterdag 30 november, aanvang: 15.00 uur. 
Nina Hagen’s Wild Romance: 22.00 uur.