Antillectual tekent voor Benelux bij Suburban Records

“Met zoveel partijen een releasedatum afstemmen is een mooi sudoku'tje”

Arina Banga ,

Vanmiddag werd bekend dat de Nijmeegse politieke punkband Antillectual heeft getekend bij Suburban Records. Dit label heeft inmiddels platen van onder andere Peter Pan Speedrock, Cooper, Def P and the Beatbusters en Black Bottle Riot op de markt gebracht, en voegt hier in augustus de nieuwe plaat van Antillectual aan toe. Een opvallende keuze voor de punkband, die in het voorprogramma stond van Hot Water Music en Rise Against. Tijd om bij te praten met zanger-gitarist Willem!

Bij zo ongeveer jullie gehele discografie zaten jullie voor de Beneluxregio bij hardcorelabel Shield Recordings. Waarom de overstap naar rock-’n-roll label Suburban Records?
Eigenlijk omdat we als band niet stil willen staan, maar steeds andere dingen op een andere manier willen doen. Ons eerste album kwam niet bij Shield uit, maar destijds was de reden om met Shield samen te gaan werken ook omdat we op zoek waren naar nieuwe manieren om onze muziek te verspreiden. Zowel de plaat zelf als de manier van releasen willen we iedere keer weer anders doen. Het spreekwoord “verandering van spijs doet eten” is denk ik erg toepasselijk bij hoe wij dingen willen aanpakken.

Wat denken of hopen jullie te bereiken door jullie nieuwe plaat uit te brengen bij Suburban?
We hopen in ieder geval weer nieuwe mensen te bereiken. In vergelijking met Shield Recordings is Suburban Records een breder label, met niet alleen punk- en hardcorebands. De Nederlandse punk- en hardcorescene is erg gezellig, maar ook erg klein: je kent iedereen binnen no time. Om ook andere mensen te bereiken en het voor onszelf spannend te houden willen we het op een andere manier proberen. Ik denk dat Suburban ons daarbij kan helpen.

Waarom denk je dat Suburban jullie wilde tekenen, terwijl jullie als politieke punkband misschien een vreemde eend in de bijt zijn tussen de Peter Pan Speedrocks en de Shakings Godspeeds?
Aan de ene kant weet ik niet of we een vreemde eend zijn. Suburban is vooral een breed label dat over de volle breedte hardere muziek uitbrengt. Wat dat betreft passen we er prima tussen. Aan de andere kant kan het “vreemde eend zijn” een voordeel zijn, omdat we zo misschien in aanraking komen met mensen die we anders nooit zouden tegengekomen. Wat onze politieke thematiek betreft waren we ook bij Shield in de minderheid. Waarom Suburban ons erbij wilde hebben moet je de mensen bij het label eigenlijk zelf vragen, maar er is ons wel verteld dat ze ons al een tijdje in de gaten hielden en onder de indruk waren van wat we allemaal deden en op welke manier.

 

Jullie brengen jullie nieuwe plaat niet alleen uit bij Suburban, maar ook bij Angry Chuck Records (Rusland), Lockjaw Records (Groot Brittanië), Undermusic Records (Brazilië), No Reason Records (Italië) en Destroy It Yourself Records (Portugal). Waarom werken jullie samen met al deze verschillende labels? Waarom niet bijvoorbeeld een label voor heel Europa?
Een label dat heel Europa kan bedienen is inderdaad het makkelijkst, want dan heb je met maar één partij te maken. Maar in de praktijk blijkt dat het vooral grote Amerikaanse labels zijn die heel Europa goed kunnen dekken, en slechts een enkel Europees label. En die komen vaak ook niet verder dan West-Europa (lees: Duitsland en omliggende landen). Daarom hebben we voor een constructie gekozen waarbij we ervan uit gaan dat een (kleiner) lokaal label het beste weet hoe ze muziek onder de aandacht moeten brengen in hun eigen gebied. Als je zo met een aantal labels samenwerkt heb je een optimaal bereik.

Hoe staat het ervoor met de nieuwe plaat? Zijn de opnames al afgerond? Hebben jullie al een titel bedacht?
De opnames zijn nog niet af. Helaas niet! We gaan volgende week voor tweeënhalve week op tour in Europa en hopen voor vertrek alles af te hebben. Binnen enkele dagen wil ik de laatste loodjes zang opnemen, maar ziekte lijkt wat roet in het eten te gooien. We moeten even afwachten hoe dit loopt. Een titel is er al wel, maar hebben we nog niet bekendgemaakt. Dat doen we snel! In verband met het samenwerken met verschillende labels duurt het altijd wat langer voordat een plaat uit kan komen. Alleen al met alle partijen een releasedatum afstemmen is een mooi sudoku'tje. Het einde van de zomer is hopelijk een mooi moment, zodat we daarna met volle vaart het nieuwe seizoen in kunnen denderen!

Toevoeging redactie: Antillectual maakte een dag na publicatie van dit interview bekend dat de nieuwe plaat Perspectives & Objectives zal heten.