HipHop Friday in Waalhalla Nijmegen

Veel talent, geluid niet ideaal

Edwin De Corti ,

Elke tweede vrijdagavond van de maand is het HipHop Friday in skatepark Waalhalla in Nijmegen. Tijdens de editie van 22 november stonden onder andere Intrinziek, De Nuance en Engel & DJ Native op het programma. 3voor12 gelderland was erbij om de sfeer eens te proeven.

De optredens vinden plaats in het café bij het skatepark en worden afgewisseld met verschillende dj‘s. Ook is er een standje waar vinyl wordt verkocht en geruild. Achter in het café is een klein, slecht verlicht podium. Niet ideaal qua geluid. Bovendien grenst het café aan de skateramps, waar veel van de bezoekers regelmatig naartoe lopen om wat te hangen en te roken. Hierdoor is er voor de acts niet altijd de aandacht die ze verdienen. 

Intrinziek (Mark Peters) uit Cuijk mag de aftrap doen vanavond. Zijn eerste ep moet nog uitkomen, maar enkele knap door hemzelf geproduceerde tracks zijn al online te beluisteren. Het Gevoel is een slimme bewerking van My Girl van The Temptations en Imperfectie is een melodieuze jazzy track over zijn woonplaats.
Live komen deze producties nog niet helemaal goed uit de verf. Dat het geluid behoorlijk slecht is, waardoor de raps slecht verstaanbaar zijn, helpt overigens niet mee. Intrinziek hinkt een beetje op twee gedachten: de eerste helft van de set bestaat uit traditionelere old school rap, waarna in het tweede gedeelte stevigere new school hip hop wordt gebracht. Dat hardere werk is dansbaarder en doet het daardoor beter bij het publiek, dat iets meer in beweging komt. Het lijkt erop dat Intrinziek nog zoekende is naar een meer eigen sound, maar afgaande op de producties die online te beluisteren zijn, moet dat goed komen.

De Nuance is een samenwerking van Macro (Marco Martens / Macronizm) uit Rotterdam en producer Royal With Cheese uit Oss. Onlangs brachten ze het uitstekende album Tweede Viool / Derde Bedrijf uit, waarop samenwerkingen te vinden zijn met onder anderen Aafke Romeijn en rappers Che en Just. De Nuance maakt intelligente hiphop met tracks waarin hun positie op de arbeidsmarkt een overkoepelend thema vormt.

De live-set van De Nuance kent een valse start: binnen een minuut laat de techniek het afweten door een haperende laptop. De heren laten zich niet kennen: al improviserend werken ze hun weg door de set. De hiphop van De Nuance kenmerkt zich door de poëtisch geschreven teksten van Macro en de wat subtielere beats van Royal With Cheese. Het publiek reageert wat lauw. Dat is jammer, want er komen prachtige originele tracks voorbij als 1-0 Voor, Voor de Kost en De Ene Droom Is de Andere Niet, waarop Royal With Cheese zelf meerapt.

Engel & DJ Native sluiten de avond af. Steven Engel uit Hoorn heeft al een behoorlijke staat van dienst. Naast zijn soloplaten kennen we hem van zijn samenwerking met Just. Onlangs werd hun tweede album Dertig uitgebracht. Vanavond treedt Engel op met DJ Native uit Eindhoven.

Engel heeft zonder twijfel de beste podiumpresentatie van de avond. Hij toont zich een doorgewinterde live-act. Waar de kwaliteit van Macro hem vooral zit in ehh, de nuance, daar weten Engel en Native het publiek het beste mee te krijgen met hun opzwepende old school beats en energieke voordracht. Hier en daar worden zelfs de teksten meegerapt. Al met al zijn Engel en Native de ideale afsluiter van de avond, ondanks het vaak slechte geluid in het café.