Down in Norway wint Poetracks Talent 2013

Finalisten brengen muzikale bewerking van gedicht Joke van Leeuwen

Inge Delissen ,

Een verbinding tussen literatuur en popmuziek, zo noemde Henk Beerten, wethouder van Cultuur, deze literaire muziekwedstrijd. Het Literair Productiehuis Wintertuin, Doornroosje en BigMouth Music gingen op zoek naar het grootste Poetrack Talent. Op 12 november vond in Merleyn de finale plaats. Uit twee voorrondes werden Blue Mickey, Down in Norway, Sanne Seutter en Hanne van Renesse / The Occasion geselecteerd. Zij presenteerden ieder hun interpretatie van het gedicht Wildverband van Joke van Leeuwen.

Wethouder Henk Beerten opent de avond en stelt de jury aan ons voor. Deze bestaat uit Hanneke Hendrix (schrijfster), Alex van der Hulst (schrijver) en Roy Santiago (liedjessmid). Merleyn is goed gevuld met vrienden, familie en geïnteresseerden. 

Sanne Seutter mag aftrappen, met haar blonde haar tot halverwege haar ogen neemt zij met elektrische gitaar plaats op de kruk. Met haar mooie breekbare stem, die later ook door de jury geroemd wordt, raakt zij het publiek. Zij laat de oorspronkelijke tekst van Joke van Leeuwen het meest los. De andere nummers die zij speelt Third War en People of the Night hebben dezelfde verdrietige sfeer als het poetracklied.

Hanne van Renesse betreedt vervolgens met haar band The Occasion het podium, zij beginnen met een vrolijk liefdesliedje You Make Me Feel. De heldere stem klinkt prettig en wordt mooi ondersteund door piano, viool, gitaar, bas en drums. Ze gebruiken de letterlijke tekst van Wildverband en vertolken het gedicht met veel gevoel. De jury heeft gezien dat er veel ambitie in deze jonge mensen huist.

Down in Norway (Juliet van de Voort) laat als derde artiest horen hoe goed ze is, de zaal is er stil van. Met een sample is ze haar eigen tweede stem en de muziek past door een soort sarcastisch toontje heel goed bij de herschreven tekst uit Wildverband. Haar performance doet denken aan Spinvis. Haar muzikaliteit is groot en haar Nederlandstalige teksten zijn slim. Dat maakt goed dat haar stem in de lage tonen soms wat onzuiver is.

Na de laatste ombouw is het podium voor Blue Mickey en Leander. In hun uiterlijk zie je toch wat tegenstellingen: zij studentikoos, hij hippie. Maar zodra ze beginnen te spelen, verdwijnen tegenstellingen als sneeuw voor de zon. De muziek past mooi bij de stemmen en de stemmen passen goed bij elkaar. Harmonieus is het woord dat op hun samenspel volledig van toepassing is. De melancholische folk past bij het gedicht waarvan ook zij de tekst in ere hebben gelaten. 

Uiteindelijk wint Down in Norway een plek tijdens Poetracks op vrijdag 22 november, naast onder andere Case Mayfield en Automatic Sam.

WILDVERBAND
We hadden onze vormen meegebracht
en liepen elkaar net niet in de weg.
We zeiden wat we lustten en wat niet
en waar we ooit nog goed in zouden worden.
We deden kunstjes zonder om te vallen
en dachten aan de juiste kanten boven.
We knipten ongekende regels uit
en lachten mee als iemand van ons lachte.
En bijna paste alles bijna prachtig.
Joke van Leeuwen