De guns van Navarone knallen in Doornroosje

De Nijmeegse rockabillies van Talisker Four leiden het spervuur in

Tekst: Harold Broedelet | Foto's: Rob Jansen ,

Het donderde in Roosje. Het 'upcoming' Talisker Four bewees een veelbelovende, talentvolle band te zijn, waarvan we zeker veel zullen gaan horen. Navarone gooide er daarna nog een schepje bovenop en speelde met haar vunzige, rauwe gitaarrock de grote zaal van Doornroosje plat.

De regen wordt deze avond verdreven door het dampende, onvervalste rockabillygeluid van Talisker Four. Hoewel ze in november 2012 begonnen als Talisker Two (Jos Visser op gitaar en zang en Gerard Heijmeriks op gitaar) werd het duo al na twee maanden geüpgraded tot een kwartet. Maarten Rooijakkers en Aeilko van der Wagen voegden het basgeluid en de drums toe.

De vier rockers hebben in 2013 al een aantal optredens achter hun naam staan, echter maar twee in Nijmegen. Het publiek opwarmen voor Navarone is daarom een uitstekende gelegenheid om zich aan een breder Nijmeegs publiek voor te stellen. Visser laat af en toe typische Elvis-bewegingen zien. Met zijn energieke speelstijl en met de nodige humor weet hij de toeschouwers al snel voor zich te winnen. "Jullie zijn door de regen hierheen gekomen. Niet voor ons, maar toch leuk. Goed man!" 

De band toont zich een waardige vertolker van een nog lang niet uitgestorven muzieksoort. Met retromicrofoons, de haast onvermijdelijke contrabas (in vrolijke groene en zwart-witgeblokte kleuren) en in een toepasselijke outfit kregen ze het publiek met hun aanstekelijk werkende muziek al snel aan het dansen. Liedjes van grootheden als Chuck Berry en Johnny Cash passeren de revue. Met een zeer goed geluid laat Talisker Four een uitstekende, professionele indruk achter.

Daarna is het de beurt aan Navarone. De charismatische zanger Merijn van Haren en gitarist Kees Lewiszong begonnen al in 2008 de band Overthrow en hebben daarna in alle rust het repertoire opgebouwd en bijgeslepen. Bovendien kwam Barry Hay van de Golden Earring (voor wie ze het voorprogramma deden) met een andere bandnaam, afgeleid van de filmklassieker 'The Guns of Navarone'. Dat werpt inmiddels zijn vruchten af. In 2012 verschijnt A Darker Shade of White, het succesvolle album waarmee de groep de Nederlandse podia afstruint. Ook hun optreden in De Wereld Draait Door zorgt ervoor dat bijna alle zalen waar ze spelen uitverkocht zijn.  

Het gitaarspel van Lewiszong is meesterlijk. Met veel variatie in tempo en klankkleur creëert hij een mysterieuze sfeer. Aangevuld met de indrukwekkende lange uithalen van Van Haren ontstaat een geluid dat geënt is op de muziek van Deep Purple, de beroemde rockband uit de jaren 70 van de vorige eeuw. De klassieker 'Child in Time' mag daarom ook niet ontbreken.

Door de talloze concerten die de band inmiddels achter zich heeft liggen, klinken de songs van A Darker Shade of White live steeds beter. Het vele optreden dwingt de band wel tot het schrijven van nieuw materiaal. Om hiervoor de tijd te nemen, sluit Navarone deze tournee binnenkort op een toepasselijke wijze af: met twee bijzondere, akoestische concerten in Roepaen in Ottersum op 21 december aanstaande. Een aanrader!