Funkdoobiest laat Luxor springen

Legendarische hiphop uit de jaren negentig

Tekst: Marjolein Kats, Foto's: Bernard Bodt ,

De ware hiphopliefhebber kon afgelopen zaterdag in Luxor Live zijn hart ophalen bij Funkdoobiest. Arnhem was de enige stad in Nederland waar de hiphopgroep optrad tijdens een korte tour in Europa.

Als het om hiphop gaat, zijn de jaren negentig van de vorige eeuw legendarisch. Daarom is de zaal vanavond goed gevuld in Luxor. Funkdoobiest wordt aangekondigd door een mc. Door de microfoon roept hij: “When I say Funk, you say...” en het publiek antwoordt: “Doobie!”
Son Doobie, de enige van de originele crew die er vanavond bij is, komt het podium op met n dikke jas aan en barst energiek los. Het publiek, zeker 80% man, gaat helemaal uit z’n dak en begint te springen. Hiphopminded Arnhem is er klaar voor. Bekende nummers als Wopbabalubop en XXX Funk komen voorbij. "Dit waren mijn helden in de jaren negentig," zegt iemand bij de bar. “Samen met Cypress Hill.”

Funkdoobiest bestond eind jaren tachtig, begin jaren negentig uit Son Doobie, DJ Ralph M en Tomahawk Funk (T Funk). T Funk verliet de groep na het tweede album. Ralph M is er vanavond niet bij. In 2011 hebben ze nog een album uitgebracht, The Golden B-Boys.
“De groep treedt maar sporadisch op,” zegt Jorrit Hompe, programmeur van Luxor. Funkdoobiest doet een weekje Europa. Arnhem is de enige Nederlandse stad die ze aandoen. Hompe: “Ik had er via via lucht van gekregen dat ze deze kant op kwamen en ik had mazzel dat ik er heel vroeg bij was.”
Achter de dj-tafel staat nog een derde persoon op het podium. Om hem voor te stellen, wordt het publiek eerst getest door de mc: “So do you know your hiphop history?” Er volgt een verhaal over DJ Muggs van Cypress Hill die de eerste twee albums van Funkdoobiest produceerde. DJ Muggs zat oorspronkelijk bij de hiphopgroep The 7A3. “And do you know who founded The 7A3?” gaat de mc verder met de les. Zo wordt de man achter de dj-booth voorgesteld: Brett B, oftewel Brett Bouldin, die eind jaren tachtig samen met zijn broer Sean The 7A3 oprichtte.

“I heard weed is kinda legal here,” zegt de mc tussen twee nummers door. Hij deelt wat pakjes uit aan de voorste rij met de vraag of ze wat willen draaien. Niet veel later komt iemand van de beveiliging langsgelopen om de boel te checken, want roken mag niet in Luxor.

“Son Doobie is the mc of lyrics,” zegt de man aan de mic. “Do you know how lost in thoughts he gets?” schreeuwt hij om het publiek mee te krijgen. Dat lukt hem. Son Doobie zet het nummer Lost in Thoughts in. Tijdens Dedicated gaan de aanstekers de lucht in.
Het optreden lijkt heel kort. “Toch hebben ze een uur opgetreden,” zegt Hompe, “maar het leek voorbij te vliegen.” Ze komen nog een keer terug met het nummer Bow Wow Wow. Daarna is het toch echt voorbij.

Voorprogramma Da kliek draait ook ná het optreden van Funkdoobiest. Zeker de helft van de aanwezige bezoekers blijft nog hangen en dansen. De dj’s van Da Kliek, die deels ook live-elementen inbrengen met een drumcomputer, scratches en cassettetapes, hebben er duidelijk veel plezier in.

Volgens Jorrit Hompe is Funkdoobiest blij met het enthousiaste publiek dat overigens niet alleen uit Arnhem komt maar onder meer ook vanuit Zwolle en Rotterdam is gekomen. En volgens het Arnhemse hiphoppubliek mag Luxor dit vaker doen.