New Dutch School organiseert succesvolle editie Warehouse

Ruim 700 bezoekers dansen tot de ochtend op de beats van Makam en Mike Shannon

Sierk Keuning ,

Meer dan een jaar lang was het wachten op de vierde editie van New Dutch Schools (NDS) Warehouse. Afgelopen zaterdag keerde het populaire concept uit de stal van NDS terug. Waar de vorige edities plaatsvonden in Loods008, werd dit keer de loods aan de Nieuwe Havenweg aangedaan. De dj’s Makam, Mike Shannon en Frank Haag en eigenaar/organisator van NDS, William Köster, gaven het feest kleur.

In dezelfde loods waar collega-organisator 8Bahn haar ‘Harbour’ feesten organiseert, begint de avond rustig. De toestroom van de bezoekers loopt hand in hand met het aantal beats per minuut (bpm) en decibellen. William Köster trapt de avond in de voor hem en NDS bekende stijl af. Zorgvuldig uitgekozen minimalplaatjes waar techno-invloeden doorheen worden gemixed. Vervolgens neemt Mike Shannon het over. Hij schroeft het tempo voorzichtig op. Het publiek lijkt de muziek van de Canadese technopionier te waarderen. Steeds meer mensen zoeken hun weg richting het podium. Het zijn overigens niet alleen mensen die de dansvloer onveilig maken.  

Aan de vierde Warehouse-editie is een Halloweenthema gekoppeld. Het gros van de bezoeker heeft hier gehoor aangegeven. En voor wie geen outfit heeft kunnen creëren, is er speciaal een caravan ingericht waar iedereen zich tot zombie kan laten omtoveren. De vele ‘zombies’ zorgen in combinatie met het rauwe en donkere karakter van de loods voor een surrealistisch setting. Ze blijken gelukkig allemaal goedaardig te zijn en hebben er plezier in. Zeker als Makam plaatsneemt achter de draaitafels. De Amsterdamse dj die naast supersterren als Sven Väth en Ricardo Villalobos draaide, heeft er zin in. De bpm’s en decibellen schieten samen met de handen van het publiek omhoog. Combineer dit met de indrukwekkende visuals van WKLLBMBS en je hebt een mooie climax. Het feest is echter nog niet gedaan.  

De afsluiter van de avond is Frank Haag. Frank kun je gerust een resident noemen op de NDS-feestjes. Hij gaat verder waar Makam was gebleven, namelijk: beuken! Met diverse technoclassics laat hij het publiek de laatste anderhalf uur nog even goed zweten. Zo gaan ze vervolgens voldaan naar huis.  

NDS laat met de vierde editie zien dat zij nog steeds in staat is om een groot publiek te vermaken in leegstaande panden. De visuals en het geluid waren goed. Volgens enkelen misschien iets te zacht. Er werd echter steviger gedraaid dan het publiek van NDS is gewend en dat viel goed in de smaak. Verder waren er nergens wachtrijen en de sfeer was top. William Köster is na afloop een gelukkig man en hoopt snel een vijfde editie te organiseren. Het liefst wel op een andere unieke, leegstaande locatie. Via een door hem geschreven manifest pleit hij onder andere voor meer geschikte evenementenlocaties in Arnhem. Mocht dit niet op korte termijn lukken, dan zal een vijfde editie van Warehouse niet misstaan in een verlaten loods aan de Arnhemse haven.